Gyllene regler för att posta online – varför delning online kan vara riskabelt

Internet handlar till stor del om att dela innehåll. Från nyheter till foton, information och upplevelser, att posta online är ett sätt att ansluta och bygga relationer. Du kanske delar dina foton på Facebook eller din politiska syn på Twitter och tycker att det är helt ofarligt. Men det kan vara farligt, särskilt när du delar för mycket. När du surfar på internet lämnar du lite information överallt. Oavsett om du anger din e-postadress i gengäld för att läsa en vetenskaplig artikel eller dela ditt innehåll på sociala medier, är dina uppgifter spridda överallt. I denna tid av sociala medier, måste vi vara extra försiktiga när vi publicerar vår privata information online.

Gyllene regler för publicering online

Gyllene regler för publicering online

De gyllene reglerna för onlinedelning

Hur skyddar du dig själv från att publicera alldeles för mycket på internet?

# 1 Lägg inte in vad du inte vill att andra ska se

Detta är en grundläggande säkerhetsåtgärd på internet. Det är viktigt att komma ihåg att du fortfarande måste vara uppmärksam på vad du delar, även om du delar det med en begränsad publik. Försök att inte avslöja några personliga detaljer i dina statuser. Dina foton bör inte avslöja mycket av din personliga information. De bör inte heller låta någon få veta om ditt schema och de platser du ofta.

# 2 Var uppmärksam och medveten

Att gå på internet är enkelt. Slå bara på routern så kommer du att vara ansluten. Men innan du går online måste du veta om alla faror som kan lura under vattnet. Oavsett om det är virus och skadlig kod eller hackare som gömmer sig bakom en offentlig Wi-Fi, finns det flera skadliga enheter som är hungriga efter dina data.

Att vara medveten är bara det första steget, så du stöter inte på ett säkerhetsbrott på grund av brist på kunskap. Om du är en nybörjare internetanvändare kanske du inte känner till farorna som internet kan innehålla. Även om inte alla på internet är ute efter att skada dig, är det alltid bäst att vara säker.

Offentliga gratis Wi-Fi kan vara inställda av hackare. Eftersom de kontrollerar en viss Wi-Fi kan de enkelt se de detaljer som du skickar och tar emot på den. Så om du använder offentliga Wi-Fi, se till att du använder en bra VPN för att hålla dig säker från hackare.

# 3 Undvik att posta på kontroversiella ämnen

Människor har starka åsikter om ämnen som politik och religion. Om du publicerar om dessa ämnen finns det chansen att du kan tappa följare. Du kanske till och med engagerar dig med andra. Beroende på ditt land kan det till och med vara olagligt att publicera vissa typer av kommentarer.

# 4 Dela inte din plats

Du kanske vill checka in på den dyra restaurangen du gick in. Men om du låter allmänheten veta att du är ute, kan potentiella tjuvar veta att det inte finns någon hemma. Medan incheckningsfunktionen på Facebook är väldigt lockande, är det bäst att hålla din plats borta.

Annonsera inte en semester i förväg. Du kan släppa bilderna på Facebook när du kommer tillbaka från resan. Låt inte andra veta att du kommer att vara frånvarande i flera dagar.

# 5 Tror att du delar det med någon som sitter med dig

Om du sitter ensam, kanske du vill reblogga, retweeta eller dela ett visst inlägg. Föreställ dig dock att en person sitter med dig. De kan vara en av dina följare eller kanske till och med en av dina familjemedlemmar. Skulle du dela innehållet med dem?

Det är enkelt att trycka på delningsknappen när du är ensam. Men det kan kränka någon – kanske någon nära dig. Så föreställ dig alltid att någon sitter med dig och att du delar det inlägget med dem. Detta hjälper dig att förstå om ett visst inlägg ska delas eller inte.

# 6 Håll dina sociala mediekonton privata

När dina konton kommer att vara privata, även om du delar något som du inte borde, kommer det endast att ses av en begränsad publik. Även om det alltid är försiktigt att inte dela med sig, så är saken att även om du gör en överdelning av misstag så kommer det inte att nå många ögon.

Genom att hålla dina konton privata ser du till att dina inlägg endast är synliga för personer som följer dig. Om du har en nära vännerkrets på Facebook och du av misstag delar ditt barns skoluppgifter, kommer dessa detaljer att vara synliga för bara dina vänner, vilket är säkrare än att dela med allmänheten. Ta en titt på vilka inställningar på ditt sociala mediekonto du bör inaktivera.

# 7 Lägg aldrig ut arbetsrelaterad information

Om du har främlingar som dina följare på sociala medier, se till att du inte publicerar för många specifika detaljer om ditt arbete eller kontor. Du kanske inte vet men det kan finnas förföljare, särskilt om de tycker att ditt innehåll är intressant.

Bortsett från detta kan delning av arbetsrelaterad information vara ett brott mot den officiella integritetspolicyn. Om du måste dela kontorsinformation bör den inte innehålla för många detaljer så att den inte kan spåras tillbaka till den exakta platsen där du arbetar.

De gyllene reglerna för vad jag ska dela – Slutsats

Att bli rånad, arresterad, följt eller förföljd allt på grund av onlineangrepp är mycket verkligt. Även om du tror att detta inte händer dig, är sanningen mycket annorlunda. Från myndigheter till hackare är hotet av oönskade onlineanträngningar mycket verkligt. Medan många inte tänker på den potentiella säkerhetsrisken att låta oönskade andra få tillgång till sin information, är hotet där. Och du måste vara uppmärksam på hur du kan rädda dig från snoopers, oavsett om detta inbegriper brottslingar eller till och med regeringen.

Online-sekretess blir ett verkligt problem, särskilt med spridningen av sociala mediekanaler. Om du delar för mycket är det hög tid att du börjar processen för att göra din online-närvaro privat. Annars blir resultatet mer än du kan hantera. Från skadlig hackning till virus, online eller cyberstalking till statlig snooping, oönskade intrång på din integritet kan ha en allvarlig återverkan på ditt välbefinnande och säkerhet. Ta steg för att skydda dig själv och dina sociala mediekonton online och göra cyberspace till en säkrare plats oavsett om du handlar online, surfar eller bara ansluter till andra på sociala medier.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me