Hur man tar bort VPN från Windows PC – Avinstallera guide

VPN är ett viktigt verktyg när det gäller att skydda din integritet och säkerhet online. Ibland kanske emellertid en VPN inte fungerar som avsedd. Du kanske också känner att du inte längre behöver ansluta till en VPN-server när du går online. Oavsett anledning kan det vara problematiskt ibland att ta bort VPN från din dator. Det beror på att avinstallering av ett VPN kan ibland efterlämna loggar eller poster relaterade till olika aktiviteter i registret eller systemfilerna. Här ska vi visa dig hur du kan bli av med sådana oönskade loggar eller poster som finns kvar på din maskin. Processen att avinstallera en VPN är ganska lik den för alla andra program med bara några ytterligare steg.

Hur man tar bort VPN från Windows PC - Avinstallera guide

Hur man tar bort VPN från Windows PC – Avinstallera guide

Ta bort VPN från Windows PC – första steget

Innan du använder den vanliga processen för att avinstallera ett VPN-program är det viktigt att ta reda på platsen för programmet.

För att ta reda på platsen för ditt VPN-program måste du utföra följande steg:

 1. Tryck på tangenten ‘Ctrl + Shift + Esc’ för att visa Windows Task Manager-fönstret.
 2. Leta reda på din VPN-process under fliken “Processer”. Sortera alla processer genom att använda den angivna rubriken för namn och leta upp VPN med det relevanta namnet och “.exe” -tillägget i slutet.
 3. Högerklicka på programmet och välj alternativet ‘Öppna filplats’ för att visa ett fönster som innehåller .exe-filen i VPN.
 4. Notera eller kopiera sökvägen som visas i adressfältet till en anteckningsfil.
  Tips om Internet-säkerhet för att vara säker online 2023

Avinstallera VPN från PC – andra steget

När du har hittat VPN-programmet utför du följande steg för att avinstallera det:

 1. Navigera till Kontrollpanelen > Program och funktioner > Avinstallera eller ändra ett program.
 2. Leta reda på relevant VPN i listan och avinstallera programmet.

När du har avinstallerat VPN-programmet kan du också hitta och avinstallera TAP Driver, som är en virtuell nätverksadapter för en VPN-klient. För att hitta den virtuella nätverkskortet för ditt VPN måste du sortera listan över installerade program i alfabetisk ordning. Då kanske du kan se ett program som har ett namn som ”TAP-‘VPN-namn här” på listan. När du hittat den, högerklicka på programmet och avinstallera det.

Om du inte kan hitta ditt VPN i listan över installerad programvara, gå till platsen där vi hittade dess .exe-fil genom stegen som nämns ovan. Och hitta och köra en uninstall.exe-fil.

När du har avinstallerat VPN-programmet och andra program som är associerade med det kan du starta om datorn för att avsluta processen.

Hittills har du gjort vad 90% människor kan göra när du avinstallerar ett VPN. För att säkerställa att det inte finns några spår av det avinstallerade VPN-programmet kvar på din dator måste du fortsätta läsa.

Hur du eliminerar VPN-poster helt från din dator?

Gå tillbaka till platsen för VPN-programmet som vi fick reda på tidigare. Använd stegen som nämns ovan för att hitta programmet om det behövs. Om du inte kan hitta platsen nu betyder det att du har avinstallerat programmet. Det finns dock några program som lämnar efter sig andra oönskade filer eller poster. Således är det möjligt att du kan upptäcka något på platsen.

  Vad är NGAV - jämfört nästa generation mot traditionellt antivirus

Några VPN-filer tenderar att skapa loggfiler som innehåller information, till exempel senaste VPN-anslutningar och IP-adress på din maskin. För att säkerställa att det inte finns några filer kvar efter avinstallationen måste du söka efter filer med liknande namn. Dessa filer kan visas på följande platser:

 • Programfiler (x86)
 • Program filer
 • Användare \\ AppData \ Local
 • Programdata
 • Användare \\ AppData \ Roaming

Ta bort alla filerna som du hittar VPN-relaterade. När du är osäker, gör en snabb Google-sökning för att kontrollera om andra hittade samma händelser under avinstallationen av det specifika VPN.

Kontrollera registret

Liksom andra mjukvaruprogram tenderar VPN-kunder att lagra några inställningar i Windows-registret. För att vara säker på din VPN-avinstallation måste du gå in i registret och ta bort alla relevanta poster du hittar.

Det är viktigt att notera att om du tar bort en felaktig post från registret kan det skada din dator. Därför måste du vara försiktig när du tar bort posterna. 

Öppna registret och navigera till följande uppsättningar: HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE och HKEY_CURRENT_USER \ SOFTWARE.

Titta noga in i båda tangentuppsättningarna för att hitta något VPN-relaterat. För att vara extremt säker kan du till och med ta bort dessa tangenter förutsatt att du är helt säker på deras funktion. Det rekommenderas dock att du gör en Google-sökning för att hitta relevant information om vad du tar bort innan du faktiskt tar bort något.

Nätverkskort

För att fungera skapar VPN-klienter virtuella nätverkskort för andra program att använda. Dessa adaptrar tenderar att stanna kvar på din maskin efter avinstallationen av klienten, vilket leder till onödiga röror och påverkar dina nätverksinställningar negativt.

  10 tecken som visar att du kan bli ett offer för kattfiske

Så här tar du bort sådana adaptrar:

 1. Gå till Enhetshanteraren och utvidg “Nätverkskort” för att se de aktuella adaptrarna på din maskin. En VPN-relaterad adapter skulle i allmänhet ha ett namn relaterat till VPN-klienten som du avinstallerade.
 2. Högerklicka på adaptern och välj alternativet Avinstallera enhet om du är säker på att du inte behöver adaptern längre.

Hur man tar bort VPN från Windows PC – slutliga tankar

Förhoppningsvis har guiden ovan försett dig med alla nödvändiga steg du behöver följa för att ta bort VPN helt från din Windows PC. Har du försökt avinstallera VPN från din bärbara dator med hjälp av dessa instruktioner? Har du stött på några problem? Låt oss veta det genom att lämna en kommentar nedan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me