Hur man kontrollerar om VPN läcker IP-adress och hur man fixar

Hur du kontrollerar om VPN läcker din IP-adress? VPN är utan tvekan sterling säkerhetsverktyg och hjälper sina användare att ändra eller maskera sina IP-adresser. Detta hjälper dem att kringgå platsbaserade begränsningar av deras föredragna innehåll eller till och med kontrollera om deras leverantör medvetet stegrar eller bromsar sin Internet-anslutning. Tyvärr på baksidan kan säkerhetsbrister plötsligt avslöja din riktiga IP-adress, även om en VPN används och blir lätt att utnyttja. Detta innebär att din integritet och säkerhet online kan vara i fara. För att inte nämna att geoblockerade kanaler kanske också kan upptäcka din verkliga plats. VPN-läckor är allvarliga. De kan äventyra dina bankdata, e-postmeddelanden, lösenord och till och med personnummer.

Upptäck VPN-läckor och fixa dem

Hur du kontrollerar om VPN läcker din IP-adress och stoppar den

Hur orsakar VPN-läckor?

Frågan är att en VPN eller virtuellt privat nätverk döljer din IP-adress som också din tjänsteleverantörs identitet och din plats. Om du besöker YouTube och ser att en viss video inte är för visning i ditt land eller gjort ett försök att logga in på en ny tjänst, för att bara få veta att ditt land inte har stödet, innebär det att de känner din IP adress. Att använda VPN hjälper dig att kringgå dessa platsbegränsningar. Här är de tre huvudsakliga sätten din VPN kan läcka din personliga information.

Föråldrade protokoll och buggar

Många VPN-leverantörer lyckas inte hålla sina VPN-protokoll uppdaterade. Tillbaka 2014, Heartbleed bug utnyttjades för att kapa VPN-sessioner. Ett år senare avslöjade säkerhetsfel att det är lätt att se de verkliga IP-adresserna för många VPN-användare via en WebRTC-funktionen. Med andra ord, även när du är ansluten till VPN, kan webbplatser du besöker fortfarande se din riktiga adress i vissa fall.

DNS-läckor

Kanske är DNS-läckor den mest kända formen för hur en VPN-anslutning kan läcka din IP-adress. DNS-läckor orsakas främst av dålig operativsystemkonfiguration, användarfel och VPN-leverantörsfel. DNS står för ‘Domain Name System’. Det är i princip en mekanism som förvandlar webbplatsadresser till IP-adresser. På samma sätt som IP-läckor kan DNS-läckor också exponera din plats. Windows OS är förmodligen det mest påverkade av DNS-läckor på grund av hur det hanterar DNS-förfrågningar och upplösning.

IPv6-läckor

Även IPv6-protokollet kan orsaka VPN-läckor. Utan att vara medveten om det kan IPv6 avslöja privat information som din nuvarande plats. IP-protokoll är nödvändiga för att du ska kunna skicka och ta emot data på Internet. Utan dem skulle du inte kunna besöka webbplatser, ladda ner filer eller skicka e-post. På grund av det faktum att IPv4 IP-adresser tar slut introducerades IPv6 IP: er.

Problemet är att vissa VPN-tjänster bara kan hantera IPv4-förfrågningar och ignorera IPv6-förfrågningar. Om din ISP förser dig med IPv6 men din VPN-tjänst ignorerar IPv6-förfrågningar läcker din VPN-anslutning troligen din riktiga plats och annan känslig information.

Hur du kontrollerar om VPN läcker din IP-adress?

Så här fungerar det: När du loggar in på ett VPN har du möjlighet att välja en “exit-server” eller vilken plats som VPN kommer att “låtsas” att du befinner dig. Det övertygar alla tjänster du faktiskt är i ett land som stöds. Så här kontrollerar du om ditt VPN läcker och vad du kan göra för att stoppa det.

  1. För att kontrollera om VPN i drift påverkas, gå in på en webbplats som Whatismyip.network och notera din faktiska IP-adress som ISP har angett.
  2. Logga sedan in på ditt VPN, välj en utgångsserver i ett annat land och verifiera din anslutning.
  3. Gå tillbaka till webbplatsen Whatismyip.network för att kontrollera din IP-adress igen.
  4. Helst ser du en ny IP-adress, motsvarande din personliga VPN som också det land du valde.

Besök sedan WebRTC-testsidan medan du anger IP-adressen som visas där. När båda verktygen projicerar IP-adressen för ditt VPN vet du att det är okej. Skulle dock WhatIsMyIP.network återspegla din VPN medan WebRTC-testet avslöjar din normala IP-adress, vet du att din webbläsare definitivt läcker adressen från din ISP.

Fix VPN Leaking – Inaktivera din webbläsares WebRTC

Firefox, Chrome och Opera och webbläsare som är baserade på dessa har standardaktiverade WebRTC. Internet Explorer och Safari gör det inte. Således påverkas de inte. Hur som helst, om ovannämnda test fungerar i din egen webbläsare, vet du att du är påverkad.

Att byta till en webbläsare som inte är WebRTC-aktiverad fungerar här. Om du vill fortsätta med samma webbläsare som Opera och Chrome, installera Chrome Web Store’s ScriptSafe-tillägg. Det är faktiskt överdrivet men inaktiverar webbläsarens WebRTC. Operan använder sig av friheten att använda detta tillägg genom att först kringgå några steg.

Med Firefox finns två alternativ tillgängliga. Du kan antingen installera Mozillas Inaktivera WebRTC-tillägg eller direkt inaktivera WebRTC genom att öppna en ny flik och hitta “about: config” i adressfältet. Klicka på den falska inställningen på “media.peerconnection.enabled”. Men webbläsarförlängningar som skyddar sekretess som uBlock, AdBlock, Disconnect och Ghostery eliminerar inte detta beteende. Tänk också på att ditt favorit-tillägg eller ad-blockerare kommer att uppdatera sig själv för att blockera WebRTC i framtiden.

Fix VPN Leaking – Konfigurera VPN på din router

Detta är ett mer säkert sätt att skydda dig själv bortom att justera webbläsaren när du uppdaterar eller installerar tillägg. Att köra din VPN på din router istället för att göra det direkt på din dator är en permanent metod. Detta kommer att skydda alla enheter i hemnätverket som även andra enheter som surfplattor, smartphones och set-top boxar med samma kryptering som ditt skrivbord får från en VPN.

Om du ofta byter utgångsservrar måste du justera routerinställningen varje gång du vill ändra. På samma sätt, om din anslutning behövs ibland bara och särskilt för arbete och inte strömmande, måste du inaktivera eller aktivera ditt VPN på routern varje gång omkopplaren behövs. Processen kan vara komplicerad eller enkel och beror på din VPN och router. Be bara inte Napoleon Dynamite att göra detta åt dig!

Fix VPN Leak – Använd dina VPN-appar

Om du manuellt konfigurerar en VPN-anslutning är risken för DNS-läckor högre och beror på din exakta operativsystemkonfiguration. VPN-leverantörer gillar ExpressVPN uppdaterar och optimerar ständigt sina VPN-applikationer för att förhindra DNS-läckor.

Välj rätt VPN-leverantör

I vissa fall kan VPN-användare luras att registrera sig med en billig VPN-tjänst. Även om du kanske frestas att göra det för att spara några buggar, kan du äventyra din integritet under processen. Gratis VPN-tjänster för instanser är notoriskt kända för att läcka IP-adresser. Du vill se till att du använder en kulssäker VPN-tjänst. Vi har sammanställt alla de bästa VPN-leverantörerna i den här översynsguiden.

Hur man ser om VPN läcker din IP-adress – Slutsats

VPN-läckage påverkar mestadels Windows-användare, men beroende på vilken VPN som används och dess konfiguration kan din IP-adress också läcka ut på ett Linux- eller Mac-system. Den värsta nyheten är att på grund av VPN-läckor tror du att du skyddar dina känsliga data medan du faktiskt är exponerad. Förhoppningsvis har guiden ovan gett dig en bättre uppfattning om hur VPN faktiskt kan läcka din IP-adress och hur du hanterar sådana fall om du stöter på dem.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me