Allt du behöver veta om rootkits

Rootkits växer som en viktig orsak till oro bland cybersecurity-experter. Även om deras ursprung är mycket oskadligt har de använts för en mängd olika skadliga ändamål. Rootkits tillåter i princip hackare tillgång till datorer och system som endast tillåter auktoriserad åtkomst. Dessa programvaruverktyg har blivit otroligt populära eftersom företag har börjat bli säkrare och hacking blir alltmer komplicerat och svårt. Låt oss berätta vad du behöver veta om Rootkits och hur du kan hålla dig skyddad från dem.

Allt du behöver veta om rootkits

Allt du behöver veta om rootkits

Vad exakt är rootkits?

I princip är Rootkits inte skadlig programvara eftersom de kan användas lagligt av brottsbekämpande myndigheter, företag och till och med privatpersoner. Det primära syftet med Rootkits är att möjliggöra spårning och övervakning av användaraktiviteter medan de är inloggade. Således kan de vara ett viktigt säkerhets- och tillsynsverktyg för polis och företag om de används korrekt. Vissa föräldrar använder också Rootkits för att spåra deras barns handlingar.

Tyvärr blev Rootkits allmänt populära för ett helt annat syfte. De används i stor utsträckning av hackare för att få olaglig tillgång till datorer. Rootkits installerades också primärt på enheter som använder den ökända Trojan Horse-skadlig programvaran. Detta har lett till att de som standard anses vara skadlig programvara. Det är emellertid det sätt som Rootkits används som definierar dem.

Hur infekterar rootkits datorenheter?

Rootkits används mest som spionprogramsenheter. De är mycket välkända över hela världen av cyberbrottslingar. Till skillnad från automatiserad skadlig programvara av vissa andra typer kan de inte infektera enheter på egen hand. En cyberkriminell måste lura alla internetanvändare att installera en rootkit på sin enhet.

Detta görs oftast genom att få offret att tro att deras enhet har hackats. Cyberkriminaliteten berättar därefter offret att informera om att installera rootkit för att hantera infektionen.

En annan viktig anledning till att Rootkits har återuppstått som en populär hackingkälla är att de kan skapa botnät.

Dessa är i huvudsak en stor uppdatering av filer som ofta används för att konvertera en dator för gruvdrift. Specifikt används de för gruvdrift av kryptokurser av specifika typer. De kan också användas för att lansera DDoS-attacker med distribuerad avslag (Service Distribution Denial of Service) tillsammans med andra typer av cyberkriminell aktivitet.

Trots att Rootkits kan vara mycket sofistikerade, är deras vanligaste inträde genom mänskliga misstag. Det vill säga att en användare är tvungen att installera den här programvaran på egen hand. Detta ger programvaran och dess skapare åtkomst till enhet, server eller till och med ett nätverk.

Ett vanligt sätt att lura offren att ladda ner Rootkits är via e-post eller appar för snabbmeddelanden. När Rootkit har installerats ger den hackaren bakom den fullständig åtkomst till offrets dator.

Är det möjligt att upptäcka rootkits efter att de har installerats?

Det finns gott om säkerhetsprogramvara som kan hjälpa till att upptäcka virus och annan skadlig programvara på din enhet. Dock kan inte samma sak sägas för Rootkits. Anledningen till detta är den stora variationen av Rootkits som finns där på marknaden. Det är helt enkelt inte möjligt att söka efter alla dessa eftersom säkerhetsföretag vet lite om dem. När sådana Rootkits upptäcks har enheten redan infekterats avsevärt.

Ett annat problem när det gäller att upptäcka rootkits är att de kan ligga ganska vilande. Oftast vet användare inte ens att deras enhet har infekterats. Bortsett från någon anomal aktivitet fungerar enheten helt fint. Om du vill veta om det finns en Rootkit på ditt system kan du köra en minnesskanning.

Men dina minnesscanningar kan bara leta efter specifika typer av rootkits. Som sådan finns det inget omfattande sätt att upptäcka alla typer av rootkits där ute.

Det bästa och mest praktiska sättet att upptäcka Rootkit-aktivitet på din enhet är att observera. Du bör hålla ett öga på hur din enhet presterar under en viss tidsperiod. Om din enhet verkligen har infekterats av Rootkits, ser du problem i flera områden. Oftast ser du problem med åtkomst till viktiga systemfiler eller måste ständigt återställa brandväggsbehörigheter. Det här är tecken på att din enhet har infiltrerats av en Rootkit-programvara.

Om du upptäcker att du har en Rootkit på din enhet rekommenderas en fullständig spolning. Du måste ta bort hela systemet eftersom det inte finns något sätt att mäta hur många filer som har komprometterats.

Hur kan jag skydda min enhet från rootkits?

Eftersom att ta bort Rootkits är en mycket tråkig process är det bäst att undvika dem. Konventionell antivirusprogramvara är mestadels otillräcklig för att ge skydd eftersom den fungerar först efter att Rootkits har installerats. Så det överhängande behovet av försvar mot Rootkits är att inte låta dem komma in i ditt system.

Om du inte är villig att investera i säkerhetsenheter på nätet är säker surfning det bästa sättet att undvika Rootkits. Var medveten om alla de senaste typerna av bedrägerier och hackningstekniker som finns på marknaden. Du bör också förstå den ursprungliga säkerhetsåtgärden mot sådana försök. Se till att ditt grundläggande operativsystem är uppdaterat och i linje med den senaste tekniska utvecklingen.

VPN: er eller virtuella privata nätverk är en av de få tekniker som effektivt kan blockera Rootkits och annan skadlig programvara. Men inte alla typer av VPN kan lita på. Försök att få ett VPN som erbjuder en inbyggd brandvägg och en skadlig detektor. Gratis VPN erbjuder inte tilläggsfunktioner så se till att du får en pålitlig betalad VPN.

Undvik VPN som erbjuds av stora telekomföretag. De har inte en bra track record och du kan inte lita på dem för att hålla dina data privata. När du väljer ett VPN döljs alla dina surfdata för externa agenter. Din VPN-tjänsteleverantör kan dock se den. Nu är det upp till den sekretesspolicy de erbjuder för att avgöra hur mycket integritet de erbjuder. Så du bör läsa igenom policyn och välja rätt VPN för dina behov.   

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me