Hur du kan säkerställa att en Android-app är säker att installera

Hur vet du vilka appar som är virusfria från de många appar som finns att ladda ner i Google Play Store? Det finns många fall där Google har tagit bort applikationer med skadlig programvara, även om dessa appar redan hade laddats ner en miljon gånger. Betyder det att påståendet från Google Play Protect att de är ”säkerhetssystemet som aldrig sover” inte är tillräckligt starkt för att filtrera skadlig programvara? Låt oss bara komma överens om att det snarare än beroende på deras interna antivirus, är bättre att öka medvetenheten för att försvara din Android-enhet från nyare stammar av skadlig kod.

Hur du kan säkerställa att en Android-app är säker att installera

Hur du kan säkerställa att en Android-app är säker att installera

Hur man verifierar om Android-appen är säker att använda

Hur förhindrar du dig från att falla byte till sådana appar? Här är några tips som du kan kontrollera om appen du ska installera är säker:

För det första, bekanta dig med terminologin

Kan Android-enheter påverkas av skadlig kod eller virus? Känner du till skillnaden mellan virus och skadlig kod? I grund och botten är en skadlig programvara, förkortad för skadlig programvara, som namnet indikerar, all programvara som är utformad med skadlig avsikt att infiltrera en enhet och förstöra befintliga filer eller program.

Malware är en bred term som täcker många former – rootkit, spyware, maskar, adware, trojaner och virus – för att nämna några. Ett virus är en skadlig programvara som kan skada en fil genom att replikera sig själv. Android-enheter är som standard skyddade mot virus men är mottagliga för andra typer av skadlig programvara. De påverkas mest av nedladdning och installation av appar från opålitliga källor.

Vilken skada kan skadlig programvara orsaka?

Malware kan komma åt dina privata och känsliga data som foton, kontakter, SMS osv. De kan spåra din plats, stjäla dina lösenord eller skicka meddelanden till premiumleverantörer. Din sökhistorik kan användas mot dig, rikta dig mot annonser eller stjäla din bank- och kreditkortsinformation och göra inköp i ditt namn.

På senare tid stal skadlig kod Fakedtoken och ExpensiveWall kreditkortsinformation genom att posera som falska tjänsteleverantörer. De laddades ner på miljoner Android-smartphones och surfplattor via appinstallation från opålitliga webbplatser. Skadliga appar för skadlig programvara som Android / ztorg och Android / deng upptäcktes i-appfiler com.android.provision.confirm och org.rain.ball.update.

Du måste vara medveten om den potentiella störningen som skadlig programvara kan orsaka för din enhet med oönskade annonser eller genom att kompromissa med dina personuppgifter.

Hur du håller din enhet säker

Nu har du konstaterat att de flesta skadliga program kommer in på din mobil genom installation av appar. Är det möjligt att avstå från att ladda ner några appar? Inte riktigt. Det du kan göra istället är att vidta några försiktighetsåtgärder.

Gör dina läxor

Innan du laddar ner en app, gå igenom all information du kan samla om den. Kontrollera om appen är en äkta eller en falsk. Var kunnig om de senaste teknikrelaterade nyheterna.

För att veta om en app är äkta, titta på utvecklarens historia. Du kan helt enkelt Google appen som utvecklar företagets eller webbplatsens namn och leta efter tidigare appar som de har släppt. Verifiera den tillgängliga informationen för dig och i de flesta fall talar de tidigare framgångarna för sig själva.

Fake apps tenderar också att erbjuda otroliga erbjudanden och obekanta rabatter. Lägg märke till stavningen i appens titel eller leta efter grammatiska fel i beskrivningen eller proverna. Om du ser något, borde dessa fungera som röda flaggor.

Många lämnar sin recension och feedback på Play Store och vissa appar insisterar på betyg. Ett högre antal nedladdningar kan också innebära att appen är legitim. Genom att granska recensioner från användare som laddat ner appen kan du veta om det finns några tekniska problem i programvaran. Om appen är en falsk kommer det inte att finnas något svar på användarnas klagomål från utvecklarens slut. Även oskyldiga snyggt tangentbord från tredje part kan vara farligt att använda.

Använd fliken “läs mer” i Google Play-butiken. Utgivningsdatum och senast uppdaterat hittar du här. Fake apps installeras främst från webbplatser från tredje part. Så undvik nedladdning från dessa butiker.

Håll dig borta från tredjeparts appbutiker

App-butiker från tredje part kan verka som ett bättre alternativ till Google Play-butiken för dina budgetbehov, men det är ett riskabelt steg att sätta ditt förtroende för de tillgängliga apparna.

Falsa appar och bedrägerier som erbjuder vansinniga rabatter och gratis bonusfunktioner och liknande döljer sig som de bästa tillgängliga erbjudandena. Dessa appar, infekterade med skadlig programvara, när de installeras på din enhet kan skada filerna och skada systemprogramvaran. En till synes oskyldig app som en spelapp kan vara hem för en skadlig programvara som kan extrahera inloggningsinformation för e-handel eller bankappar installerade på enheten. Du kan bli ett offer för identitetsstöld.

Att besluta att installera från en tredjeparts app-butik är inget annat än att överlämna alla dina lösenord till hackare, vilket gör deras jobb enklare. Det finns säkerhetsåtgärder som vidtas på din telefon, just för tider som dessa, men när du väljer att åsidosätta dessa, utsätter du dig själv.  

Om en viss app inte är tillgänglig i din lokala Google Play Store använder du den här guiden för att ändra din Play Store-region.

Förstå appbehörigheter

Om du talar om säkerhetsåtgärderna på din enhet kan du hitta appbehörigheter på fliken Inställningar. Gå till inställningar, sök efter ‘App-behörigheter’. Dessa inställningar kan kontrollera om webbplatsen från vilken appen laddas ner är säker eller om appen utgör ett hot. Du kan också ställa in specifika behörigheter för varje app.

I Google Play bläddrar du ner till utvecklarens detaljer och kontrollerar appbehörigheterna. Vissa appar behöver tillgång till din plats, till exempel en taxibokningsapp. En fotoredigeringsapp kan behöva tillåtelse för att få åtkomst till din kamera men se upp för tillståndförfrågningar som inte är relaterade till appens syfte – om du behöver ge åtkomst till känslig data som lösenord och inloggningsinformation.

Klicka bara inte blint på installationsknappen utan att ha en klar förståelse för vad du samtycker till.

Vidta ytterligare åtgärder

Om allt verkar för mycket kan du ta hjälp av en pålitlig antivirusprogram. Det finns många verifierade och kontrollerade mobila säkerhetsappar tillgängliga i själva Google Play-butiken. Välj ett antivirusprogram som erbjuder skanningar före installation och efter installation – på detta sätt kan du lära dig mer om appen innan du installerar och också bli av med befintlig skadlig programvara på din enhet.

Du behöver inte oroa dig när du måste ladda ner en ny app, bara använda en perfekt Android-säkerhetsapp för att skydda din enhet från appar som infekterar din enhet med skadlig programvara.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me