WiFi-signalspårning – kan vi spåra människor i deras hem nu?

Trodde du att du bara kan spåras online? Tänk om. Yanzi Zhu och Co, forskare vid University of California, har utvecklat en metod som gör WiFi-signalspårning till en skrämmande verklighet. Läs vidare för att lära dig hela historien om hur din WiFi-sändare snart kan användas för att spåra dina rörelser i ditt eget hem.

WiFi-signalspårning - kan vi spåra människor i deras hem nu?

WiFi-signalspårning – kan vi spåra människor i deras hem nu?

WiFi-signalspårning – hela historien

Forskare vid University of California kom med ett sätt att använda omgivande Wi-Fi-signaler för att se igenom väggarna med en smartphone.

Tidigare var det möjligt att helt enkelt “se” WiFi-signalerna i en byggnad. Men nu är det mycket möjligt att spåra dig i ditt eget hem. Tekniken förlitar sig på att läsa förändringarna i radiovågorna som avges av din WiFi-sändare. För att denna teknik ska fungera måste forskarna först hitta WiFi-sändaren inuti huset. Detta är inte så svårt som det en gång var.

Genom att gå utanför den övervakade platsen några gånger kunde forskarna beräkna platsen för sändaren till 92,6% noggrannhet. När sändaren är lokaliserad kan forskarna kartlägga WiFi-signalerna. På detta sätt kan de upptäcka reflektioner och förvrängningar som uppstår när ett objekt eller en person rör sig. Om den övervakade platsen har mer än en sändare ökar noggrannhetsgraden till en skrämmande 99%.

Den goda nyheten är att den teknik som utvecklats av forskarna bara kan spåra om en person är inne i byggnaden som övervakas eller inte. Eftersom WiFi-sniffarna som de använde bara indikerar förändringarna i vågorna kunde forskarna inte se eller ta reda på vad någon gör inne på platsen. De dåliga nyheterna är att tekniken kan / kommer att utvecklas vidare med denna begränsning i åtanke.

Med andra ord, lite mer arbete med denna teknik kan mycket väl ge världen ett verktyg som övervakar åtgärder, platser och subtila rörelser med WiFi-signaler. Jag vet inte om dig, men tanken på att en hacker får tillgång till dessa verktyg är skrämmande för mig.

Hur kommer WiFi-signalspårning att användas?

Liksom med all ny teknik finns det både bra och dåliga beräknade användningar för denna typ av platsspårning.

Fördelar med WiFi-signalspårning

Det finns faktiskt legitima skäl för att utveckla denna typ av spårning. Speciellt kan det medicinska området vinna mycket på att utveckla detta verktyg till spårning av rörelser och platser. Tänk på vilka konsekvenser denna typ av teknik har för räddningstjänster! Speciellt för äldre eller personer med långvariga kroniska sjukdomar. Föreställ dig det här: en äldre person faller ner och kan inte stå upp. Den utvecklade tekniken övervakar den rörelsen och märker att det inte är en vanlig åtgärd för den här personen och meddelar de lokala räddningstjänsterna. Detta ger ett snabbt svar och kan möjligen rädda liv.

Utanför det medicinska området kan denna teknik användas för att förbättra VR-spel. Föreställ dig att du kan använda din WiFi-signal för att korrekt kartlägga ditt “spelplan”. Detta hjälper VR-spelutvecklare att producera mer personliga spelupplevelser.

Smarta tjänster (IoT) kan också dra nytta av den här typen av WiFi-signalspårning. Föreställ dig din smarta hem-catering till alla dina infall baserat på var du är i huset. Gå in i vardagsrummet? Temperaturen ändras automatiskt efter önskemål. Vill du sova i din säng? Smarthuset stänger sedan av alla lampor och apparater du inte använder för närvarande. Ärligt talat är möjligheterna oändliga och mycket spännande.

Nackdelar med WiFi-signalspårning

Å andra sidan medför denna nya teknik en hel del risker för användarnas integritet. Till skillnad från online-spårning kan denna typ av teknik spåra dig fysiskt i ditt eget hem. Det är mycket möjligt för dåliga agenter att till exempel använda den här typen av teknik för att underlätta stöld. Andra dåliga agenter kan använda tekniken för att ytterligare övervaka dina aktiviteter, både online och i verkligheten. Regeringar kan öka sin övervakning genom att lägga till fysisk övervakning såväl som internetbaserad.

Med andra ord finns det legitimt skrämmande möjligheter som en angripare, hacker eller dålig agent kan använda den här tekniken för. Den goda nyheten är att forskarna redan har kommit med tre troliga försvar mot denna typ av attack:

  1. Geofencing WiFi-signaler: skapa en geografisk gräns för WiFi-signaler.
  2. WiFi Rate Limiting: minska volymen för WiFi-signalerna som sprids.
  3. Signal obfuscation: lägga till ljud till WiFi-signalerna som gör det mycket svårt att lokalisera sändaren.

WiFi-signalspårning – slutliga tankar

Så vad tycker ni? Är denna teknik värd att utvecklas? Och hur kommer det att reflektera över de nya lagarna om datalagring som dyker upp över hela världen? Ärligt talat för mig känner jag att mänskligheten måste få ett bättre grepp om sekretessriskerna för den teknik som för närvarande är tillgänglig för allmänheten innan de börjar kommersialisera teknik som anpassar det fysiska med det digitala på ett så skrämmande sätt.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me