Ändra dessa Windows 10-standardinställningar för att återkräva din integritet

Många Microsoft-användare tycker att deras datorer håller koll på dem. Även om Microsoft med de senaste försöken har blivit mer transparent än tidigare, är det mycket att önska. För det första måste formuleringen i dess politik vara mer förenklad. För det andra måste det göras stora förändringar i de sekretessrelaterade inställningarna.

Återkalla din integritet på Windows 10

Hur du skyddar din integritet på Windows 10

Inställningarna som Windows 10 erbjuder som standard slår inte märket att skydda din integritet. Snarare gör de tvärtom och lämnar dina personuppgifter öppna för invasiva verktyg. Så, hur får du tillbaka din integritet? Här ger vi några tips om hur du ändrar dessa Windows 10-inställningar och hanterar denna fråga.

Ändra dessa inställningar för låsskärm

Även främlingar kan komma åt din information som finns på din låsskärm. Låsskärm och inloggningsskärm är vad du ser när du försöker öppna ditt system.

De flesta har för vana att ställa in aviseringarna som ska visas på sina låsskärmar. Om någon kan få åtkomst till din dator, bara genom att titta på din låsskärm, kan de samla in några av dina privata uppgifter. Så följ dessa steg för att säkra din låsskärm:

 1. Gå till Inställningar
 2. Klicka på System
 3. Gå till aviseringar och åtgärder
 4. Stäng av växeln på Visa aviseringar på låsskärmen.

Om du gör detta förhindrar aviseringarna att visas när din enhet är låst.

Gör också detta för att hålla din e-postadress dold:

 1. Gå till Inställningar
 2. Gå till konton
 3. Klicka på inloggningsalternativ
 4. Växla från Visa kontouppgifter på inloggningsskärmen

Som standard visas din e-postadress på inloggningsskärmen. Men att ha den här funktionen avstängd har ingen nackdel.

Följ på samma sätt för inställningar angående Cortana. När din enhet är låst behöver Cortana inte dyka upp. Ändra denna standardfunktion med dessa enkla steg:

 1. Gå till Inställningar
 2. Välj Cortana
 3. Klicka på Talk to Cortana
 4. Välj Av för att växla för att använda Cortana när enheten är låst

Den enda nackdelen med att stänga av den här funktionen är att du inte kan använda Cortana när enheten är låst. Men detta steg måste tas för din integritet. Fortfarande, om du känner behov av att använda Cortana medan din dator är låst, kan du försöka begränsa hennes omfattning:

 • Avmarkera rutan på Låt Cortana få åtkomst till min e-post, meddelanden, kalender, Power BI när enheten är låst.

Detta säkrar din personliga information och du kan fortfarande ställa frågor och få svar.

Ändra kontoinställningarna på dina enheter

En vana som många av oss har är att använda samma konto på flera enheter. Vi synkroniserar inställningarna på alla dessa enheter som standard. För en sak gör detta det enkelt och bekvämt för dig att komma åt dina data och hantera den. Det finns emellertid ett problem – alla dina inställningar, inklusive lösenordssynkronisering mellan alla dina enheter. Någon av dessa synkroniserade enheter kan falla i fel händer och det kan få allvarliga konsekvenser. Så ändra inställningarna omedelbart på detta sätt:

 1. Gå till Inställningar
 2. Gå till konton
 3. Klicka på Synkronisera dina inställningar
 4. Växla av den här funktionen, som samtidigt slutar synkronisera för varje inställning
 5. I stället för ovanstående steg kan du också välja varje synkroniseringsinställning individuellt för att slå av den.

Efter detta synkroniseras alla dina enheter. Så för att komma åt varje enhet måste du logga in manuellt och ange lösenordet.

Om du stänger av det här kommer dina lösenord och andra inställningar inte att synkroniseras på andra enheter. Därför måste du logga in med Microsoft-konto och ange lösenord manuellt.

En annan kontorelaterad förändring du bör göra är att använda lokala konton. När du inaktiverar synkroniseringsinställningarna behöver du inte ditt Microsoft-konto när du loggar in på din PC. Istället kan du skapa ett nytt lokalt konto med ett nytt användarnamn och lösenord, särskilt för din dator. Följ dessa steg för att ändra den här inställningen:

 1. Gå till Inställningar
 2. Gå till konton
 3. Välj din info
 4. Klicka på Logga in med det lokala kontot
 5. Följ instruktionerna och skapa användarnamn och lösenord
 6. Skapa lösenordstips för extra skydd och om du glömmer ditt nya lösenord

Om du gör detta kommer Microsoft att hämta information om dig. Men för att synkronisera filer, använda tjänster som OneDrive, Office 365 eller OneNote och för att köpa från Windows Store måste du logga in med Microsoft-konto.

Ändra inställningarna som visar plats och aktiviteter

Vi behåller platsinställningen för våra mobila enheter för olika ändamål, till exempel när vi använder Maps-appen. Även om den här funktionen är för vår bekvämlighet kan det att alla kan spåra dig om du lämnar den på hela tiden. Appar från tredje part och annonsörer kan komma åt din plats. När du har startat platsen kommer Windows 10 att lagra den till nästa dygnet. Varje app med platstillstånd som du använder i den tidsramen får tag i denna information. Stäng av platsen med dessa steg:

 1. Gå till Inställningar
 2. Gå till sekretess
 3. Klicka på Location
 4. Ändra vippknappen under Plats till Av

Du kan begränsa åtkomsten för enskilda appar eller till och med ange en standardplats. Gå slutligen till din datorpanel för integritet på Microsoft-kontot och se vilken information som finns lagrad i molnet. Du kan hitta dina platsdata, surfaktiviteter i Microsoft Edge och sökhistorik.

Varje Microsoft-konto tilldelas ett unikt reklam-ID. Med detta samlar företaget din information och levererar personliga annonser på flera plattformar. Efter att du har loggat in med ditt Microsoft-konto på Windows 10 följer dessa annonser dig in på din PC. Du kan också se dem i själva Start-menyn. Så här kan du begränsa deras åtkomst:

 1. Gå till Inställningar
 2. Gå till sekretess
 3. Klicka på Allmänt
 4. Ändra vippknappen till Av

Det här hindrar inte annonserna från att visas, men du kommer inte att bombarderas med personliga annonser. Du kan hålla dina inställningar dolda från nyfikna annonsörer. För att välja bort helt, besök välja bort annonsering på Microsofts officiella webbplats.

Dölj din Windows 10 PC IP-adress

Det finns fördelar, många av dem kan du skörda genom att dölja din IP på Windows 10; en procedur som sådan kan utföras via ett VPN. När Windows 10 tar över Microsofts operativsystem skulle det vara klokt att installera ett VPN på det. Genom att dölja din offentliga IP-adress får du kryptera all din Internet-trafik. Det betyder att ingen kan spionera på det du gör online. Så här görs:

 1. Registrera dig med en VPN-tjänsteleverantör.
 2. Ladda ner och installera ditt VPN på din PC.
 3. Starta applikationen och logga in.
 4. Välj en av VPN-servrarna och anslut till den.
 5. Kontrollera din IP-adress via en webbplats som WhatIsMyIP.network för att se till att en ändring har gjorts.
 6. Du har dolt din IP-adress.

Om du inte vill att din Internet-leverantör, hackare eller webbplatser snoopar på dina internetaktiviteter ger en VPN dig det skydd du behöver. Inte bara någon VPN kan skydda dig från skadliga attacker och spåra spionering, men ExpressVPN kan. När det gäller bästa VPN för Windows 10, titta på listan nedan.

Slutsats

Din säkerhet är ditt ansvar och du måste ta hand om att skydda din privata information. I denna dag och ålder, där individens integritet inte betyder något för vinstinriktade företag och annonsörer, måste vi titta på ryggen. Använd därför dessa tips och stäng av funktionerna ovan för att återkräva din integritet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me