Är Avast Antivirus säkert att använda? En övergång från programvara till spionprogram

Avast har funnits länge nu. Som antivirus som vi alla känner tillhandahöll mjukvaran topp webbläsarsäkerhet, antivirusprogram, datasäkerhet, brandvägg, anti-spam, anti-phishing och antispionprogram, bland andra tjänster. Så trovärdigt som det är, utnyttjade Avast mer än 435 miljoner användare som söker ultimat online-säkerhet. Innerst inne tycks dock programvaran ha några skadliga avsikter mot din integritet.

Är Avast Anti-Virus Safe

När du litar på Antivirus mjukvara, det kommer som förödande nyheter att lära sig att det kan göra det som det är tänkt att skydda dig från. Avast skyddar dig från inkommande hot.

Men som rapporter anger, visade sig programvaran vara intresserad av din utgående surfaktiviteter. Det kan vara samla in dina data och då säljer det till tredje part. Så frågan är: Hur säker är Avast Anti-Virus? Vad vet vi om skandalen? Ta reda på det i artikeln nedan.

Avast – En mjukvara för integritetsskydd?

Jag säger alltid detta i mina artiklar, och den här är inte annorlunda. Avast erbjuder sina tjänster för fri, men är de verkligen? Oavsett hur populär en viss produkt är, om den är gratis, det finns alltid en fångst.

Egentligen kallar vi det inte för en produkt längre. Varför? Eftersom du blir den huvudprodukt i denna ekvation. Som det har rapporterats, Avast samlar in dina surfdata och säljer dem till tredje part.

Det som är värre är att mängden data som samlas in överstiger vad vi anser vara nödvändigt eller lämpligt, även för säkerhetsförlängningar.

Samla in den mängden data för att tjäna oss bättre? Jag är ledsen, men det är inte motiverat alls. Även om du inte har det Tillägg installerat i din webbläsare finns det fortfarande användare som arbetar med Avast Secure Browser.

Tja, dåliga nyheter, Avast Online Security är där som standard. Du kommer inte att hitta det så enkelt eftersom det är doldt från tilläggslistan och inte kan vara det avinstalleras med vanliga medel.

Vilken typ av data samlar Avast på

Informationen som Avast samlar in är ganska oroväckande. Om du har tillägget installerat i din webbläsare kan företaget skörda alla följande data:

  Bästa strömningsenheter 2023

Avast vet att kalifornier är besatta av Selfie Pinnar från Amazon.com, liksom att människor i Maine köper massor av kokosolja. Men hur? All denna data analyseras av Hopp skott, ett företag som är det 65% ägt av Avast.

De använder data som de samlar in från skanning av 150 miljarder webbadresser som deras användare besöker varje månad. Jumpshot-listor “Klickströmdata från 100 miljoner globala onlineshoppare och 20 miljoner globala appanvändare” som sin produkt. Jag lämnar dig att gissa vart dina data är på väg.Jumpshot-karta

Det är en detaljerad karta som visar Amazon.com kundvagnsvärden per stat. Om så mycket information samlas in, hur säker är din integritet?

Du behöver bevis – We Got It

När du besöker en webbsida medan Avast förlängning finns i din webbläsare, kan du göra några saker för att ta reda på hur mjukvaran är spåra din varje rörelse.

Använd musen i din webbläsare “Högerklicka” och gå över till Inspektera. Därefter ser du en begäran till https://uib.ff.avast.com/v5/urlinfo när en ny sida laddas i en flik.Avast begäran

Medan tillägget är på, skickar det vissa data till sig själv så att det kan avgöra om sidan är skadlig eller inte. Det är ganska uppenbart eftersom du kan se hela adressen på sidan i binär data. Det inkluderar fråga del och ankare. 

Om du tror att det är allt, tänk igen. Du behöver inte ens navigera till en sida. Avast skickar också förfrågan när du vill växla flikar. Så i princip finns det ingen väg runt det.

En webbläsare drog ner antiviruset

Mozilla Firefox tog det första steget och blockerade Avast- och AVG-produkter på dess officiella Tilläggswebbplats. Scenarierna är att Mozilla kommer att lägga till tillägg till den blocklista som den har eller kommer att begära att Avast gör ändringar i tillägg. Annars kan Mozilla aldrig återinstallera tillägg.

För närvarande, om du försöker söka efter Avast på webbplatsen för tillägg, kommer du att märka att ingenting kommer ut ur det. Allt du får är en felmeddelande säger:

“Hoppsan! Vi hittar inte den sidan. “Avast Ej tillgängligt

Så vitt jag vet, Mozilla svartlista inte förlängningarna. Men de är på en blockeringslista. Vi vet inte om Mozilla kommer att få tillägg tillbaka, men om Avast inte gör något åt ​​det integritetsfrågor, Jag ser inte att produkten kommer tillbaka när som helst snart.

  7 sätt att hacka-bevisa din smartphone och säkra dina data

Men enligt Avast är företaget det arbetar med att uppfylla kraven. Du kan se detta i ett uttalande som de släppte för ett tag sedan:

“Vi har redan implementerat några av Mozillas nya krav och kommer att släppa ytterligare uppdaterade versioner som är helt kompatibla och transparenta enligt de nya kraven. Dessa kommer att finnas tillgängliga som vanligt i Mozilla-butiken inom en snar framtid. ”

De är trots allt transparenta

I deras integritetspolicy, Avast säger att de gör det samla information om deras användare. Följande är några av data som Avast skördar om du använder deras produkt:

 • Faktureringsdata inkluderar ditt namn, e-postadress, kreditkortsnummer och i vissa fall din faktureringsadress och ditt telefonnummer. Under de flesta förhållanden köps våra produkter och tjänster från en betrodd tredjepartsleverantör, återförsäljare eller app store. Under dessa omständigheter behandlas dina faktureringsuppgifter av den berörda tredje parten, och vi får bara en delmängd av denna information för att hålla korrekt affärsregister.
 • Kontodata inkluderar ditt namn, adress, e-postadress, telefonnummer, foto, födelsedatum, kön och intressen, och dessa data används för att registrera ett konto hos Avast.
 • Produktdata innehåller två underkategorier:
  • Enhetsdata inkluderar information om operativsystemet; hårdvara; enhetens stad / land; felloggar; webbläsare; nätverk; applikationer som körs på enheten, inklusive Avast-produkterna; och
  • Servicedata innehåller information om Avast-produktanvändning och evenemang.

Avast-appen varnar dig

Avast COO Ondřej Vlček förklarar:

”Vi är medvetna om att vissa användare inte vill ha någon information – oavsett hur generisk och depersonaliserad den är – som ska användas i marknadsanalys. Det är därför vi tydligt anger under installationen av våra produkter vilken information vi samlar in och vad vi gör med den, och erbjuder våra användare möjligheten att välja bort att samla in den informationen. “

Tekniskt sett är det Vlček säger. När du installerar Avast Anti-Virus, programvaran varnar dig att en del av dina uppgifter samlas in. Det här är vad du får när du startar installationsfilen:Avast Sekretesspolicy

Okej, så vad händer om du avslog? Kommer Avast att sluta fungera? Kasserar programvaran dina data och använder den aldrig och säljer den till tredje part? Tja, nej. Avast samlar in dina data antingen.

Men den enda skillnaden är att om du acceptera, Avast behåller och aggregerar data rapporteras av webbläsarförlängningen, medan om du nedgång, den kasserar data efter användning. Så i vilket fall som helst kommer programvaran att använda dina data, oavsett om du gillar det eller inte.

  Bästa 4 Facebook-alternativ

Viktig notering

“Avast själv förnekar inte att det samlar in data, men företagets verkställande direktör hävdar att det inte finns några kränkningar av sekretess, eftersom Avast säljer anonymiserad information, saknad allt som rör användarens personuppgifter.”

Avast förbehåller sig rätten att använda dina data oavsett hur de vill, inklusive ger det till namngivna tredje parter för “trendanalys.” Det är där anteckningen ovan kommer in. Om Avast anonymiserar dina data antar jag det skyddar din integritet, gör det inte?

Kan du stänga av det?

Snabbt svar, ja du kan stänga av funktionen. Låt mig först visa vad du kan göra åt det här på deras Ansökan, då kommer vi över till tillägget.

 1. Starta först Avast Anti-Virus-app och navigera till inställningar.Avast-hemskärm
 2. I Inställningsfönster, gå till Allmän följd av Integritet.Avast Inställningar Sekretess
 3. Nu i slutet av sidan hittar du allt som är relaterat till datainsamling.Avast Sekretessinställningar (1)
 4. Till sist, ta bort allt så att Avast inte skördar dina data och lagrar dem.Stäng av Collection Avast

Du vet nu hur du inaktiverar datainsamling när du använder Avast-applikation. Därefter visar jag att du måste stänga av den om du arbetar med en förlängning. Förresten, det är ganska enkelt och kräver bara några klick här och där. Kolla in det:

 1. I din webbläsare, vilket troligen är Krom, Klicka på Avast-ikonen längst upp till höger på skärmen.Aktivera Avast-förlängning
 2. Klicka på Växelsymbol att navigera till Inställningar avsnitt.Ange Avast-inställningar
 3. Rulla nedåt så hittar du det “Låt användardata delas med tredje parter för Analytics.”Tillåt användningsdata
 4. Nu, inaktivera funktionen, och du kommer att vara bra.Inaktivera funktionen

Anonym webbsökning är något som alla borde ha. Bara för att du har den senaste säkerhetstekniken ger Avast inte rätten att skörda dina uppgifter.

De inaktiveringsprocess är mycket lätt att följa som du kan se ovan. Det finns dock ett mer effektivt sätt att säkra din integritet från Avasts datainsamling – Bara avinstallera programvaran, till att börja med.

Är Avast Safe att använda? – Slutgiltiga tankar

Som jag sa, Avast är en enastående Anti-Virus som många använder för att skydda sina enheter från inkommande hot. i alla fall, Integritet kommer också först när det gäller att surfa på internet och samla in användardata är något sådant program ska undvika om det inte är nödvändigt.

Företaget nämnde att det anonymiserar din trafik så att det inte kommer tillbaka till identifiera dig. Vad tror du? Är det sant? Är en av de mest framgångsrika och effektiva Anti-virus ett integritetshot? Dela dina tankar i kommentarerna nedan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me