Mac App Store-appar hittade intrång i användarnas integritet

Om du äger en smartphone är det troligt att du också använder en eller flera appar som laddats ner på enheten från app store. Det finns en app för allt du kan föreställa dig! Det finns appar för att ringa och blockera samtal, för att redigera bilder, för att skapa snygga videor, för att blockera Malware och flera andra ändamål.

Mac App Store-appar hittade kränkande användares integritet

Mac App Store-appar hittade intrång i användarnas integritet

De flesta är gratis

De flesta appar är kostnadsfria, anledningen till att ett så stort antal människor tvekar inte att använda dem eftersom de gör det lättare och bekvämare att använda sina enheter. Det finns betalade appar också för dem som vill ha premiumtjänster.

Men det finns också en stor nackdel med att installera alla tillgängliga appar. De flesta appar kräver olika typer av behörigheter innan de installeras på en enhet.

Dessa inkluderar åtkomst till dina kontakter, till andra appar på enheten och till samtal och meddelanden. Eftersom dessa appar ofta är användbara och människor vanligtvis inte lägger stor vikt vid deras säkerhet tillhandahålls den information som krävs enkelt.

Förtroende har skjutits bredvid

Uppgifterna som samlas in används ofta till oetiskt bruk utan kunskap från användarna. Vissa appar fungerar specifikt som spionprogram, det huvudsakliga syftet är att snoka på användare och deras online-aktiviteter.

Eftersom det inte är möjligt för appbutiken att hålla reda på varje app som laddas upp på plattformen är det upp till användarna att vara mer försiktiga när de tillhandahåller information till tredje part.

Ny hot på Mac Store

Apple har nyligen gjort det obligatoriskt för alla iOS-apputvecklare att ha en tydlig sekretesspolicy som visar hur de samlar in, använder och delar konsumentinformation. De som inte kan avslöja hur de använder användardata uppmanas att hämta sina appar från butiken.

I mitten av detta har några andra appar i Mac OS-butiken visat sig bryta med Apples sekretesspolicy.

Vissa av dessa appar används för att skydda säkerheten och integriteten för enheterna de är installerade på. Men det har visat sig att istället för att ge något skydd dessa appar kränker användarnas integritet.

Tydligen verkar detta vara en trend bland Mac OS-appar. Flera Mac OS-appar söker åtkomst till användarens hemkatalog under påskott av att rensa cachen och tillhandahålla integritetsskydd.

Men nyligen har ett antal sådana appar visat sig spåra användarnas surfaktivitet och annan personlig information snarare än att ge skydd. 

Appar som bryter mot sekretess

Apparna från utvecklaren Trend Micro, Inc. är bland de som nyligen har orsakat en uppskakning. Appar av denna utvecklare inkluderar Dr. Unarchiver, Dr. Cleaner, bland andra.

Användare har funnit att dessa appar i Mac App Store samlar in och laddar upp användarens webbläsarhistorik från Google Chrome, Safari och Firefox till sina egna servrar.

Apparna samlar också in data om andra appar installerade i systemet. I det ögonblick som appen startas skapar den en zip-mapp där den insamlade informationen lagras och sedan laddas upp till servrarna till Trend Micro Inc.

I fallet med Unarchiver app, när zip-filen extraheras, erbjuds användare ett alternativ till “Quick Clean Junk Files”.

I det ögonblick som användare väljer alternativet “Skanna” och startar en öppen dialog får appen åtkomst till användarens hemkatalog, som appen kräver för att samla in datafilerna från webbläsare. När den väl har fått tillgång till hemmakatalogen fortsätter appen att samla in personuppgifter och ladda upp dem till deras servrar.

Dr. Unarchiver är en mycket populär app i Mac-appbutiken, rankad som 12: e. Detta är emellertid en kritisk sekretessproblem och användare förväntar sig att Apple drar ner Trend Micro Inc-appar från butiken. Detta är inte första gången något av den här typen dyker upp. Tidigare tvingades Facebook ta bort den ökända Onavo Protect-appen från App Store.

Tidigare har både iOS- och Mac-appbutiker haft flera appar som kränkte användarnas integritet. Den som använder sådana tredjepartsappar måste vara medveten om att det ögonblick en fildialog öppnas av den appen, den får tillgång till hemkatalogen.

Detta innebär också att få tillgång till det mesta av den privata informationen på systemet, inklusive surfhistorik, e-post, iMessage-konversationer och mer. Även om Apple försöker förbättra situationen med macOS Mojave, bör processen för att granska appar vara strängare. 

Hur man är säker

Förutom att vara försiktig med vilka appar du delar dina personuppgifter med, är det mycket viktigt att använda ett virtuellt privat nätverk eller en proxyserver. Detta gör att du är anonym på nätet och håller all din data privat och säker.

Oavsett om du använder tredjepartsapplikationer eller regelbundet behöver dela känslig information (som betalningsinformation) över internet, är det bästa sättet att hålla dig säker mot dessa typer av hot som flyter runt om du använder en säkerhetslösning som ett VPN på din Mac.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me