Bästa sökmotorer för sekretess – Google-ersättningar

Du är förmodligen en av de många användare som litar på Google för att göra din online-sökning när du är på Internet. Det beror förmodligen på att vi alla vet att Google är överlägset en av de bästa sökmotorerna som någonsin har byggts, och om du är den typ av person som har mycket arbete som du får gjort online använder du förmodligen även deras andra tjänster som t.ex. Drive, Gmail eller till och med YouTube. Vad de flesta räknar ut senare är att din långvariga användning av sökmotorn kan leda till att du får resultat som är mer eller mindre skräddarsydda efter din smak. Du kanske märker att detta börjar hända när Google börjar föreslå saker du kanske gillar, eller när du får meddelanden som du aldrig registrerat dig för om saker som kan intressera dig.

Bästa sökmotorer för sekretess - Google-ersättningar

Bästa sökmotorer för sekretess – Google-ersättningar

Google spårar ditt beteende online

Detta händer eftersom Google har ett subtilt sätt att spåra upp dina sökmönster och hålla ett register över vad du är nyfiken på när du använder deras sökmotor. Människor som är medvetna om sin integritet på nätet kanske inte riktigt sitter bra med tanken på att deras sökmönster registreras någonstans, så med det i åtanke gick vi vidare och rundade upp ett antal alternativa sökmotormodeller som kan tjäna dig bättre om du vill hålla din forskning privat.

De bästa sökmotorerna för integritet

Idén här erbjuder inte riktigt bättre val i motsats till Google, utan att identifiera sökmotorer som har mer användarskydd inriktade jämfört med online sökjätten.

1. DuckDuckGo

Eftersom vår lista innehåller ett antal sökmotorer som inte är lika populära bland allmänheten, är DuckDuckGo ett val som vi kan satsa på att åtminstone ett bra antal användare kanske har hört talas om.

Tjänsten har ett antal unika attribut, den mest märkbara är att du bara får se annonser som är på ett eller annat sätt relaterade till det du söker på Internet. Detta innebär att ingen användarprofil är byggd, och därför förblir din integritet intakt. På grund av detta får du tappa bort en personlig surfupplevelse eftersom sökalgoritmerna inte lagrar dina tidigare söktermer eller resultat.

Som ett alternativ för att säkerställa att dina resultat på något sätt anpassas till dina behov använder tjänsten metadata för att uppdela sina svar. Detta tillämpas till exempel när du söker efter en destination i ditt land. Du får möjlighet att välja ett visst land.

2. Startsida

Nästa är Startpage, ett annat användaralternativ som de flesta kommer att komma överens om kommer inte så nära Google när det gäller sökningsinformation. Användargränssnittet är något bekant för Google, men de två tjänsterna är väldigt olika.

Det tillåter dock anpassning genom att låta dig välja ditt önskade tema och erbjuder också ett alternativ som låter dig skapa en användarspecifik URL som du kan använda för att hålla dina inställningar intakta nästa gång du gör en sökning med tjänsten.

3. Qwant

Om du har provat DuckDuckGo och inte gillade det lika mycket, kanske Qwant kan vara ett bättre alternativ. Tjänsten är till stor del älskad eftersom den garanterar att alla användare har digital frihet, vilket är möjligheten att söka efter allt du behöver utan rädsla för att spåras.

Qwant erbjuder en dynamisk upplevelse som mycket troligt kommer att skilja sig från vad du är van vid med Google och liknande. Tjänsten kan erbjuda trendberättelser och heta ämnen utan att nödvändigtvis bygga en användarprofil. Användarupplevelsen är rik, och sökmotortjänsten gör det bra att erbjuda olika resultat baserat på frågan du sökte efter.

4. Swisscows

Tidigare känd som Hulbee, är Swisscows en nyligen nyanordnad sökmotor som också är unik när det gäller att tillhandahålla tjänster. Det förlitar sig på att Bing kommer med resultaten till din sökfråga och har ett användbart taggmoln som visas på vänster sidofält där användbar och relaterad information om din sökfråga visas..

Du får bara organisera dina sökresultat efter datum, och detta med tillstånd av det riktigt enkla formspråket som användes för att bygga motorn. De bästa resultaten hämtas baserat på en teknik för kakelsökning, där semantisk teknik används för att säkerställa att söktermen relaterar till de listade resultaten. De algoritmer som de använder förhindrar också någon form av våld eller pornografiskt material från att dyka upp i din sökfråga.

5. Privatelee

En annan tjänst som garanterar att inte spionera eller bilda användarprofiler baserat på dina sökfrågor är Privatelee. Den här sökmotorn är tillförlitlig om du söker på nätet efter mestadels allmänna frågor och är inte det bästa alternativet att tänka på om du håller på att göra djupa grävningar online. Du kanske också får några relaterade resultat så snart du har gått igenom de första 10 sidorna av vad som kommer upp.

En unik sak som vi fick reda på om Privatelee är att du kan lita på genvägar för att hjälpa dig söka efter din fråga med mer effektiva metoder. Detta gör allt snabbare och utvidgar också sökningen.

6. Peekier

Förlita sig också på algoritmer istället för metadata, Peekier söker efter dina frågor online genom att ge dig lite av en förhandsgranskning av webbsidan där din sökfråga identifierades. Du får i själva verket “titta” på det du letar efter. Det är ett nytt sätt att presentera resultat, men den enda nackdelen är att det tar mycket längre tid än folk är villiga att vänta med att komma med de små förhandsvisningarna.

Den enda fördelen med detta är att du med Peekier kan välja att inte besöka en webbplats och därför hindra dem från att få information om dig.

7. searX

Killarna på searX kom med en ganska smart plan där de förlitar sig på andra sökmotorer för att komma med resultaten till din fråga och sedan sätts de samman och presenteras för slutanvändaren. Tjänsten är öppen källkod så att dina data inte sparas någonstans. Om du betraktar dig själv som en teknik kan du gå vidare och anpassa tjänsten genom att konfigurera den till dina egna söktermer så att du får använda den som din helt egen söktjänst.

De av er som är förtjust i att använda torrenter kommer att ha stor nytta av tjänsten eftersom det gör att du kan söka efter magnetlänkar till en viss fil. Du kommer också att kunna finjustera sökinställningarna för att fungera till din bästa fördel.

8. MetaGer

Att stänga upp vår lista är MetaGer; den enda sökmotor som vi hittade förlita oss på ett Tor-nätverk för att ge anonym tillgång till sökresultaten för ett antal sökmotorer. Det fungerar mer eller mindre på samma sätt som searX, men det innehåller ett extra lager av säkerhet för att säkerställa integritet och anonymitet.

Att vara baserat i Tyskland innebär att de inte fungerar enligt någon strikt policy för datadelning, vilket innebär att din information och sökposter inte lagras eller delas av någon. Det enda du kanske måste ta itu med är de ständiga annonserna, som du kan bli av med genom att bli medlem i SUMA-EV, den ideella organisationen som sponsrar sökmotorn.

VPN för extra integritet

Se också till att du använder ett VPN för att hålla din online-aktivitet dold. Google är inte den enda enheten som håller koll på dig. Det finns internetleverantörer och hackare och för att se till att de inte läser dina data måste du prenumerera och använda en VPN-tjänst.

Använd alltid en pålitlig VPN-tjänst och undvik kostnadsfria VPN-skivor eftersom gratis de kan vara honeypots som anges av hackare för att locka dig att avslöja dina data. Dessutom kommer gratis VPN med bandbredd och hastighetsbegränsningar. Och sedan kan de hålla koll på dina online-aktiviteter, så se till att du läser några recensioner innan du prenumererar på ett VPN.

Slutsats om de bästa sökmotormöjligheterna till Google

Nu när du vet om ett antal alternativa sökmotorer bör du prova dem för att se hur du gillar dem. Tror du att det är ett par som vi kanske har lämnat ut? Lämna oss en kommentar och meddela oss. Vi kommer gärna att granska alla andra nya alternativ.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me