Den fula sanningen om hur Facebook använder dina privata data

Vi lever i en tid av sociala medier, där falska nyheter, drivna av sociala mediehanterare fyllda med hubris, dominerar våra tidslinjer. När man talar om sociala nätverkssajter är det namn som dyker upp först Facebook – plattformen som förändrade hur världen förblir ansluten och en massiv förmedlare av falska nyheter. Dessutom är det svårt att hitta för många människor som inte är på Facebook eller som aldrig har använt den någon gång tidigare. Enkelheten och bekvämligheten med att hålla kontakten med vänner och familj via Facebook är så hög att de flesta inte undrar om deras privata information används och utnyttjas av Mark Zuckerburgs hjärnsköld. I huvudsak är Facebook det sälja dina privata uppgifter till högstbjudande, även om de hävdar något annat. Men hur exakt gör de det?

Den fula sanningen om hur Facebook använder dina privata data

Den fula sanningen om hur Facebook använder dina privata data

Det finns “Lilla” sekretess i Facebooks sekretesspolicy

”Vi samlar in innehållet och annan information du tillhandahåller när du använder våra tjänster, inklusive när du registrerar dig för ett konto, skapar eller delar och meddelar eller kommunicerar med andra. Detta kan inkludera information i eller om innehållet du tillhandahåller, till exempel platsen för ett foto eller det datum då en fil skapades. Vi samlar också in information om hur du använder våra tjänster, till exempel vilka typer av innehåll du tittar på eller engagerar dig i, eller hur ofta dina aktiviteter är. “

Detta är ett utdrag från Facebooks sekretesspolicy. I all ärlighet bryr sig de flesta av oss aldrig riktigt om att läsa sekretesspolicyer eller användarvillkor när vi registrerar dig med någon tjänst på Internet. Det oroande med Facebooks integritetspolicy är att den helt enkelt innehåller en bred definition av vilken typ av information de samlar in när du använder deras tjänst.

I princip vet Facebook allt om dig. Detta inkluderar din ålder, e-post, telefonnummer, arbetsplats, skola, vänner, platser du besöker och webbplatser du surfar på. All denna information går in i riktad annonsering. Om du någonsin har försökt skapa en annons på Facebook är du förmodligen medveten om att du kan välja din publik utifrån deras intressen, ålder, plats, bland annat.

Hur Facebook använder dina privata data – Väsentligheterna

Det roliga är att Facebook stjäl inte din information. Snarare, du vill gärna dela det med Facebook. Du har berättat Facebook allt om dig själv, din plats, ditt jobb, dina vänner och även din relation. Du har också gett bort dina favoritfilmer, vilka idrottslag du stöder och vilken skola du gick på.

Du måste ha sett annonser dyka upp i din profil baserat på något du är dina vänner gillade, eller baserat på en Google-sökning du nyligen utförde. Någonsin undrat hur Facebook gör detta?

Det är faktiskt enkelt. När du registrerar dig för ett konto på Facebook infogas en spårningskaka i din webbläsare för att samla in alla data som du delar online eller offline. Denna information säljs till Facebooks annonspartners så att de kan visa annonser som är mer relevanta för dig. Och det är inte allt.

Facebook kan också känna igen dig eller dina vänner från de bilder du laddar upp, och det kan också göra det även med bilder som du laddar upp någon annanstans på webben. Detta beror på funktionerna för “ansiktsigenkänning” som Facebook använder.

När du tänker på det gör det dig obehaglig? Om det gör det är du inte skylden. Facebook går utöver att bara analysera dina profildata för att helt spåra dig på nätet. Om du loggar in på Facebook och sedan loggar in på andra webbplatser vet Facebook detta.

Dessutom vet de flesta inte hur dessa saker fungerar, så när de får reda på hur Facebook utnyttjar sin privata information blir de förvånade och rädda. Några av de mest kontroversiella sätten Facebook har använt användarnas privata data under åren har dokumenterats av Time Magazine redan 2014.

Vad händer om du inte delar någon information?

Du kanske tror att det kan vara mindre skrämmande att ta bort din profilinformation eller lämna din profil tom. Studier visar att det inte är så. Du behöver dela lite grundläggande information för att skapa ett konto, som din ålder och plats.

Om Facebook inte hittar någon annan information utöver detta riktar den sig till dina vänner. Så du kommer att få annonser som dyker upp på din profil baserat på vad dina vänner gillade. Du får ett meddelande om de foton som dina vänner har laddat upp och om de senaste ändringarna av deras profil. Annonsörer kan använda din minimala demografiska data, tillsammans med dina vänner, för att skicka annonser.

Finns det inget sätt att stoppa denna exploatering av personuppgifter?

Tanken att din privata information sprids över hela webben är oroande. Vilka Facebook ofta uppdateringar av säkerhets- och sekretessinställningar får människor att undra om det verkligen finns något sätt att säkra ditt konto? Det är bra när Facebook hittar dina gamla skolvänner eller rekommenderar produkter som du kan hitta användbara men att hålla reda på allt du gör på webben är inte något att vara bekväm med.

Det finns steg du kan vidta för att göra dina uppgifter säkrare. Några av sätten att skydda din integritet är enligt följande:

  • Radera ditt Facebook-konto: För en fullständig sinnesfrid kan du ta bort ditt Facebook-konto permanent. För att göra det, följ dessa steg.
  • Gå inkognito: Det enklaste sättet att förhindra att din webbläsare lagrar data om dina onlineaktiviteter är att använda det “privata” läget medan du surfar på webben.
  • Känn Facebook-kontoinställningar: De flesta känner bara till några av de grundläggande inställningarna på Facebook. Om du gräver djupare och tycker att det finns inställningar som du kan justera för att göra ditt konto säkrare.
  • En av dessa inställningar är att välja bort annonser. Du kan göra detta genom att klicka på ikonen ‘lås’ när du är inloggad på Facebook och sedan välja “se fler inställningar”. Du ser fliken “Annonser” i sidofältet, klicka på den och klicka sedan på “Redigera” under “Tredjepartswebbplatser” och ändra inställningen till “Ingen.” Klicka sedan på “Redigera” under “Annonser” & Vänner och välj “Ingen.” Detta steg inaktiverar annonser från att visas i din profil.
  • Blockera spårning: För att förhindra att Facebook spårar dina aktiviteter på webben kan du installera programvara från tredje part. Denna programvara kommer att blockera spårning och också informera dig om det finns försök att spåra dina aktiviteter. Två av de mest populära programvarorna som blockerar spårning är DoNotTrackMe och Ghostery.
  • Installera ett VPN: Ett virtuellt privat nätverk kanske låter dyra, men det är faktiskt det säkraste sättet att skydda sekretess online. Om du slutar registrera dig med en VPN-tjänst uppmanar vi dig att hålla dig borta från “fria” VPN: er som Hola. Sådana VPN-tjänsteleverantörer äventyrar ofta din integritet istället för att skydda den. Gå med beprövade VPN: er ExpressVPN eller BulletVPN om du värdesätter din säkerhet och personuppgifter. 

Hur Facebook använder dina privata data – Packa upp

Sociala medier är ett nödvändigt ont idag. Var medveten om vilken information du delar online och hur den används av sociala mediesajter för att bättre skydda din säkerhet. I slutet av dagen är “gratis” onlinetjänster en sällsynthet. I de flesta fall gör en produkt som annonserar sig själv som gratis dig till produkten. När det gäller Facebook är annonsörer kunderna och Facebook-användare är produkten som är till försäljning. Kom ihåg att Facebook också äger Instagram och Whatsapp. Google har å andra sidan köpt Youtube för år sedan. Kombinera alla dessa tjänster tillsammans och tänk på alla de privata uppgifterna de samlar dygnet runt. De ful sanning är att det inte finns någon integritet online.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me