Facebook använder trådlösa protokoll för personer som du känner till

Facebook patenterade någon ny teknik som är tänkt att öka funktionen People You May Know och den är superskygg. Medan tekniken låter cool och praktisk, har den faktiskt några skrämmande konsekvenser för vår integritet och säkerhet. Läs vidare för hela historien.

Facebook använder trådlösa protokoll för personer som du känner till

Facebook använder trådlösa protokoll för personer som du känner till

Facebooks nya människor som du kanske känner teknisk – full historia

Facebook lämnade tydligen in ett nytt patent på teknik som gör det möjligt att använda trådlös kommunikation för att föreslå vänner i funktionen “People You May Know”. För att illustrera denna teknik, låt mig först visa vad patentet hade att säga om det:

”Olika utföringsformer av den aktuella beskrivningen kan anskaffa system, metoder och icke-övergående dataläsbara media konfigurerade för att sända en första trådlös kommunikation inklusive information associerad med en första användare. En andra trådlös kommunikation inklusive information associerad med en andra ser kan detekteras. Loggdata som påverkar åtminstone en del av informationen som är associerad med en andra användare kan detekteras. Loggdata kan också inkludera data om signalstyrka som är associerade med den andra trådlösa kommunikationen och tidsdata som indikerar när den andra trådlösa kommunikationen detekterades. Loggdata kan tillhandahållas för analys. En eller flera anslutningar som föreslås för den första användarbaserade, åtminstone delvis, på loggdata kan tas emot. “

Det var en munfull.

Låt oss bryta ner det och se exakt vad Facebook har i väntetid för deras People You May Know-funktion. Det allra första vi kan lägga märke till är den metod som denna teknik kommer att använda för att upptäcka förslag till deras PYMK-funktion. Enligt patentet litar Facebook inte riktigt på platsspårning. Istället kommer det att basera sina förslag på trådlösa signaler.

Vad kommer att hända med de människor du känner Feature?

Som du kan se ovan vill Facebook använda olika typer av kommunikationer för att upptäcka de människor du vanligtvis är i närheten av. Vilken typ av kommunikation kommer Facebook att använda, frågar du? Låt mig lista dem för dig:

 • BLE Communications: Förkortning för Bluetooth Low Energy-kommunikation. Detta avser små datapaket som sänds av Bluetooth-aktiverade enheter via radiovågor.
 • ZigBee Communications: Trådlöst kommunikationsprotokoll som använder digitala radioradioer för att skapa personliga nätverk. Detta används mest med IoT.
 • Z-Wave-kommunikation: Samma princip som ZigBee.
 • RFID-kommunikation: Radiofrekvensidentifiering använder elektromagnetisk koppling i radiofrekvens för att identifiera föremål, djur eller människor.
 • NFC: en kortfrekvent högfrekvent trådlös kommunikationsteknik som gör det möjligt att utbyta data mellan enheter som är ungefär 10 cm nära varandra.
 • PAN-kommunikation: Den här är lite … udda. Det är teknik som gör att bärbara enheter kan kommunicera med enheter i närheten med hjälp av ledningsförmågan (av elektricitet) i en mänsklig kropp, och därmed skapa en Personal ENrea Network.

Så, som ni ser, är platstjänster som GPS inte ens en del av denna nya teknik. I stället kan Facebook använda olika typer av radiovågor och frekvenser för att föreslå möjliga vänner till dig.

Hur denna teknik kommer att fungera

Patentet beskriver faktiskt exakt hur funktionen kommer att fungera. För denna illustrations skull, låt oss ringa användaren en Jenny och användaren två Tom:

 1. Jenny går till livsmedelsbutiken och hamnar på samma gång som Tom. Jennys enhet släpper ut en trådlös signal som innehåller lite information om Jenny.
 2. Toms enhet släpper också ut en trådlös signal som innehåller viss information om Tom. Jennys enhet läser den signalen.
 3. Jennys enhet skapar en logg över Toms signal. Loggen innehåller information som signalens styrka (så, hur långt är Tom från Jenny) och datum och tid för anslutningen.
 4. Loggarna går över till Facebooks servrar för analys.
 5. Jenny öppnar Facebook på natten och upptäcker att Tom, den slumpmässiga främlingen som hon gick förbi i livsmedelsbutiken, nu är en del av hennes föreslagna vänlista.

I det här scenariot behöver varken Jenny eller Tom ha sin GPS på för att detta ska kunna hända. De behöver bara ha en enhet med Facebook-appen på den.

Vad är problemet?

Åh min, var börjar jag?

Låt oss börja med säkerhetsimplikationerna av den här typen av teknik. Hade Facebook använt GPS-baserad teknik för sina personer som du känner till, kan du i teorin välja att inte spåra din plats. Denna teknik använder dock kommunikationsprotokoll som du inte kan stänga av. Eftersom Facebook inte alltid gör det lätt för en användare att välja bort en av sina tjänster, kan den här typen av teknik hamna mycket farlig för vissa människor.

”Men Hiba, hur skadligt kan det vara? Jag menar att du enkelt inte kan lägga till personen i din väns lista ”

Det är sant, men det betyder inte att personen inte har tillgång till din information. Ta en titt på din Facebook-profil. Hur mycket personlig information finns där? Din plats, ditt fulla namn, dina vänner, där du gick i skolan, där du arbetar … såvida du inte har gjort ditt konto helt privat, kan en slumpmässig främling i slutändan veta tillräckligt med information om dig som ett hot. Särskilt om den personen inte är en “bra person” i sig.

Saken är att även om du har din profil helt privat så kommer ditt fulla namn fortfarande att visas. Den här typen av teknik gör det också möjligt för personer som du känner att kringgå en av de sekretessfunktioner som Facebook har att erbjuda: begränsa “Vem kan se dig upp”.

Så ja, dåliga agenter kan potentiellt använda denna teknik för att mer eller mindre invadera din integritet helt. Ärligt talat vill jag inte ens tänka på hur mycket detta skulle underlätta lager och fysiskt attackera en annan person. Eftersom Facebook inte exakt är känt som fyren för integritet och säkerhetscentrerad tech, litar jag inte helt på dem med att hålla känslig information privat med teknik som denna.

Facebooks nya människor som du kanske känner tekniska – slutliga tankar

Detta har inte varit ett bra år för Facebook när det gäller att hålla användarnas integritet säkert. I själva verket har Facebook ganska mycket tankar på just denna front, så mycket att den amerikanska kongressen var tvungen att fråga Zuckerberg om Facebooks integritet och säkerhet. Den typ av teknik som föreslås i Facebook: s nya patent kan mycket väl verka som en bra idé i början. Eftersom Facebook inte har riktigt bra skivor med integritet tror jag inte att det kommer att vara så. Förhoppningsvis försöker Facebook hindra konkurrenter från att använda denna teknik och planerar inte att släppa den. Jag menar, en flicka kan drömma, eller hur?

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me