Obehöriga VPN-leverantörer ska blockeras av Kina i april

Vi vet alla om Kinas ”stora brandvägg”, där internetanvändare bara kan komma åt de sidor som godkänts av regeringen. Kina är inte det enda landet som har sådana begränsningar på plats. Flera andra nationer med förtrycksregimer reglerar innehållet som deras medborgare har tillgång till via Internet. Detta innebär att en stor del av befolkningen fortfarande är berövad det innehåll som resten av världen har. Människor som lever i sådana undertryckande regimer har hittat ett sätt att få åtkomst till blockerat innehåll. Virtuella privata nätverk (VPN) är de mest populära bland internetanvändare i Kina för att få åtkomst till innehåll som blockeras av regeringen. Med tanke på VPN: s popularitet finns det flera leverantörer i Kina som verkar utan licens från regeringen och ger internetanvändare tillgång till allt blockerat innehåll. I ett drag från den kinesiska regeringen, så obehöriga VPN kommer att blockeras i april.

Obehöriga VPN-leverantörer ska blockeras av Kina i april

Obehöriga VPN-leverantörer ska blockeras av Kina i april

Freedom Vs Government Control

I januari 2017 meddelade Kinas industri- och informationsteknologi att det startade en 14-månaders kampanj för att ta reda på “obehöriga” internetplattformar. Kina betonar att det vill att Internet ska vara rättvist och hälsosamt och av den anledningen är korrekt reglering av största vikt.  

Det är därför ‘Great Firewall’ finns. Självfallet att ett av de största målen för denna nedbrytning har varit obehöriga VPN-tjänster. Kina har sagt att för att hålla Internet-tjänster rättvisa och friska måste det censurera innehåll och reglera internetplattformar från att växa på ett “oordningligt” sätt.

Den kinesiska regeringen har kallat detta för en rengöringsenhet för åtkomst till Internetnätverk, där alla som inte arbetar med en statlig licens inte bara kommer att blockeras utan också får en hård straff. Påföljder inkluderar upp till tio år bakom barer.

Ända sedan denna enhet tillkännagavs har mycket hänt. Apple har tagit bort flera VPN-appar från sin app-butik, ett antal obehöriga VPN-leverantörer fängslades och Kina meddelade att den 31 mars kommer alla nationella och utländska företag som verkar i landet att följa regeringens regler för att bedriva gränsöverskridande aktiviteter.

Industri- och informationstekniska chefsingenjör Zhang Feng har försäkrat auktoriserade VPN-leverantörer att de kommer att fortsätta arbeta som de gör nu. Han tillade också att telekomoperatörer som China Telecom, China Mobile och China Unicom är några av de auktoriserade leverantörerna i landet, och de har blivit beordrade att inte låta sina abonnenter få åtkomst till blockerat innehåll med VPN: er.

Detta innebär att de som använder auktoriserade VPN endast kan komma åt myndighetsgodkänt innehåll. Om du vill komma åt innehåll via ett VPN i Kina, finns det inget sätt att komma förbi Great Firewall.

Med tanke på den begränsade användningen av VPN är det frågan om datasäkerhet som alltid dyker upp. I detta avseende har Zhang sagt att människors internetdata inte är säkrade på något sätt. När auktoriserade VPN används, kan ingen – inte ens regeringen – bryta mot nätverkssäkerheten.

Han upprepade att de som använder internetplattformar med korrekt regeringsreglering inte har något att oroa sig för. Endast de obehöriga plattformarna kommer att blockeras.

Fler regler för kinesiska medborgare

Kinesiska medborgare verkar inte ha något sätt att få åtkomst till blockerat innehåll i landet, med tanke på de nya regler som regeringen kommer med. Reglerna påverkar inte bara medborgarna utan också de som besöker nationen från andra länder. Med innehåll som är starkt begränsat kommer underhållning, information, utbildning, kommunikation att påverkas. Stora webbplatser som Facebook, Twitter, Instagram och meddelanden app WhatsApp är alla blockerade i Kina.

De flesta VPN-användare i Kina utnyttjar ett privat nätverk inte bara för att kringgå censur utan också för att skydda sig från regeringens snooping på deras data. Det är allmänt känt att den kinesiska regeringen övervakar varje internetanvändares trafik. Om du har tillgång till något innehåll som kan stämmas enligt kinesisk lag kommer du att bli straffad. Vanliga människor i Kina lever i ständig rädsla utan någon frihet överhuvudtaget.

Kina älskar stor regering

Även när de hävdar att användningen av ett statsgodkänt VPN kommer att skydda användarna från datastöld, är det alltid möjligt att de auktoriserade VPN: erna har skapats regeringen för att spionera på medborgarnas internettrafik. Med ett stort antal VPN: er blockerade i landet har kinesiska medborgare förlorat den lilla Internetfrihet de brukade njuta av.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me