Hur man hindrar Google från att spåra dig

Internet är en stor källa till information och kunskap. Men det kräver ett pris för löfte om värdefull information. Den samlar in din information när du surfar på webben. Från dina sökningar till din närvaro på sociala medier lämnar du spår varje gång du besöker webben. Företag som Google och Facebook har samlat mycket värdefull information från sina användare. Detta har riskerat miljontals privatliv. Men nu börjar saker och ting förändras. Folk undrar nu hur mycket information dessa webbplatser samlar in och ger ut till tredje parter. Användare har blivit mer medvetna och vill lära sig mer om vad de kan göra för att skydda sin integritet online. Det finns några steg du kan vidta för att förhindra att Google spårar dig till exempel.

Hur man hindrar Google från att spåra dig

Hur man hindrar Google från att spåra dig

Hur stoppar jag Google från att spåra mig?

Google medger att det lagrar dina detaljer – dina sökningar, klickade annonser, tittade på videor och många andra saker. Google hävdar att det gör detta för att förbättra din upplevelse. Men du får användarvänligheten genom att betala när det gäller integritet.

Om du är en integritetsmedveten användare kan du stänga av spårningsfunktionerna. Besök Google Min aktivitet.

När du är inloggad ser du hur mycket data du redan har lagrat. Det sparar dina data från flera enheter som synkroniseras tillsammans.

Hur man stänger av Google Tracking

Klicka på menyikonen längst upp till höger i fönstret Min aktivitet för att förhindra Googles autospårning. Välj Aktivitetskontroller. När du är där hittar du sex segment:

  • webb & Appaktivitet
  • Platshistorik
  • Enhetsinformation
  • Röst- och ljudaktivitet
  • YouTube-sökhistorik
  • YouTube Watch History

Om du inte vill att Google ska spåra någon av dina aktiviteter stänger du av dem alla. Tänk dock på att detta också kommer att hindra dig från att få förslag från Google.

Om du vill att Google ska sluta spåra dig tillfälligt kan du använda inkognitoläget i din Chrome-webbläsare. De aktiviteter du utför i Incognito förblir privata. När du väl använder det vanliga läget i din webbläsare börjar Google spåra dig igen.

Hur blir jag av med min platshistoria?

Om du vill ta bort den platshistorik som har sparats av Google besöker du platshistorikssidan. Du får en karta över din nuvarande plats. I det nedre högra hörnet ser du radera-ikonen. Klicka på den för att ta bort all platshistorik.

Stänga av platshistorik

Funktionen Platshistorik kan stängas av från sidan Min aktivitet. När detta är gjort lagras dina platsdata inte. Så Google kommer inte att lära känna de platser du besöker.  

Hur blir jag av med platshistorik från min Android-enhet?

  1. Öppna Google-inställningarna på din Android-enhet.
  2. Välj Plats och gå till Googles platshistorik.
  3. Du kan se en reglage där. Den är PÅ som standard. Klicka på den för att stänga av den.
  4. Det finns också ett alternativ att ta bort platshistorik. Klicka på det.

Detta kommer att ta bort all tidigare platshistorik och hindra din enhet från att spela in framtida platsinformation.

Hur inaktiverar jag röst & Ljudaktivitet?

Om du inte redan visste det spelar Google in din röst tillsammans med ljud. Det kan också spela in ljud i några sekunder innan du klickar på mikrofonikonen eller säger “Okej Google”. Det betyder att din telefon kanske lyssnar på dina konversationer hela tiden! På vissa enheter är det omöjligt att stänga av Okay Google-funktionen. Om din telefonenhet tillåter att Okay Google-funktionen stängs av, kan du följa dessa steg:

  1. Gå till Aktivitetskontroller
  2. Stäng av röst- och ljudaktivitet.

Detta kommer att pausa din ljudaktivitet på alla dina enheter. Det finns dock många användare som klagar över att oavsett vad de gör så kommer Okay Google-funktionen inte att försvinna.

Kontrollera röst- och ljuddata

Detta innehåller alla röst- och ljudmeddelanden du har använt för att interagera med Google. Om du till exempel frågade Google-assistenten om något registreras det här. Gå bara till röst- och ljudaktivitet från Aktivitetskontroller så kan du se alla dina lagrade data.

Kom ihåg att ibland om det finns bakgrundsbrus eller mikrofonen är av, kommer meddelandet “Transcript not Available” att visas.

Hur man tar bort dessa data

Radera enskilda inspelningar

  1. Logga in och gå till Voice & Ljudaktivitet.
  2. Välj det objekt du vill ta bort och klicka på Detaljer.
  3. Klicka på menyn i popup-ikonen och välj Radera.

Detta tar bort en enskild post.

Radera alla data

  1. Logga in och gå till Voice & Ljudaktivitet.
  2. Längst upp till vänster finns alternativet “Radera aktivitet med”. Klicka på det.
  3. Gå till “Radera efter datum” och välj Alla tid.
  4. Klicka på Ta bort.

Använd ett virtuellt privat nätverk

Om du är orolig för att Google vet så mycket om dig är det bästa alternativet att installera ett virtuellt privat nätverk. En VPN håller din surfhistorik privat och gör dina online-aktiviteter säkrare. Genom att ansluta till en VPN-server får du dölja din IP-adress och kryptera all din Internet-trafik. Här är de bästa VPN-tjänsterna du kan använda för att lägga till ett extra lager av säkerhet och integritet till alla dina online-affärer. För en mer detaljerad recension och mer information om VPN, läs denna recension.

Gå offline

Om du vill gå helt offline kan en schweizisk webbplats hjälpa dig att göra just det. Deseat.me använder Googles OAuth-protokoll för att hämta alla konton och ta bort dem.

Besök Deseat.me och skriv in din Gmail-adress. Då får du en lista över alla konton som är länkade till den adressen och du kan ta bort dem.

Hur man hindrar Google från att spåra dig – Slutsats

Internet håller koll på alla dina aktiviteter. Det finns flera tekniska jättar som följer dina uppgifter, och de har flera sätt att få din värdefulla information. Men det är inte som du inte kan göra något åt ​​det. Med bara några få ändringar i dina inställningar kan du hålla dina online-aktiviteter dolda. Följ tipsna ovan för att hålla dig dold från Google.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me