Är Google Drive säkert och säkert att använda?

De flesta använder molntjänster för sina lagringsbehov och för att säkerhetskopiera sina filer. Idén att spara familjebilder eller videor och värna om dessa ögonblick i nostalgi har en känslomässig ring. Professionell användning för molnlagring kräver ingen introduktion. Majoriteten av användarna laddar upp sina dokument och filer till Google Drive och vår digitala närvaro är länkad till Google-konton. All din data synkroniseras med dina Android-enheter, vilket gör det bekvämt att komma åt Google Drive när du behöver. Men vet du hur Google upprätthåller säkerheten och integriteten för våra uppladdade data? Är Google Drive faktiskt säkert och säkert att använda? Låt oss gå in på hur filerna är krypterade och sparas i molnet.

Är Google Drive säkert och säkert att använda?

Är Google Drive säkert och säkert att använda?

Kryptering i Google Drive

Google Drive använder AES, en säker krypteringsalgoritm som följer den amerikanska regeringens krypteringsstandard. AES är ogenomträngligt för de flesta integritetsattacker.

Bitar av inkommande data krypteras separat med en dataknapp som är unik för varje bit. Denna datanyckel genomgår ytterligare krypteringsprocessen med hjälp av en specifik datakrypteringsnyckel. På detta sätt ger Google Drive skydd medan filerna håller på att ladda upp (under transitering) och senare när de är i vila efter att de har sparats.

Google ger inte sina användare en förklaring av hur denna process genomförs i Google Drive-miljön. Så det finns inget sätt att veta om den integrerade krypteringen räcker för din integritet och säkerhet.

Begränsningar till kryptering

  • Din fil har Transport Layer Security (TLS) -skydd som är utformad för att skydda data under överföring. Men när dina data når Google Drive dekrypteras de bara för ett ögonblick så att Google kan analysera filerna innan andra kryptering. Men snabbt sker skanningarna, i detta ögonblick kan en dataläckage uppstå.
  • Du kanske känner att du inte har någon kontroll över anpassning och beslutsfattandet eftersom du inte har tillgång till Googles krypteringsnycklar. Detta innebär att du inte har någon verklig kontroll över dina egna data.

Kan jag förbättra Google Drive säkerhet?

Det finns inget system som är helt felfritt. Så betyder det att du måste tänka två gånger innan du litar på Google Drive och laddar upp dina privata filer? Du kan dock säkert följa några steg för att förbättra ditt kontos integritet och säkerhet.

Använd ytterligare kryptering

Kryptera filerna först på ditt eget system innan du laddar upp dem till molnet. Använd någon av apparna på marknaden. Här är några av dem.

Boxcryptor

Med Boxcryptor kan du ändra inställningarna på Google Drive-konto så att du bara kan visa och redigera filerna och mapparna du krypterar. Boxcryptor krypterar också dina filer och mappar från ditt system genom att skapa en virtuell enhet och laddar sedan upp dessa filer till ditt Google Drive-konto. Framtida filer och andra molnleverantörer läggs automatiskt till enheten.

Eftersom Boxcryptor-appen är en stängd källa finns det en viss skepsis när det gäller bakdörrar. Gratis nedladdning av Boxcryptor erbjuder hög säkerhet, men det har begränsningar eftersom du bara kan använda den på 2 synkroniserade enheter. Försök att köpa premiumversionen för att få tillgång till fler funktioner och antal affärs- och personliga konton.

Cryptomator

Orolig för bakdörrar? Prova Cryptomator, en öppen källkodsprogram som inte kräver användarregistrering. Cryptomator skapar inga extra mappar i ditt system utan lägger bara till ett Cryptomator-valv på din Google Drive. Du kan lägga till filer till en virtuell hårddisk, som krävs för att visa och redigera dina data en i taget. Det betyder att bara filen du arbetar med ändras och de återstående filerna förblir krypterade.

Rclone

Rclone, ett annat program med öppen källkod, ger välbehövlig kontroll över synkronisering av dina data till molnet. Detta kommandoradsprogram har en kryptfunktion som låter dig kryptera filer på ditt system och anpassa synkroniseringsprocessen.

Ställ in en tvåfaktorsautentisering (2FA)

Vi har lärt oss att Google Drive använder dubbelkryptering. Utöver det skapar du en tvåstegsverifieringsmetod som kommer att utgöra en extra säkerhetsfilm. Tvåfaktorautentisering (2FA) innebär att du kommer att lägga till två verifieringssteg på din enhet med ett lösenordshanterare. Detta gör det så mycket svårt för hackare att få tillgång till din information. Om du använder Google Drive och äger en Android-enhet kan du lägga ner lite tid och ansträngning för att säkra ditt Android-ekosystem.

Anslut med säkra nätverk

När du är bekymrad över din integritetsskydd är det vettigt att vidta försiktighetsåtgärder att du bara använder säkra anslutningar. Vid en tidpunkt måste alla ha åtkomst till sitt Google Drive-konto utanför arbete eller hemvist. I sådana fall är det bättre att ansluta med internetdata på din mobila enhet snarare än att använda osäkra Wi-Fi-nätverk. Håll din Wi-Fi-inställning av eftersom oönskade element kan få åtkomst via ett nätverk som ansluter utan lösenord. Dina ekonomiska data är mest sårbara om du ofta handlar när du är på språng.

Var uppmärksam på appbehörigheter

När du laddar ner appar från Google Play-butiken måste du godkänna apparna för att få åtkomst till några av funktionerna på din enhet. Det kan vara nödvändigt för att apparna ska läsa data som synkroniseras med ditt Google Drive-konto.

Använd Google-kontoinställningar för att kontrollera och ändra behörigheterna som du har gett till dina appar. På fliken Säkerhet under Kontotillstånd kan du visa hela listan. Du kan återkalla åtkomsten till några av de appar som du inte längre använder.

Använd ett VPN

En VPN kommer att hålla dig skyddad och kryptera all din data. Så även om du har åtkomst till en osäker Wi-Fi, kommer dina användarnamn, lösenord och annan information att förbli säker. När du använder ett VPN skickas dina data i en krypterad form. Så även om någon fångar upp filerna däremellan, kommer de att få krypterade bitar med data som inte skulle vara vettigt för dem.

Så är Google Drive säkert och säkert att använda?

Google krypterar alla dina filer internt och Google Drive är verkligen säkert. Men ofta ser vi nyheter om kändisfoton som läckt ut eller vissa hackare grupperar åtkomst till avgörande data. Användare är de svagaste länkarna som är inriktade på anpassade annonser när de använder sin gratis produkt Google Drive. Genom att använda de tips som nämns här kan du stärka ditt kontosäkerhet och sekretess.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me