Android- och iOS-appar som riskerar din integritet

Sekretess är förmågan att kontrollera vilken information om dig själv som är tillgänglig för andra. Med den senaste tidens ökande smartphone-appar kastar vi både medvetet och omedvetet vår integritet. I linje med den rådande trenden hämtar du ständigt nya appar på din Android-smartphone. Men är du medveten om att denna övning kan vara källan till allvarliga problem. Om apparna laddas ner från okända och overifierade källor är risken ännu högre. Att locka att kunna ladda ner betalda appar utan kostnad är utan tvekan oemotståndlig. Faktum är att Googles Android-smartphones är mer sårbara för attacker från hackare än Microsofts Windows-telefoner eller Apple iOS. I den här guiden tittar vi på appar som kan riskera din smarphons integritet. Du kan också hitta en lista över appar som hjälper dig att skydda din handdons säkerhet.


Android- och iOS-appar som riskerar din integritet

Android & iOS-appar som riskerar din integritet

Hur påverkas Android?

En ny och uttömmande rapport om appar från Trend Micro avslöjar att en ny skadlig programvara som kallas Godless kan påverka nästan 90% av alla Android-enheter. Den här skadliga programvaran stöter på operativsystemet utan att användaren vet det. Därefter tar hackare full kontroll över alla oönskade appar installerade i telefonen.

Trend Micro-rapporten varnar också för att de potentiella Godless-bärarapparna är tillgängliga för nedladdning i den officiella Google Play Store.

En annan rapport publicerad av antivirusteamet i Symantecs Norton påpekar att nästan 50% av alla indiska användare av smartphones ger utomstående tillgång till deras känsliga mobildata och telefonkontakter till nästan vilken app som helst. Det häpnadsväckande är att 40% av sådana telefonanvändare till och med tillät åtkomst till deras telefons kamera. I rapporten sägs också att självöverlåtelse hos de flesta användare var huvudorsaken till sådana spiralrisker.

Enligt publicerad statistik finns det över 48 000 appar tillgängliga för Android-enheter och applikationen får tillstånd från operativsystemet via mobiltelefonen. Dessa behörigheter gör det möjligt för program att utföra många aktiviteter som att starta telefonsamtal, läsa SMS eller identifiera någons telefons position. Men appar kan också komma åt personuppgifter för olagliga ändamål.

Dessutom kan cirka 5% av Android-apparna användas för att ringa samtal till ett specificerat nummer. Ytterligare 2% av apparna kan överföra ett SMS till ett premiumnummer som är okänt utan användarinvolvering.

Även om en väsentlig majoritet av sådana applikationer har utvecklats med underbara eller altruistiska avsikter, har det också förekommit variationer. En app för bankfiske som heter Droid09 identifierades och eliminerades från Android Market.

Lista över appar som förbättrar andras sekretess och säkerhet

Du kan använda följande Android-appar, alla tillgängliga i Google Play Store, för att öka din smarttelefons säkerhet.

 • ExpressVPN
 • Signal Private Messenger
 • Säkra samtal
 • SSE – Universal Encryption App
 • Crypt4All Lite (AES) 
 • Orbot: Proxy med Tor 
 • AppLock 

IOS-vinkeln

Liksom Android, Apple Apples iOS är inte heller immun mot sådana hot. I ett senare fall anklagades Apple i en rättegång där käranden hävdade att Pandora, Apples tjänst för musikströmning, och några få andra hade överfört personlig information om användare till vissa annonsnätverk sans deras samtycke.

Det nämndes också i framställningen att vissa Apple-appar medvetet säljer information till annonsnätverk som inkluderar användarnas ålder, plats, inkomst, kön, sexuell läggning, etnicitet och politiska åsikter. Pandora har fått en domstolsstämning när sonden fortskrider.

Under det senaste har 101 populära Android- och iOS-appar tagits under skannern. Den häpnadsväckande upptäckten var att 56 av dessa faktiskt överförde telefonens unika enhets-ID till andra företag utan användarmedvetenhet eller tillstånd. 47 appar avslöjade telefonens plats medan 5 skickade ut kön, ålder, liksom andra personuppgifter. Android- och iOS-versioner av ett videospel som kallas Paper Toss var känt för att ha överfört telefonens ID-nummer till fem reklamföretag.

Om dessa telefoner ska göra saker på egen hand, varför inte göra ägaren till en kalkonsmörgås!

Sammanfattningen är att mer personlig information skickas ut av iOS-appar än Android-appar. Detta har nu blivit en anledning till stor oro över hela världen eftersom allt fler data fortsätter att läcka ut i fel händer, vilket resulterar i en oroande ökning av cyberbrott, särskilt hacking.

Återigen, om dessa telefoner kan göra det, varför inte välja att tvätta ägarens bil för dem! Vad sägs om att göra något som faktiskt är positivt för ägaren!?

iOS-sekretess- och säkerhetsappar

 • Signal
 • Tyst telefon
 • Wickr
 • Telegram
 • Lastpass
 • Lök webbläsare
 • 1Blocker

App tillåtelser

När en användare laddar ner appar från Play Store visar den senare vad allt handlar om att komma åt på användarens telefon. Även om detta inte är en säkerhetsrisk för en häfte är det definitivt en anmärkningsvärd integritetsrisk. Det gör det möjligt för appen att få åtkomst till data och hårdvara på telefonen, vilket kanske inte är nödvändigt för det. Det enda sättet att förhindra detta är att noggrant läsa åtkomstlistan. Släpp sedan bort de oönskade och ladda inte ner dem. Appbehörighetsfunktionen kan användas för att kontrollera om varje app har individuell åtkomst till telefonens kamera, mikrofon och kontaktlista.

Facebook, Twitter och sekretessdilemma för sociala medier

Trots Facebooks ansträngningar för att bättre skydda användarnas integritet är det verkligen en del av sekretessrisken involverad när du laddar ner den populära sociala appen till din smartphone. Anledningen bakom detta är att Facebook ständigt genomför tester på sina användare, mestadels utan deras kunskap. Till exempel använder Facebook din plats när du lämnar vänförslag. Du kan inte ens registrera dig på Facebook med ett imaginärt namn. Om du försöker göra det ber Facebook dig att ange ett regerings-ID!

Du kanske undrar varför globala företag som Facebook, Twitter eller Google kan äventyra användarnas integritet. Det handlar om pengar. Genom att samla in mer information om dig kan dessa tjänster bombardera dig med användarinriktade annonser.

Människor som fritt och villigt delar privat information som deras e-postadress, telefonnummer, plats och till och med personnummer är dock den mest oroande trenden. Studier har visat att människor kommer att avslöja mer personlig information online än de kommer ansikte mot ansikte.

Skyddsåtgärder

Vi har nyligen publicerat en artikel som omfattar omfattande alla åtgärder du kan vidta för att skydda din smartphones integritet och säkerhet också. Med det ständigt växande antalet tredjeparts- och inofficiella app-butiker lockar några smarttelefoner med egna appbutiker användare genom rabatter och gratisappar. Kom ihåg att alla appar som laddas ner från en okänd källa och som inte ligger inom det ursprungliga Google Play Store är en potentiell risk.

Det beror på att dessa butiker inte verifierar sådana appar ofta för problem med sekretess, säkerhet och skadlig kod. Appar för sidolastning, dessutom, från vilken webbplats som helst är också en potentiell risk eftersom man inte har någon aning om någon har manipulerat med appens grundläggande kod. På liknande sätt undviks också rooting bäst eftersom det åsidosätter alla säkerhetsbegränsningar som telefonens tillverkare eller mjukvaruutvecklare sätter in. Var försiktig där ute!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map