Facebook-Cambridge Analytica-skandalen – Vad är nästa?

Facebook har varit ett kontroversiellt ämne med sekretessexperter under lång tid. Det är ingen överraskning att den senaste Cambridge Analytica-skandalen har vågat på marknaden för sociala medier online. Facebook-Cambridge Analytica-fiaskot har kallats ‘Scandal of the Century’. Det faktum att flera namngivna politiker använde Facebook för att skörda privat information för användare bör inte chocka någon. Denna enhet, som är utförd i dräkt av en personlighetsquiz, visar hur ömtålig Facebooks inställning till användarens integritet.

Facebook-Cambridge Analytica-skandalen - Vad är nästa?

Facebook-Cambridge Analytica-skandalen – Vad är nästa?

Medan Facebook har infört nya inställningar för integritet har det bara gjort det efter mycket appell och skrik. Den här skandalen är bara en i en lång rad som visar hur världens största sociala mediesida bortser från användarnas integritet. Vi har redan informerat våra användare om den här skandalen. Låt oss undersöka de senaste händelserna i detta avseende.

Fyra stämningar skyndade på Facebook på grund av Cambridge Analytica-skandalen

Förra veckan gjorde Lauren Price från Maryland, en Facebook-användare ett mål i San Jose. Denna stämningsansökan har anförts in situ av så många som 50 miljoner FB-användare. Cambridge Analytica har påstått stal data från dessa användares privata konton med Facebooks kunskap. Price har uppgivit att FB inte beaktade sin integritet online trots att de uppger att de inte kommer att dela data utan samtycke. Price sa också att hon bevittnade regelbundna politiska kampanjer på sitt foder 2016.

Vid sidan av denna rättegång har Robert Casey och Fan Yuan, två separata aktieägare från Facebook, också väckt en grupptalan. Dessa har lämnats in mot Facebook själv samt finansdirektör David Wehner och VD Mark Zuckerberg. De vill kompenseras för den värdeförlust som var under Facebooks börskrasch förra veckan. Under denna period tappade Facebook så mycket som 10 procent av sitt totala marknadsvärde.

Slutligen lämnade advokat Jeremiah Hallisey in en talan mot FB: s COO Sheryl Sandberg, Zuckerberg och andra styrelseledamöter. Enligt talan vidtog inte chefer på Facebook och styrelsen några åtgärder för att begränsa dataöverträdelsen. De informerade inte heller användare om att det inträffade. Således bröt de i strid med fiduciary duty.

Denna stämning kräver att aktieägarna kompenseras för sina förluster. Den insisterar också på att Facebook förbättrar sina interna säkerhetsprocesser och tvingas göra det genom ett domstolsbeslut.

Federal Trades Commission validerar FB Investigation

FTC undersöker för närvarande företagets ”orättvisa handlingar.” Detta kan leda till att Facebook får höga böter om de blir skyldiga.

Enligt Tom Pahl, tillförordnad chef på FTC, “De senaste pressrapporterna om Facebook: s integritetsbrott har fått FTC att undersöka det.” Han avslöjade att utredningarna kommer att fokusera kring “orättvis politik som resulterade i betydande skador på konsumenterna”.

Efter detta uttalande gick Facebook-aktierna ner ytterligare med nästan 6 procent av sitt ursprungliga värde.

Facebook har emellertid fått ett modigt ansikte och Rob Sherman, biträdande chef för integritetschef på Facebook, sade: “Facebook har åtagit sig att se till att användardata förblir säkra och är tacksamma för chansen att svara på alla frågor som ställts av FTC.”

#DeleteFacebook-rörelse hittar en viktig supporter

Brian Acton, Whatsapps grundare gick med i #DeleteFacebook-rörelsen trots att han tjänade 19 miljarder dollar från Facebooks förvärv av Whatsapp. #DeleteFacebook-hashtaggen används av människor för att få användare att ta bort sina Facebook-konton.

De citerar anklagelsen om att Facebook visste att Cambridge Analytica använde hemliga medel för att samla in privat information. De nämner också hur detta hade gått i två år och ingen på Facebook gjorde något för att stoppa det.

Mozilla har också arkiverat en framställning

Mozilla har tappat mycket av sin marknadsandel till mer innovativa företag. Det är bara naturligt för dem att utnyttja alla möjligheter att visa upp sina konkurrenter. Enligt företagets nya framställning kräver de att Facebook bör ändra sin tillståndspolicy för app. Detta kommer att förbättra användarskyddet från tredje parts gruvdrift.

Bortsett från detta har den viktigaste visselpipan i CA-skandalen, Chris Wylie, också talat om det igen. Han sa att hans avsikt inte var att förtala Facebook och att han inte ens tänkte på detta när han avslöjade.

I själva verket, enligt honom, var hans enda motivation att utsätta Cambridge Analyticas skuggiga aktiviteter för världen. Detta har emellertid inte avskräckt andra från att spekulera om att sjunka FB-aktievärden var det viktigaste målet med lagen.

Facebook-VD Zuckerberg har beslutat att gå till kongressen och vittna

Mot bakgrund av anklagelserna och rättegångarna har Mark Zuckerberg förklarat att han kommer att vittna framför kongressen. Enligt ett uttalande från Zuckerberg till CNN Money kommer vittnesboken att lämnas på bara några veckor. Facebook håller för närvarande på att undersöka det bästa sättet att säga vittnesbörden. De kommer utan tvekan att se ut till att befria Zuckerberg och Facebook från eventuella felaktigheter och tillhörande anklagelser.

Denna deklaration kommer i slutet av den enorma motreaktionen från exponering från Cambridge Analytica. Alla i media har kommit överens om att det inte finns något annat alternativ än Zuckerberg vittnar framför kongressen.

Samtidigt är det en bred uppfattning att Zuckerbergs vittnesbörd kommer att få andra sociala medier att följa efter. Vi kan se att Google och Twitter-vd Sunder Pichai och Jack Dorsey också ger vittnesmål.

Officiellt har alla tre jättarna på nätet medier uppmanats att vara närvarande i en datapersonalförhör den 10 april. Chuck Grassley, senatens ordförande var den som gav ut meddelandet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me