Zakaj večina VPN-jev ne uspe obiti Netflixovih omejitev

Če želite pretakati svoje priljubljene filme in TV-oddaje, mora biti Netflix visoko na vašem seznamu. Kljub raznolikosti vsebine, ki jo ponuja, je uporaba Netflixa ena velika slabost: kakovost vsebine je v celoti odvisna od kraja, v katerem živite. Torej, če živite v Indiji, Novi Zelandiji, Nigeriji, Škotskem, Idahu itd., ne boste mogli gledati epizod prijateljev ali kako sem spoznal epizode prijateljev ali kako sem spoznal vašo mater na Netflixu, medtem ko bodo ljudje, ki živijo v ZDA, dobili manj oddaj BBC-jev kot ljudje v Veliki Britaniji, kar za nas v resnici ne pomeni veliko.

Zakaj večina VPN-jev ne uspe obiti Netflixovih omejitev

Zakaj večina VPN-jev ne uspe obiti Netflixovih omejitev

VPN za obisk geo-blokov

Seveda je ta geografska omejitev največja bolečinska točka uporabnikov Netflixa. Obstaja pa tudi pameten način zaobiti blok: z uporabo virtualnih zasebnih omrežij (VPN). Ta sistem uporabnikom omogoča prikrivanje njihovih resničnih lokacij s pomočjo proxy strežnikov v različnih državah. Uporabnik v Veliki Britaniji bi lahko na primer gledal oddaje na Netflix America z uporabo VPN povezave prek strežnika v ZDA.

Ampak ne več. Z prepovedjo Netflixa za proxy strežnike je vse težje obiti geo-omejitve. Morda ne boste mogli spremeniti svoje Netflix regije v ZDA ali katero koli drugo državo, čeprav uporabljate VPN.

Kaj je geografska omejitev?

Vsa svetovna vsebina Netflixa ni na voljo po vsem svetu. To je zato, ker ko se vsebine (filmi, kot so Transformerji, Blackhat, Logan Lucky ali TV-oddaje, kot so 24, Prison Break, The Wire, The Shield in podobno), prodajo na dražbi, do njih dostopajo le države, ki so največ ponudniki . Oddaja je na voljo samo v državi, ki ji je uspelo odkupiti pravice do nje.

Medtem ko je metoda VPN v začetku delovala dobro – opazili smo hitrost števila uporabnikov VPN – ni bilo dolgo, preden je Netflix začel propadati na proxy strežnikih. Najbolj priljubljena metoda za odpravljanje proxyjev in VPN je črna lista.

VPN in proxyji na črni seznam?

Večina uporabnikov se na spletno mesto poveže prek stanovanjske ali poslovne internetne povezave, ki jo upravlja maloprodajni ponudnik internetnih storitev, kot je AT&T, Cox ali Comcast. Po drugi strani pa se uporabniki, ko se povežejo s strežnikom VPN, zlahka znajdejo, ker ti pooblaščenci niso v maloprodajnih omrežjih ISP ali v stanovanjskih območjih. VPN strežniki so običajno nameščeni v ekspanzivnih podatkovnih centrih na izposojenih strežnikih in uporabljajo poseben ponudnik internetnih storitev, da lahko upravljajo z veliko količino prometa. Netflix lahko blokira povezave, tako da preprosto preveri, od kod prihaja.

S to metodo Netflix blokira dostop do pretočne vsebine na spletnem mestu, če se uporabniki povežejo prek IP naslovov na črnem seznamu. Netflix povezuje te naslove na črni seznam s proxy strežniki. To stori s preverjanjem uporabnikovega IP-ja s seznamom IP naslovov na črnem seznamu, in če se ujema, bo bodisi uporabnik trajno blokiran ali dovoljen za pretakanje vsebine samo v svoji regiji.

Črni seznami IP strežnikov VPN imajo svojo slabo stran

Pri tej metodi je težava, s katero se je spopadlo veliko uporabnikov, ki ne uporabljajo proxyja. Na črni seznam je lažno opredeljenih veliko naslovov IP kot proxy strežnikov, kar vodi v javne skupine. S črnimi seznami je uspelo tudi blokirati le majhno število ali uporabnike, medtem ko so težave pri delu Netflixa še veliko več.

Običajno lahko napake v konfiguraciji VPN razkrijejo resnično lokacijo končnega uporabnika. Ne gre pozabiti, da je Netflix večmilijonsko podjetje, ki za svoje delovanje uporablja vrhunsko tehnologijo. Njegova skupina strokovnjakov je vsekakor odvisna od nekaterih malo znanih ranljivosti VPN-jev, ki jim olajšajo razkrivanje.

Obstajajo druge namige, ki jih Netflix uporablja za določanje proxy strežnikov. Največji podatek je, kadar uporabnik pogosto menja strežnike. Če je eno minuto na ameriškem strežniku in naslednji trenutek na strežniku v Veliki Britaniji, postane Netflix kos torte, da spozna, da uporablja proxy.

Ponudniki storitev VPN, ki še vedno delujejo

Torej je šlo za VPN-je, ki geo-omejitev ne uspejo zaobiti. Vendar obstajajo storitve, ki so še vedno varne. ExpressVPN je eden izmed njih.

Obstajajo še drugi ponudniki storitev VPN, ki jih Netflix še ni blokiral. Mnogi spletni strežniki uporabljajo te VPN-je za dostop do geoblokirane vsebine. Če iščete dolgoročno rešitev za ogled ameriškega Netflixa zunaj ZDA, boste morda na koncu razočarani. Netflix še vedno redno bere nove strežnike VPN. To pomeni, da morajo ponudniki storitev VPN nenehno nastavljati nove strežnike. Uporabniki verjetno nimajo predaha, dokler Netflix ne predstavi vseh oddaj po vsem svetu.

Zakaj večina VPN-jev ne uspe obiti Netflixovih blokov – Končne misli

Netflix še vedno ni mogel popolnoma prepovedati vseh VPN-jev v tej nenehni klopi. Nekdo se sprašuje o nenadni prepovedi Netflixa za proxy strežnike in smiselno je, da so bili pod pritiskom imetnikov pravic. Ne samo, da je gledalstvo omejeno, če obstajajo bloki, specifični za regijo, ampak tudi nevestne metode za ogled nedostopne vsebine.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me