Vad är Intra? Möt Googles nya Android-krypteringsapp

Intra är en app som nyligen har lanserats av Jigsaw, en avdelning i Googles moderföretag Alphabet för att skydda sina användare från censur som är statligt implementerad. Det grundläggande syftet med Intra är att förhindra attacker genom DNS-manipulation.

Vad är Intra?

Vad är Intra?

Med andra ord, när du besöker en webbplats konverteras webbadressen till en mer komplicerad IP-adress.

Detta gör det lättare för alla förtryckande regeringar att fånga upp begäranden om webbadresser och därefter döda dem genom att hindra webbplatser från att ladda dem eller omdirigera dem till falska webbplatser.

Hur fungerar Intra?

Intra skickar all apptrafik och sökfrågor via en krypterad anslutning till en pålitlig Domain Name Server. Detta säkerställer att du kan använda en app utan blandning. Allt som krävs är att ladda ner appen och slå på den. Det är faktiskt så enkelt!

Hur du installerar Intra på din Android-enhet?

För att konfigurera Intra på en Android-smartphone eller surfplatta, följ bara dessa steg:

  1. Gå till Google Play Store på din mobil.
  2. Sök efter Intra.
  3. Klicka på Intra-appen.
  4. Därifrån klickar du på ‘Installera’.
  5. Vänta tills nedladdnings- och installationsprocessen är klar.
  6. Starta Intra-appen på din enhet.

Funktioner i Intra

Intra använder som standard Googles DNS-servrar. Men användare kan också tränga sina förfrågningar om att bläddra genom Cloudflare som är värd för sin egen säkra DNS-server.

Google har byggt upp ett förtroendeförhållande med Cloudflare. Intras användning av Googles DNS faller under sin egen integritetspolicy. Cloudflare har också en egen integritetspolicy.

Kompatibilitet

Appen är kompatibel med Android Pie. Jigsaw lanserar dock appen för tredje världsländer också och där uppgradering från en äldre enhet blir nästan omöjlig så att de kan dra nytta av de säkerhetsfunktioner som Intra erbjuder.

Jigsaws alfabetdivision fokuserar på att förebygga censur, trakasseringshot på nätet och även motverka extremism av våldsam karaktär. Appens inkubator har utformats för att ge fritt uttryck och tal genom tjänster och verktyg som gör det virtuella utrymmet säkrare för högriskmål.

Projektsköld

Jigsaw måste också betala vissa andra appar för att motverka anticensur och som inkluderar Project Shield. Detta skyddar en webbplats från distribuerade attacker för denial-of-service. Sedan finns det ett virtuellt privat nätverk som heter Outline för aktivister och reportrar som överför data via en säker kanal.

När du går in på mobilappen för att gå online, låses flera tekniska överföringslager omedelbart på plats för att verifiera att du faktiskt får data från en plats där den är tänkt att komma från.

Varje gång en webbplats laddas i webbläsaren kopplas den här appen till en DNS-server. Detta pekar användaren till rätt destination när wikipedia.org eller facebook.com är inmatade.

The Intra Success Story

Sedan lanseringen har Intra noterat en framgångsrik framgång i vissa delar av planeten där tillgången till internet övervakas och / eller begränsas. Till exempel använder den venezuelanska regeringen påstått DNS-manipulation som förhindrar dess medborgare från att komma åt sociala nätverk och nyhetssajter.

Regeringarna i sådana länder tar vanligtvis kontroll över sina regionala DNS-servrar och stänger dem för att förhindra åtkomst till webbplatser utanför deras nationella gränser. Det andra alternativet är att manipulera serverdata och omdirigera medborgaren som försöker surfa på en förbjuden webbplats någon annanstans.

Intra har framgångsrikt lyckats kringgå regeringscensur. Det gjorde det också möjligt för journalister att få viktig information från dessa länder och som är av enorm internationell betydelse, särskilt inom områdena kränkningar av de mänskliga rättigheterna och brott mot FN-protokoll.

Google DNS

När du aktiverar Intra på din surfplatta eller telefon ansluts den direkt till Googles egna DNS-servrar över hela världen via ett VPN.

Denna speciella VPN-länkning är en tunnel som är helt krypterad och förhindrar att någon extern övervakar din anslutning från att se vilka webbplatser du besöker. Allt som är synligt för dem är din anslutning till en gratis Google DNS-server.

Om du föredrar att använda en annan DNS-server tillåter Intras förinställning att ansluta dig till CloudFlare. Ovanpå detta kan du också ange information om ditt ytterligare val manuellt. Din integritet, enligt Intra-meddelanden, är “absolut säkerställd.” Den påstår sig inte ens spåra webbplatser du besöker eller appar du använder.

Är Intra Safe att använda?

Branschövervakare menar dock att detta engagemang för integritet kanske inte är lika starkt som det som erbjuds av betalda VPN-tjänster som ExpressVPN. Men det är definitivt bättre än de tillgängliga gratisalternativen.

De senare annonserar ofta VPN-tjänster men slutar faktiskt bara erbjuda proxyer, som kanske inte nödvändigtvis är krypterade. Dessutom behåller de också loggar över sina användare som ansluter till sina servrar.

Intra är faktiskt något liknande Tor-nätverket, som tillhandahåller en Firefox-version för Android. Detta kallas Orfox, som har möjlighet att ansluta till ToR-nätverket när det används tillsammans med en webbläsare som heter Orbot. Orbots Windows-version är faktiskt fristående och eliminerar behovet av att en extra app körs smidigt.

Tor arbetar med principerna för en betald VPN-tjänst, förutom att dess servernät tillhandahålls frivilligt. Detta håller i sin tur nätverket helt gratis att använda, men optimerar inte det för hastighet. Snarare är det anonymiteten optimerad.

bryggläge

Även om en förtryckande regim kan identifiera IP-adresser för alla servrar som ansluter dig till Tor, har du möjligheten att använda ett “bridge-läge”. Detta gör att du får åtkomst till ett separat servernätverk som ansluter till dessa servrar och dirigerar dig till din destination genom Tor.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me