Hur säkert är inkognitoläge?

Du kanske har stött på “inkognitoläge” i Google Chrome eller privat surfning i Firefox och använt det utan att veta hur inkognito det faktiskt gör dig. Om du har gjort det, skulle du också ha märkt den ansvarsfriskrivning som följer med att säga “Att gå inkognito döljer inte din surfning från din arbetsgivare, din internetleverantör eller webbplatserna du besöker.” Så vad betyder inkognitoläge eller privatläge faktiskt för din integritet?

Hur säkert är inkognitoläge?

Hur säkert är inkognitoläge?

Regelbunden surfning kontra privat surfning

Låt oss se skillnaden mellan regelbunden surfning och privat surfning.

Regelbunden surfning

Webbläsare som Google Chrome, Firefox och Opera håller register över all information du anger i deras adressfält eller sökfält och alla webbplatser du besöker och lagrar dem på din dator för olika ändamål. De sparar din surfhistorik, cookies och andra detaljer. Detta fungerar som ett dubbelkantigt svärd eftersom din surfhistorik används för att ge dig en bättre surfupplevelse i framtiden men den har också registrerat personlig information och känslig information.

Inkognito-surfning

Webbläsare som Google Chrome, Mozilla Firefox, Apples Safari, Microsoft Edge och Internet Explorer har introducerat metoder för privat surfning som låter dig surfa på internet utan att spela in din sökhistorik och lagra information på din dator. Det finns ingen lagring av data i kakor eller flashkakor eftersom de raderas när du stänger inkognitofönstret.

Inkognitoläge har visat sig mycket framgångsrikt eftersom det förhindrar webbplatser som Facebook och Instagram etc. att spåra dina rörelser och sedan skicka annonser relaterade till dina sökningar. Det är användbart när du gör en banktransaktion eller har en konversation som du kanske inte vill spela in på din PC (Om du vill kolla in “inkognitoläge”, använd Ctrl + Shift + N för att öppna ett nytt inkognitofönster. )

Cool, men är inkognito verkligen säker?

Innan du börjar tänka att “privat läge” är svaret på alla dina böner och att det är det säkraste läget att surfa på internet, bör du veta att det inte ger dig anonymitet genom att dölja din identitet online. Det förhindrar inte heller din Internetleverantör att känna till alla webbplatser du har besökt och hur länge du stannade online. Det döljer inte din IP-adress så att din plats fortfarande kan ses. Det garanterar bara att det inte finns någon registrering av din onlineaktivitet på din PC och på ditt Google-konto och det är användbart att förhindra att andra som kan använda din dator ser webbplatserna du har besökt.

Tyvärr är omfattningen av din integritet i inkognitoläge bara på den enhet du använder och det är fortfarande möjligt att se dina sökningar och webbplatser du besöker via din IP-adress.

VPN – det säkraste alternativet

Det är svårt att garantera 100% internetsäkerhet i dagens värld och termen “internetsäkerhet” i sig har blivit en oxymoron. Att använda privat läge på din dator är definitivt inte en osynlighetskappa som du använder för att omedelbart ge dig anonymitet och dölja dig men det finns ett annat sätt och det är genom att använda en bra VPN.

Med ett virtuellt privat nätverk (VPN) kan du vara anonym genom att ändra din IP-adress och dölja din faktiska plats. Den som övervakar dina rörelser eller en webbplats som du besöker vet inte vem du är eller var du är. Det säkerställer också att all data som lämnar din telefon eller dator är krypterad från slut till slut, med banknivå säkerhet för att säkerställa att din surfhistorik, nedladdningshistorik etc. inte lagras.

Här är en lista över VPN-tjänster som du kan använda för att lägga till ett extra lager av säkerhet och integritet till alla dina surfaktiviteter.

Kombinera inkognito och VPN

Inkognitoläget förbättrar din integritetsnivå jämfört med vanligt bläddring av vanilj genom att ändra hur din webbläsare beter sig, men det ändrar inte beteendet hos allt annat. Om du verkligen vill förbättra din integritet och skydda dina data bör du använda en VPN över internet eftersom det hjälper dig att hålla dina data och lösenord utom räckhåll för hackare..

Och om du vill dölja dina surfinformation från någon som har tillgång till ditt system är det bäst att använda ett VPN med inkognitoläge. På det här sättet kommer du att vara säker från din internetleverantör, hackare och din datorpartner. Du kan också använda Tor-webbläsaren eftersom den inte lagrar någon information om din surfning och hjälper dig även i anonymitet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me