Vad är Facebooks sekretesskontroll?

Världens mest populära sociala medienätverk Facebook stöter på problem på grund av hur det handlar om användardata. Från Cambridge Analytica-dataskandalen till spionprogrammet i form av en VPN som heter Onavo Protect har Facebook varit under eld av flera skäl under de senaste månaderna. Även om Facebook inte har tappat många användare på grund av dess popularitet, har användare blivit mer medvetna och börjat vidta säkerhetsåtgärder för att hålla sina data säkra.

Vad är Facebooks sekretesskontroll?

Vad är Facebooks integritetskontroll?

Facebook och integritet

Under den längsta tiden hade Facebook inte någon separat funktion med vilken sekretessinställningarna lätt kunde nås. Men när teknikföretag började inse vikten av att förse användare med medel för att kontrollera deras integritetsinställningar, kom ett antal olika funktioner.

Sedan 2014 har Facebook en användbar funktion som kallas Sekretesscheck. Även om detta är en trevlig funktion att ha, är den inte tillgänglig på alla enheter. Du kan inte välja att ha den här funktionen.

Om du har den på din profil som standard har du tur. Om du inte gör det, måste du ta hand om att manuellt kontrollera alla integritetsinställningar. Låt oss ta en titt på vad den här funktionen handlar om.

Vad är Facebooks integritetskontroll?

På vissa Facebook-konton besöker en vänlig liten blå dinosaurie. Den här lilla killen är Facebooks säkerhets- och sekretessmaskot och hans jobb är att informera användare om webbplatsens sekretesscheckfunktion.

Denna funktion låter dig veta om statusen för ett kontos sekretess och säkerhet. Denna funktion utvecklades efter att tekniska företag började göra integritet och grundläggande säkerhetsinställningar lättillgängliga för användare.

Den här funktionen är inte manuell, så du kan inte aktivera den på egen hand. Om du får ett meddelande från Facebook kan du komma åt den här funktionen och göra den till en del av ditt konto. I vissa fall är funktionen endast tillgängliga stationära datorer, medan den för vissa användare också är tillgänglig på mobilappen.

Om du får meddelandet från dinosaurien, ignorera inte den, eftersom du kanske inte får den igen senare. Denna lilla dinosaurie kommer att leda dig genom sekretessinställningarna på ditt konto för att göra dina inlägg och personlig information säker.

Så här använder du FB: s integritetsfunktion

Om du öppnar funktionen Privacy Checkup på skrivbordssidan klickar du på låsikonen bredvid profilknappen för att visa rullgardinsmenyn. Du kommer att kunna se den söta lilla dinosaurien som väntar på att ta dig med på turnén, så klicka bara på den. Du tas till tre avsnitt en efter en.

I det första avsnittet kan du se vem som kan se framtida inlägg. Detta är en enkel och användbar funktion där du också kan redigera vart och ett av dina inläggs synlighet. Du kan antingen publicera offentligt, dela inlägget bara med vänner, hålla det privat eller skapa en anpassad publik.

I nästa avsnitt får du se vilka appar som har tillgång till ditt Facebook-konto. Detta inkluderar alla interaktiva tjänster från tredje part som Twitter eller Spotify eller spel som Candy Crush eller Angry Birds.

Om du vanligtvis spelar spel eller loggar in på andra appar med ditt Facebook-konto får du se en hel lista med appar som har tillgång till ditt konto. Du kan återkalla åtkomst till vilken app som helst och också ta bort inlägg som är kopplade till den. 

Det tredje avsnittet är där du kan granska dina biografiska data, till exempel e-postadresser, födelsedag, plats och hemstad och födelsedag, och vem som kan se informationen.

I det här avsnittet är det klokt att hålla det mesta av informationen antingen privat eller inställt på “vänner”, eftersom dessa data kan användas för att känna din identitet. Ju mindre du berättar världen om dig själv, desto säkrare kommer du att vara från identitetsstöld.

Det finns också ett alternativ för “Se fler inställningar” i slutet av rullgardinsmenyn, med vilket du kan redigera alla dina andra sekretessinställningar som inloggningsuppgifter, inlägg och bilder och inlägg du är taggade i. Det finns flera av dessa inställningar och är omfattande, så du bör avsätta lite fritid för att granska dem.

Alternativ till sekretesskontroll

Eftersom den här funktionen inte är tillgänglig på varje konto finns det alternativa sätt att komma åt sekretessinställningar. Genom att manuellt gå till menyn och välja “Integritetsinställningar” kan du redigera samma inställningar som alternativet för integritetskontroll låter dig.

Den enda skillnaden är att integritetskontrollen gör det snabbare att utföra sekretesskontrollen medan de manuella inställningarna tar lite tid. Du kan också gå till “Fler inställningar” för att se många andra sekretessalternativ.

Med tanke på ökningen av datastöld och intrång i sekretess är det mycket viktigt att regelbundet utföra sekretess- och säkerhetskontroller på dina sociala mediekonton. Även om du inte har alternativet för kontroll av integritet rekommenderas att du manuellt utför kontrollen för att se till att inget är utanför.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me