Du kan snart ta bort dina Google Location Tracking Data

På bara ett par veckor kommer Google att lansera en ny sekretessfunktion som manuellt låter dig ta bort platsspårningsdata lagrade av sökmotorn. Genom att radera din platshistorikfunktion automatiskt kan du kontrollera vad de vill dela med sökmotorn. Läs mer om det nedan.

Googles nya sekretessfunktion raderar historik

Du kan snart ta bort dina Google Location Tracking Data

Anledning bakom den nya funktionen

Att ha dina appar, sökmotorer och webbläsare samla in information om dig kan vara ganska störande. Det är mer oroande att lära sig att även om du inaktiverar platsinställningsfunktionen kan Google fortfarande spåra dig. Googles många appar är också ansvariga för att samla in data om dig. Av dessa skäl har användare utfärdat förfrågningar för att förenkla sin datahanteringsprocess. Som svar på deras förfrågningar meddelade företaget att det introducerar en ny funktion som hjälper dem att hantera sina data mer effektivt. Användare kommer att kunna radera automatiskt sina plats- och aktivitetsdata efter 3 eller 18 månader.

Vad gör Googles nya funktion?

Googles nya funktion för ditt Google-konto gör att du automatiskt kan ta bort dina platshistorik- och webb- och appaktivitetsdata efter en betydande tidsperiod, och det är antingen tre eller 18 månader. Den här funktionen hjälper dig att radera uppgifterna efter den tiden och sedan fortsätter de att raderas på normal basis.

Förra året deltog sökmotorn i uppvärmda tävlingar angående dess platsspårning som tydligen fortsätter att spåra dig även när inställningen för platshistorik stängdes av. Det enda sättet du skulle kunna förhindra din plats från spåras är också genom att stänga av inställningen “Webb- och appaktivitet”. I huvudsak designades denna funktion för platshistorik och webb- och appaktivitetsdata. Med Googles nya funktion kommer du att kunna ta bort data för båda dessa inställningar. Detta innebär att alla dina platshistoriska data inte längre kommer att finnas till Googles förfogande. 

Hur du stänger av webben & Appaktivitet

Följ följande steg för att lära dig hur du kan stänga av webben & Appaktivitet på flera plattformar.

För Android-användare

  1. Gå till Google-inställningar
  2. Tillgång Google-konto > Data & Anpassning > webb & Appaktivitet
  3. Växla av webb & Appaktivitet

För iOS-användare

  1. Logga in på ditt Google-konto i en webbläsare
  2. Få åtkomst till din kontoinställningar i en webbläsare: Google-konto > Personlig information & Integritet > Gå till min aktivitet > Aktivitetskontroller < webb & Appaktivitet.
  3. Växla av webb & Appaktivitet.

Mer om funktionen

Googles nya funktion kommer att utvidgas till en användares surfhistorik i Chrome och data i appen och Google Discover-funktionen för Android. Google skulle dock fortfarande inte bekräfta hur långt funktionen för automatisk radering sträcker sig över sina produkter. Men det är säkert att funktionen ska gälla tjänster som använder din Google-inloggning.

Företaget har redan verktyg inställt för att aktivera eller inaktivera data om plats- eller appaktivitet. Även om användare fortfarande kan ta bort sina data manuellt är det mycket tidskrävande. Den här nya funktionen kommer troligen fortfarande att tillåta Google-appar att uppfylla användarnas behov. Det kommer också att radera deras data inom en rimlig tidsram. Medan Google spårar en del av din aktivitet kan göra din surfning bekvämare för tillfället, men ingen vill ha data som ligger runt på lång sikt.

Varför spårar Google dig?

Även om du kanske undrar vad som ligger i det för Google att hålla reda på din plats, finns det mycket som står på spel för företaget. Lönsam vinst är en av huvudfaktorerna. Det främsta skälet till att Google är besatt av att spåra plats är uppgifterna. Ju mer data Google får, desto mer kan den använda den till egen fördel. Företaget kan ge företag bättre reklammöjligheter när de säljer användarnas data. Faktum är att Google själv har uppgivit att platsposter som är lagrade i inställningarna “Min aktivitet” används för att rikta in annonser. Annonsköpare har möjlighet att rikta in sig på specifika platser. Men de måste betala Google ett rejäl pris för att göra det.

Googles kommentarer

En talesman från Google uppgav i ett e-postmeddelande att företaget enades om tidsramar för 3- och 18 månader baserat på användarnas preferenser. Företaget valde sådana tidsramar eftersom uppgifterna kan vara representativa för en tre-månaders säsong eller flera säsonger. Google sa att den här funktionen först kommer för platsdata. Sedan kommer den att utvidgas till webb- och appdata “under de kommande veckorna.”

Googles tvist för datainsamling

Vissa europeiska organisationer har gjort en allians och lämnat in ett klagomål mot Googles platsspårning. De lyckades göra det med hjälp av GDPR: s lokala dataskyddsmyndigheter. Klagomålen föreslog att Google använder olika tekniker för att tvinga användare att använda sina platsspårningssystem. Online-användare är redan medvetna om hur Google använder både “Location History” och “Web & Appaktivitetsfunktion för att samla platsbaserad data.

Norges Forbrukerradets forskning säger emellertid att Google använder andra manipuleringstekniker som lurar användare att lämna platsspårningsfunktionerna på. Dessa tekniker inkluderar dolda standardinställningar, vilseledande klickflöde, appbehörigheter och alltid på-inställningar. Om GDPR svarar i de sju organisationernas fördel kommer Google att bli föremål för en enorm böter. I företagets försvar är spårning som standard inaktiverad på sina system och alla aktiverade spårningsmetoder kan pausas vid varje tidpunkt.

Googles nya sekretessfunktion raderar historia – slutsats

Kommer den här nya funktionen att rensa Googles rekord när det gäller historia för datainsamling? Antagligen inte. Men funktionen är fortfarande mycket välkommen. Men låt oss inse det, datainsamling är oundviklig. Även om den här nya funktionen inte helt skyddar användarna från all information som företaget samlar in, är vi villiga att ta det.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me