Hur man minimerar ditt digitala fotavtryck för att skydda privatlivet

Vi tänker inte på det ofta, men vår information är alltid tillgänglig online och utsätts för allmänheten. Från Facebook till Instagram finns varje ögonblick i våra liv på Internet och delas med miljontals människor runt om i världen.

Hur man minimerar ditt digitala fotavtryck för att skydda privatlivet

Hur man minimerar ditt digitala fotavtryck för att skydda privatlivet

Du tror att du bara delar dina inlägg, uppdateringar och bilder med din vänskrets, men när någonting finns på Internet tar det inte lång tid att sprida över hela världen. World Wide Web är en enorm informationsreserv. Du kan inte bränna den eller dra ner den eller torka bort den.

När något är där är det där för gott. Om du tar bort ditt Facebook-konto idag hittar du fortfarande en del bilder på en Google-sökning även ett år senare.

Så är det

Det är inte mycket du kan göra åt det om du vill fortsätta använda Internet och de bekvämligheter som det erbjuder. Möjligheten att förbli ansluten, shoppa hemifrån, få Alexa till att skapa listor för dig, titta på dina favoritprogram och filmer när du vill – de kommer på bekostnad av dina personuppgifter.

Det spelar ingen roll om tjänsten är gratis eller betalad. När du delar något på Internet är det nästan omöjligt att utplåna det.

Trots de bekvämligheter som internet har gett oss gör det ökande antalet hot online alla berörda. Varje företag samlar in våra uppgifter, från vår internetleverantör till Google till Facebook till myndigheter och säkerhetsorgan.

Det har också visat sig att mobiltelefonföretag säljer kundinformation till byråer som NSA. Även om du tror att du inte har något att dölja, känner du dig säker när du vet att din information finns i NSA: s databas? Definitivt inte.

Torka av ditt digitala fotavtryck

En fin dag bestämmer du dig för att sluta vara på Internet. Du bestämmer dig för att radera ditt digitala fotavtryck – informationen om dig och relaterad till dig som finns på internet baserat på dina online-aktiviteter. Men det är lättare sagt än gjort.

Internet är stort och det tar sekunder innan en bit information går från en plats till en annan. Om du tar bort det från ett ställe fortsätter det fortfarande att existera på en annan plats. Som ett resultat visas det också på en sökning.

Det finns emellertid saker du kan göra för att städa upp ditt digitala fotavtryck bit för bit och radera allt ditt spår från Internet. Det är ganska många steg involverade och det tar tid, men det är säkert möjligt.

1. Radera dina onlinekonton

Det allra första du behöver göra är att komma ihåg och ta bort alla konton du har online – från sociala medier till shopping till streaming till spel. För detta måste du göra en lista över de platser där du någonsin öppnade konton och sedan ta bort dem.

Webbplatser som Facebook och Google gör det enkelt för dig att ta bort ditt konto men vissa webbplatser är inte så enkla. Antingen saknas borttagningsalternativet eller så måste du kontakta webbplatsen för att ta bort ditt konto.

Det kan handla om att gräva ut den person som ska kontakta. Om du inte vet hur du tar bort ditt konto på en viss webbplats hjälper det att söka på Google.

2. Radera information från enskilda webbplatser

Om du inte vill ta bort hela kontot, men vill ta bort vissa information, kan du göra det också. Till exempel vill du ta bort dina prom-bilder från high school från Facebook eller ett gammalt MySpace-konto som du slutade få åtkomst för år sedan eftersom det tog cirka 5 minuter bara att skicka e-post till någon på den webbplatsen.

Gamla tweets som verkar pinsamt eller uppdateringar som inte längre är vettiga kan också tas bort individuellt. Om information relaterad till dig har publicerats på en webbplats eller blogg, kontakta webbplatsägaren för att få den bort.

Kom ihåg att privata bloggar eller webbplatsägare inte är skyldiga att behålla din begäran. Vissa webbplatser erbjuder inte alternativet att ta bort enskilda inlägg. I så fall raderar du inlägget och skriver lite gibberish istället för det ursprungliga innehållet.

3. Radera e-postkonton

De flesta har flera e-postkonton, så du vill ta bort alla och bara ha ett centralt konto. Det är enkelt att ta bort e-postkonton – navigera bara till inställningarna och hitta raderingsalternativet. För att vara säker online använder du en krypterad e-posttjänst som ProtonMail istället för att använda en av de vanliga e-posttjänsterna.

4. Vidta rättsliga åtgärder

I vissa fall kan du skicka ett juridiskt meddelande till Google för att få visst innehåll bort från deras index. Detta fungerar mestadels vid stötande eller olämpligt innehåll som du inte vill kopplas till.

Du kan också använda Googles föråldrade URL-borttagningsverktyg för att begära att vissa webbsidor tas bort. Det är upp till Google att följa din begäran, men det är de enda alternativ du har till ditt förfogande.

5. Använd ett VPN

Allt du gör online kan spåras tillbaka till din offentliga IP-adress. När du surfar på nätet, laddar ner appar eller strömmar videor är din IP ditt digitala fingeravtryck. För att förhindra din Internetleverantör, myndigheter och potentiella cyberbrottslingar för att avlyssna dina online-aktiviteter måste du dölja din IP-adress.

Genom att ansluta till en VPN-server verkar det som att du surfar på webben med IPN-adressen för den VPN-servern istället för din egen. Dessutom krypteras all din Internet-trafik. Hela processen för att konfigurera en VPN-anslutning är ganska enkel tack vare VPN-appar som du kan ställa in på din PC, Mac, Android eller iOS-enhet.

Först måste du dock registrera dig hos en VPN-tjänsteleverantör. Nedan hittar du en lista över våra bästa val:

Tid och ansträngning

I de flesta fall är det en trött process att ta bort ditt digitala fotavtryck som kräver mycket tid. Även efter att du tror att du har tagit bort alla konton du någonsin haft kan du fortfarande hitta en del av informationen som visas på en Google-sökning. Du måste då hitta källan till innehållet och ta bort det.

För att minimera ditt digitala fotavtryck, kom ihåg att endast använda krypterade tjänster som inte samlar in dina data. Dessa tjänster betalas ofta, men för en liten avgift får du också hålla dina data säkra. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me