Hur kontrollerar jag säkerhetslänk?

Besök vilken webbsida som helst och det finns flera länkar på den – även den sida du läser just nu. Se dig omkring och den har flera klickbara. Medan länkar kan vara lockande och alltid få människor att klicka på dem för mer information, är de verkligen värda ditt klick? Det finns clickbaits som lovar en underhållande artikel men som i allmänhet innehåller vilseledande information. Men clickbaits är inte skadliga. Det vi talar om här är länkar som kan ta dig till webbplatser med virus och skadliga element. Detta leder till säkerhetshot mot dina personuppgifter och kan också leda till identitetsstöld. Därför är det alltid viktigt att kontrollera misstänkta länkar innan du klickar på dem.

Hur kontrollerar jag säkerhetslänk?

Hur man kontrollerar länkens säkerhet?

Vem skapar skadliga länkar och varför?

Online-svindlare som oftare kallas hackare är människorna bakom dessa skadliga länkar. De publicerar vanligtvis phishinglänkar online och försöker bedra människor. Ibland startar du en nedladdningsprocess genom att klicka på en misstänkt länk utan att du ens är medveten om den. Detta kan leda till att malware till exempel installeras på din enhet.

Om du någonsin har fått ett e-postmeddelande som säger att du har vunnit ett lotteri, är chansen stor att det var ett phishing-e-postmeddelande som försöker få dina detaljer eller pengar. Se upp för e-postmeddelanden från kreditkortsföretag eller banker. Om ett e-postmeddelande ber om din personliga information eller ber dig klicka på en misstänkt länk kan det bara vara ett bedrägeri-e-postmeddelande.

Hur kan du ta reda på om en länk är säker?

Det finns ett antal sätt att hjälpa dig bedöma länkens äkthet.

Läs domännamnet

Om ett e-postmeddelande kommer från din bank och länken tar dig till en annan webbplats som inte är din banks officiella webbplats, behandla den som en röd flagga. Det kan bara vara ett phishing-försök. Om din banks webbplats är https://www.bankofamerica.com/ men länken tar dig till https://www.bankofamerica.wordpress.com/ (bara ett exempel), klicka inte på den. Det är en uppenbarligen falsk webbplats.

Även om du kanske läser den första delen av webbadressen och tycker att den är äkta, är det viktigt att du läser hela webbadressen ordentligt. Vissa phishers ersätter 1 med bokstaven “I” och 0 med bokstaven “o” för att förvirra användare. Till exempel kan de omdirigera dig till https://bank0famerica.com/. Håll dessa små detaljer i åtanke när du går till en extern länk från ett e-postmeddelande.

Håll muspekaren över länken

När du håller muspekaren över en länk, märker du skärmens nedre vänstra hörn. Den visar länken URL där. Kontrollera URL: n från den delen och läs URL: n helt för att se till att du inte omdirigeras till en webbplats med skadlig kod.

Om du inte är säker på en webbplats, kopiera URL: n och sök efter den på Google. De bästa resultaten hjälper dig att hitta om webbadressen verkligen är äkta eller inte.

Kontrollera rubriken på e-postmeddelandet

Många e-postleverantörer förkortar rubriken när du får ett e-postmeddelande. Men när du utökar rubriken ser du hela informationen om rubriken. Se till att du utökar rubriken för att läsa detaljerna. Om du tror att du inte känner till e-postens avsändare klickar du inte på länkarna i e-postmeddelandet.

Du kanske får ett e-postmeddelande som ser äkta ut. Men om du inte känner avsändaren av e-postmeddelandet kan det bara vara en bedrägeri-e-post.

Sök efter HTTPS

Varje pålitlig bank / finansiell webbplats eller e-handel har alltid HTTPS i sin URL och aldrig HTTP. När du kontrollerar URL: n, se till att du letar efter “s” efter http i adressfältet.

När du ser HTTPS kommer den också att visa en liten säkerhetshänglåsikon före adressen. Detta innebär att webbplatsen är säker och att dina detaljer som delas på webbplatsen är säkra.

Att ha HTTPS i URL är inte en fullständig garanti för att webbplatsen är äkta, men HTTP är en säker giveaway att webbplatsen är falsk. Eftersom finansiella webbplatser använder fullständiga säkerhetsstandarder har de HTTP: er i sina webbadresser.

Om webbplatsen har en HTTPS i sin URL men webbplatsen inte är säker, kommer webbläsaren att visa ett varningsmeddelande om att webbplatsens adress inte stämmer med dess certifikat. Det bästa sättet att vara säker är att läsa URL: n noggrant och först sedan gå vidare med den webbplats du vill besöka.

Verifiera inte dina uppgifter via e-post

Alla banker, kreditkortsföretag och andra finansiella institutioner gör det klart att de aldrig ber om dina personliga uppgifter via e-post eller telefon.

Det är mycket osannolikt att din bank eller en e-handelswebbplats någonsin kommer att be dig bekräfta din viktiga information via e-post. En vanlig knep för att få finansiell information och bankkontodetaljer är att e-postas med leveransinformation och be dig verifiera vissa detaljer för att få leveransen.

Se också till e-postmeddelanden från banker som hävdar att det finns ovanlig aktivitet i ditt konto och att du måste verifiera ditt lösenord. Om du någonsin har fått ett sådant e-postmeddelande och är förvirrad ska du alltid kontakta det specifika företaget på telefon om problemet.

Vad sägs om förkortade länkar?

Internet har blivit allt om att spara utrymme och skriva korta meningar. Det finns flera URL-förkortningstjänster (som Bit.ly) som minskar tecken i URL: en genom att ändra till en kortare ordsträng.

Vad händer om länken i din e-post tar dig till en förkortad URL? Om du håller över dem visas ingen användbar information om webbplatsen. För att ta reda på webbadressen som den här korta länken omdirigerar till kan du använda “förhandsgranskning” -funktionen.

Klistra in den förkortade länken i din webbläsare och placera ett “+” -tecken efter det. Detta hjälper dig att få relevant information om webbplatsen du vill besöka. Du kan också använda tredjepartswebbplatser för att veta om de förkortade länkar. Du kan prova www.getlinkinfo.com för att hitta informationen om länken du ska besöka.

Se hur du adresseras i e-postmeddelandet

Phishing-e-postmeddelanden är vanligtvis en del av en större bedrägeri och är därför en massprodukt, vilket innebär att de har vissa saker gemensamt. En av dem är att många e-postmeddelanden med bluff börjar med “Kära kund” eller “Kära användare” istället för att faktiskt använda ditt namn. De kan till och med adressera dig med namnet i din e-postadress före @ -tecknet. Om du upptäcker detta i din e-post, bör du bli varnad om att något är fel.

Tänk inte på varningar, tidsfrister och hot

Skynda dig inte att klicka på den länken bara för att e-avsändaren varnade eller hotade dig. Varningen är förmodligen falsk också och de försöker bara få pengar från dig. När du ser en tidsfrist eller varning är det en bra indikator att länken leder till ett phishing-försök. Användning av frestelser eller ett ovanligt lockande erbjudande är också indikatorer på bedrägeri. Se till att du har installerat ett antivirusprogram på din enhet. Håll alltid antivirusprogramvaran uppdaterad. Många skadliga länkar och program kan upptäckas genom användning av antivirusprogram.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me