Hur man förhindrar Alexa från att lyssna på dig

För många är det kul att få hem en talande digital assistent och ha slumpmässiga konversationer med enheten. Denna vurm började direkt efter att Amazon lanserade sin virtuella assistent som heter Amazon Echo, populärt känd som Alexa.

Hur man förhindrar Alexa från att lyssna på dig

Hur man förhindrar Alexa från att lyssna på dig

Alexa lyssnar

Det är inte ovanligt att användare hittar långa samtal med enheten, från “Alexa, hur är vädret?” till “Alexa, kan vi prata om den dåliga dagen jag hade idag?”

Så vem är exakt bakom Alexa? Som en Bloomberg-rapport hittade tusentals Amazon-anställda. Det är rätt. När du har det löjliga samtalet med Alexa kanske Amazon-anställda faktiskt tappar på dig.

Var inte förvånad. När du köper en Echo-enhet samtycker du till att dela informationen med Amazon. Och data förblir lagrade under lång tid, även efter att du har rengjort dina aktiviteter från enheten. 

En maskin kan aldrig fungera på egen hand. Därför, när Alexa svarar på dina frågor snabbt och exakt, finns det alltid en människa som gör det mesta av arbetet.

Innebär detta en integritetskränkning? Det gör det, men kom ihåg att du gick med på villkoren när du köpte enheten.

Oroande tankar

Eftersom Amazon Echo-enheterna är byggda för att vara intuitiva och intelligenta tenderar de flesta användare att glömma att de pratar med en maskin och i slutändan ger ut mycket personlig information. När de gör det, glömmer de också att Alexa inte fungerar på egen hand.

Det finns människor som arbetar bakom kulisserna för att göra Alexa till vad hon är. Och dessa människor lyssnar alltid på dina konversationer och lagrar dem i sina databaser för senare användning. 

Hur många anställda finns det? Tusental. Det är rätt. Amazon.com sysselsätter ett stort antal människor i flera länder runt om i världen för att förbättra den digitala assistenten bakom Echo-enheterna.

Dessa människor lyssnar på röstinspelningar som fångats av Echo-enheter i hem och kontor, transkriberar, kommenterar och återkopplar till programvaran. Detta är en del av processen som Amazon använder för att förbättra Alexa förståelse för mänskligt tal och hjälpa den att svara bättre på kommandon.

Även om Alexa är tänkt att leva i molnen, är människor ansvariga för att utbilda henne och göra henne kapabel att svara på frågor och göra en konversation.

Men själva tanken på tusentals främlingar som lyssnar på dina konversationer med Alexa är oroande – typ som att anta en hälsovårdslag som tar folk från sin läkare och straffar företag för att anställa den 50: e anställden. Det är anledningen till att många inte vill ta med sig en pratande enhet hem.

Spela in privata konversationer

För några månader sedan fanns det en rapport om Echo-enheter som spelade in privata konversationer av användare. Echo-användare fann att enheten hade spelat in saker som de aldrig sa till den virtuella assistenten. Dessa inkluderar personliga konversationer som inte var avsedda för talaren.

Echo vaknar med fyra ord: Alexa, Amazon, Echo och Computer.

Problemet är att dessa ord är så vanliga i vardagen att det inte är förvånande för enheten att vakna upp och börja lyssna även när du pratar med någon annan längst ner i rummet.

Eftersom röstaktiverade smarta högtalare är utformade för att vara intuitiva kan de hämta sina vakna ord långt ifrån, även om du använder orden slumpmässigt i en vardaglig konversation med någon annan. Farorna med att vara smart.

Faktum är att Alexas förmåga att spela in slumpmässiga konversationer har också landat henne i vittnen. Lagstiftningen vill nu använda de data som lagras i dessa smarta högtalare för att lösa brott. Även om användardata generellt inte delas med brottsbekämpning krävs det i vissa fall att.

Hemlig röstinspelare

Inte många förstår hur dessa smarta högtalare fungerar. Vissa människor vill följa trenderna och tycker att det skulle vara coolt att få Alexa att göra saker runt om i huset. Andra vill digitalisera sina liv genom att ta hem Cortana. Vissa gillar till och med att ha slumpmässiga konversationer med Siri när de känner sig uttråkade.

Men först och främst är det röstaktiverade inspelningsenheter. De kan samtala med dig men du måste komma ihåg att varje ord i dessa konversationer spelas in av moderbolaget.

Faktum är att själva syftet med dessa enheter är att skicka användarinformation tillbaka till företaget så att det kan användas för analys och reklam.

Hur skulle du känna om du visste att det fanns en hemlig röstinspelare i ditt hus som lyssnade på dina samtal? Osäkert och oroat, rätt?

Det är exakt hur du ska känna dig med en Echo-enhet hemma. det krävs inte mycket för enheten att vakna upp och börja lyssna och den spelar in vad den hör. Och även om det spelar in trasiga tal kan människorna bakom maskinen enkelt ta reda på den verkliga betydelsen. 

Ändra sekretessinställningar

Amazon vet att människor vill använda Echo-enheter men oroen för integritet kan få många att hålla sig borta. Det är därför Amazon också låter folk veta hur man ändrar sekretessinställningarna så att deras konversationer med Alexa inte spelas in av företaget.

  1. Först måste du öppna Alexa-appen på din smartphone. 
  2. Klicka på menyknappen längst upp till vänster på skärmen.
  3. Välj sedan “Alexa-konto” och välj “Alexa Privacy.”
  4. Under “Hantera hur dina data förbättras Alexa” kan du stänga av knappen bredvid “Hjälp utveckla nya funktioner” samt knappen bredvid ditt namn under “Använd meddelanden för att förbättra transkriptioner.”

Ytterligare tips och tricks

Det finns andra steg du kan vidta för att förhindra Alexa från att spionera på dig. Här är några av dem:

Stäng av “Lyssna alltid” – Hit Mute

Om du är så bekymrad över att få dina privata konversationer läckt till okända parter med tillstånd av din Alexa, kan du helt enkelt stänga av mikrofonen. De alltid lyssnande funktionerna kan vara ganska skrämmande om du pratar om känsliga frågor. Därför bör du trycka på stängningsknappen (mikrofonen) längst upp på enheten. När du ser röda lampor betyder det att Alexa inte längre kan höra vad du säger. Om du vill ha den igen trycker du på knappen igen så går den tillbaka till det normala.

Radera historik

Du kanske ger Alexa några kommandon som kan vara roliga som att göra kattljud. Vissa sparade inspelningar kan dock spöka dig i framtiden. Det finns konsekvenser av att ha samtal lagrade under en lång tid, särskilt om någon kan utnyttja dem. Föreställ dig till exempel att en tidigare inspelning återupptäckts när du går igenom en skilsmässa eller vårdnadsproblem

Lösningen är ganska enkel, “Ta bara bort dina inspelningar”. Vi rensar alla vår surfhistorik när vi surfar på nätet, ja, det är samma sak.

Om du vill lyssna på och ta bort lagrade inspelningar öppnar du Inställningar > Historik i Alexa-appen och rensa sedan Historik. Inspelningar kommer att finnas kvar på Amazon-molnet tills du tar bort dem. Jag föreslår att du gör det också.

Stäng av “Utveckla nya funktioner”

Amazon gör det klart att faktiska människor i företaget lyssnar på våra samtal och kommandon för att förbättra Alexa’s funktionalitet. Även om det är ganska rakt fram rekommenderar jag inte att fortsätta. En handfull slumpmässigt valda samtal används för att förbättra hur Alexa fungerar. De hävdar att de gör det utan att identifiera användaren eller kontot, men du kan inte lita på någon när det gäller internet nuförtiden. Det är alltid bäst att vidta extra försiktighetsåtgärder för att säkerställa din integritets skydd. Allt du behöver göra är att stänga av “Hjälp utveckla nya funktioner” och “Använd meddelanden för att förbättra transkriptioner”.

Koppla ur enheten

Förmodligen det enklaste sättet att undvika att bli spionerade på är att koppla ur hela enheten. Det är allt. På det sättet behöver du inte gå till tekniska åtgärder eller oroa dig för att trycka på något fel. Skär av elenheten, luta dig tillbaka och öppna den konversation du vill.

Arbeta med ett VPN

Vi kan inte skylla enheten för vad som händer. Det är först och främst jobbet är att LYSTA till våra kommandon. Problemet ligger emellertid när en hackare får sina personuppgifter och inspelningar. Genom att använda ett VPN omdirigerar du din trafik via en fjärrserver du väljer. Detta kommer att kryptera din trafik och dölja din identitet så länge du är ansluten. Du kommer att skyddas hela vägen.

För att hjälpa dig mer kan du välja en av dessa topp-VPN: er där ute för att behålla din integritet när du använder Alexa.

Förhindra Alexa från att avtappas – Summing Up

Krävande bekvämlighet har ett högt pris idag – vår integritet. Alexa kan göra ditt dagliga liv mycket enklare, men samtidigt kan det äventyra din integritet. Var försiktig med vem du ger ditt lösenord. Den som har det kan kontrollera dina inspelningar och till och med ändra det aktuella lösenordet. Nu vet du hur du kan säkra ditt privatliv utan att Alexa lyssnar på allt du har att säga.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me