Hur man lever i en värld utan nätneutralitet

Som ni känner till har FCC beslutat att upphäva nettoneutralitet. Det betyder att internet inte längre är öppet. Även om stora företag som Facebook, Google och Netflix stödde nätneutralitet, beslutade FCC att upphäva det och konsekvenserna av detta olyckliga beslut är långtgående. Hur ser framtiden för Internet ut nu när Net Neutrality är borta?


Hur man lever i en värld utan nätneutralitet

Hur man lever i en värld utan nätneutralitet

Slutet på en öppen värld

Nätneutralitet gjorde internet öppet för alla amerikaner. FCC har redan godkänt räkningen som effektivt dödade nätneutralitet. Vad betyder detta för en genomsnittlig internetanvändare? Ett öppet internet gjorde det möjligt för användare att bestämma vilket innehåll de skulle komma åt på internet. Det förhindrade internetleverantörer från att ge förmånsbehandling till en viss app eller tjänst och gjorde därmed internet till en skattkälla av möjligheter.

Nu när nätneutraliteten är död är ISP: er som Verizon, Comcast och AT&T bestämmer vilket innehåll du får åtkomst till på internet. När de får kontroll över internet är det inte bra för dig. De kan blockera populära tjänster som de tycker är konkurrenskraftiga. Och de kan be användare att betala mer för att få tillgång till dessa tjänster. Kort sagt kommer internet att bli dyrare och tillgången begränsad. Du kan aldrig förutsäga när din Internetleverantör kommer att välja att sätta Instagram eller Facebook under ett paraplytillägg som du måste betala extra.

En värld utan nätneutralitet

Så vilka är de problem som vanliga användare kommer att möta i världen utan nätneutralitet? Här är några möjligheter.

Bandbredd Throttling

Detta var redan en fråga innan netneutralitet trädde i kraft. Närhelst internetleverantörer upptäckte att en konsument strömmade innehåll skulle de minska internethastigheten för den kunden. Internetleverantörer insisterar på att de bara stryker bandbredd för att minska trängseln i deras nätverk, men det finns inget sätt vi kan verifiera om deras påståenden är sanna eller inte.

Nu när nätneutraliteten har upphävts kan du aldrig förutsäga hur din Internet-leverantör kommer att agera när de upptäcker att du har för vana att strömma innehåll över internet. De kan strypa din bandbredd igen. De kunde ingå avtal med vissa tjänster och kräva pengar av dem för att stryka hastigheten på sina konkurrerande tjänster. På så sätt kan de begränsa din åtkomst till dina favorittjänster. De kan också förhindra att nystartade nystartade företag kommer från marken.

Blockerade webbplatser

När internetleverantörer har absolut kontroll över internet kan ingen hindra dem från att blockera webbplatser de inte gillar. Till exempel kan de komma överens med en viss streamingtjänst och blockera sina konkurrerande webbplatser med hänvisning till olika skäl. Detta är orättvist mot tjänsterna som blockeras. Det är också orättvist mot deras konsumenter.

Peering konflikter

Även om det är sant att alla internetleverantörer är enhälligt emot netneutralitet, finns det inte mycket samarbete mellan dem. De är rivaler av varandra. Detta kan orsaka fler problem för användare som deltar i P2P-delning via två ISP-nätverk. Konflikter kommer säkert att uppstå när en eller båda internetleverantörer försöker frustrera konsumentens nedladdning av innehåll. Detta minskar användarens nedladdningshastighet. Dessa problem har funnits ett tag, men nu kommer de bara att intensifieras när ISP: er konkurrerar med varandra.  

Internetets framtid ser ganska dyster utan nätneutralitet. Det handlar inte om vad ISP: er kommer att göra. Det handlar om hur andra spelare på internet reagerar på detta. Stora företag som Google, Netflix eller Amazon har resurser att betala de extra avgifter som ISP: er kräver av dem. Det är också möjligt att Internetleverantörer inte kommer att ilska dem på grund av sin ansträngning. Tyvärr kommer små startups inte ha resurser att konkurrera med större rivaler på ett stängt internet. Internet kommer inte längre locka dem med sina möjligheter.

Internet är viktigt för våra liv och som sådan kan vi inte vänta med att skydda det. Den nuvarande besluten mot nätneutralitet kommer att göra det möjligt för internetleverantörer och kabelföretag att fortsätta göra det de har gjort allt detta medan. När allt kommer omkring har det obegränsade internet på din smartphone alltid varit ganska begränsat och du har aldrig riktigt lagt märke till det. Nu riskerar du att ha “begränsat” internet också på dina andra enheter.

Vad FCC-beslutet innebär är att din leverantör av leverantörer och kabeltjänster kan fortsätta att göra det de har gjort ett tag. Tyvärr, genom att avreglera internet, gör regeringen inte genomsnittliga konsumenter en tjänst. Naturligtvis kommer domstolstrider om FCC-beslutet att pågå i åratal och så småningom kan nätneutralitet återställas.

Att leva i en värld utan nätneutralitet

Det finns sätt att hantera FCC: s avgörande. Till exempel kan användare använda en VPN-tjänst eller Tor. Det finns frågor om säkerheten vid användning av Tor, men VPN: er är säkra och låter dig komma runt problem som bandbreddstrottling.

En VPN krypterar dina data och förhindrar därmed din Internetleverantör från att se vilket innehåll du får åtkomst till. Som ett resultat kan de inte strypa din bandbredd eller blockera webbplatser som de inte föredrar. Således VPN: er och proxyer tillåter dig att komma runt eventuella blockeringar på internet. För tillfället, om du vill ha ett neutralt internet, är det enda bra alternativet du har en VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map