Malware i Google Play Store? En halv miljon Android-användare säger ja.

Trots Googles försök att minimera skadliga appar som finns i Play Store verkar det som om några av dessa farliga applikationer fortfarande glider genom Googles försvar. Ytterligare en grupp skadliga appar som är infekterade med skadlig programvara har avslöjats, vilket ytterligare belyser verkligheten för skadlig programvara i Google Play Store. Läs vidare för hela historien.

Malware i Google Play Store? En halv miljon Android-användare säger ja.

Malware i Google Play Store? En halv miljon Android-användare säger ja.

Malware i Google Play Store – Hela historien

Lukas Stefanko, en säkerhetsforskare på ESET, tweetade nyligen följande:

Installera inte dessa appar från Google Play – det är skadlig programvara.

detaljer:
-13 appar
-alla tillsammans 560 000 installationer
-dölj sig själv efter ikonen
-laddar ner ytterligare APK och gör att användaren installerar den (inte tillgänglig nu)
-2 appar är #Trending
-ingen legitim funktionalitet
-rapporterade pic.twitter.com/1WDqrCPWFo

– Lukas Stefanko (@LukasStefanko) 19 november 2018

Enligt Stefanko slutade Android-användare som ville ladda ner körspelen som nämns i tweeten med några allvarliga skadliga program. När en användare laddar ner ett av dessa spel kommer appen att installera skadlig programvara bakom kulisserna och sedan ta bort appens ikon. Vid tidpunkten för tweeten hade över en halv miljon användare redan laddat ner apparna. Uppenbarligen står utvecklaren “Luiz O Pinto” bakom de flesta av dessa appar.

Tyvärr vet vi fortfarande inte riktigt vilken typ av skadlig programvara som finns i dessa appar. Vi vet dock att appen laddar ner en nyttolast från en domän som är registrerad till en Istanbul-apputvecklare.

Vad vi dock vet är att själva apparna inte öppnar. I själva verket kraschar apparna varje gång en användare försöker komma åt dem. För att lägga till detta kommer skadlig programvara som finns på apparna att startas varje gång enheten slås på. Dessutom har skadlig programvara full tillgång till enhetens nätverkstrafik, vilket ger hackaren i fråga åtkomst till användarens personliga information.

För närvarande finns apparna inte längre i Play Store. I själva verket bekräftade en talesman från Google att apparna i fråga bröt mot Googles policy och har “tagits bort från Play Store.” Trots detta är fortfarande stora bekymmer över Play Butiks appregler. Medan Google har ökat de regler som den tillämpar för tredjepartsappar har det uppenbarligen fortfarande en lång väg att gå, särskilt när du tittar på Apples begränsningar för tredjepartsapplikationer.

Hur du skyddar din Android-enhet från farliga appar

Google arbetar definitivt med att göra Play Store säkrare för alla användare. Med det sagt verkar det inte mycket troligt att Play Store någonsin skulle kunna garantera 100% ingen skadlig programvara. Av den anledningen måste en Android-användare vara lite mer försiktig och proaktiv när man laddar ner appar. Här är några saker du kan göra för att minska dina chanser att ladda ner program som är infekterade med skadlig programvara:

  1. Håll dig borta från App-butiker från tredje part. Ladda inte ner den om du inte hittar appen i Google Play Store. App-butiker från tredje part är farliga eftersom de sällan har någon form av bestämmelser om tillgängliga appar. Den enda gången det är ok att ladda ner en app utanför Play Store är för en officiell app från sin officiella webbplats.
  2.  Kontrollera appens referenser. Med andra ord, gör din forskning. Titta på utvecklarens historia med Play Store, har de några andra appar som verifierar utvecklarens trovärdighet? Vad är appens betyg? Har folk skrivit recensioner om appen? Oftare än inte kan du se om en app är värd att ladda ner.
  3. Ladda ner och installera en anti-skadlig app på din Android-enhet. Du kan kolla i vår lista för de bästa apparna mot skadlig programvara för att se till att du får den bästa tjänsten du kan. Anti-malware är inte längre ett alternativ för någon internetansluten enhet och är ditt primära verktyg för att bekämpa misstänkta program och applikationer.

Du kan läsa den här artikeln för en mer djupgående förklaring om säkerheten för Android-appar. Jag föreslår personligen att du följer så många säkerhetstips som möjligt, eftersom det alltid är lättare att förhindra skadlig programvara från din enhet än att hitta och ta bort infekterade filer.

Malware i Google Play Store – Slutliga tankar

Alla använder appar, det är bara ett faktum i vårt moderna liv. Trots deras framträdande i våra liv tänker vi inte riktigt på konsekvenserna av att ladda ner en infekterad app. Vi tänker faktiskt inte så mycket på malware som vi borde, särskilt skadlig programvara i Google Play Store. Den goda nyheten är att säkerhetsforskare, som Stefanko, aktivt håller Google och dess motsvarigheter ansvariga för deras säkerhetsförfall. Men det är dock upp till den enskilda användaren att informeras om farorna med skadliga appar. Vi bör alla vidta de försiktighetsåtgärder som krävs för att hålla våra enheter och personlig information säker och privat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me