iPhone VS Android – Vilken smartphone är säkrare?

I varje bransch finns det alltid två varumärken som får otroligt stor popularitet på global basis. Oftare än inte konkurrerar dessa märken också direkt med varandra. Tänk Pepsi VS Coca-Cola. I den här artikeln tittar jag på säkerhetsfunktionen för de mobila OS-jättarna: iPhone VS Android. Läs vidare för att ta reda på vilket operativsystem som tar kakan när det gäller användarnas säkerhet.

iPhone VS Android - Vilken smartphone är säkrare?

iPhone VS Android – Vilken smartphone är säkrare?

iPhone VS Android: Appsäkerhet

Apple håller sin App-butik under en väldigt snäv klocka. Varje applikation måste kontrolleras och loggas av Apple innan den tar sig till deras butik. Även om detta begränsar antalet appar som iOS-användare kan använda, tillåter det Apple att minska mängden potentiella skadliga applikationer. Dessutom har Apple gjort det obligatoriskt för utvecklare att släppa en sekretesspolicy som tydligt anger hur deras app använder data från iPhone-ägare.

Med Android är det lite annorlunda. Google vet veterinär med appar som finns i sin Play Store. Men den stora volymen av appar ökar chansen för att skadlig kod och skadlig kod hittas. För att lägga till detta har Android-användare möjlighet att ändra sina inställningar för att tillåta appnedladdningar utanför Googles butik. Även om detta ger Android-användare ett bredare urval av appar att använda, ökar det också risken för att användare laddar ner skadliga infekterade appar. Apple tillåter inte sina användare det alternativet. Detta betyder inte att Apple-användare inte riskerar att ladda ner skadliga-infekterade appar, bara att risken drastiskt minimeras.

iPhone VS Android: Operativsystemets säkerhet

Kanske är den största skillnaden i säkerheten för operativsystemet som används i Android och Apple tillgängligheten av OS-koden. Android: s kod är mestadels öppen källkod, vilket innebär att alla utvecklare kan använda koden, finjustera den och komma på något nytt. Detta ger Android-användare en högre mångsidighet när det gäller vad deras operativsystem kan göra, men det öppnar dem för många sårbarheter.

Det betyder inte att ett justerat operativsystem måste smittas med skadlig programvara. Det verkliga problemet här är att en utvecklare inte vet vilken typ av sårbarhet deras input på koden öppnade utan att testa den. Även enkla förändringar som hanterar gränssnittet kan öppna upp en hel burk av maskar när det gäller sårbarheter. Det finns dock goda nyheter för Android-användare, men Google erbjuder en betydande avgift för alla säkerhetsforskare som finner en sårbarhet i operativsystemet. I ett enormt årligt mobilt säkerhetsevenemang under 2017 samlades inte en enda avgift eftersom ingen säkerhetsforskare kunde hitta Android-hacks.

Apple å andra sidan håller sin kod helt privat. De enda utvecklarna som kan göra allt åt iOS är Apples egna utvecklare. Vad detta betyder är att Apple-användare inte använder mindre testad kod och att alla sårbarheter snabbt hanteras i en massskala.

iPhone VS Android: hårdvarusäkerhet

En annan stor skillnad när du tittar på säkerheten för Apple-produkter och Android-enheter är hårdvaran. Apple tillverkar både hårdvaran och programvaran som dina enheter använder. Enkelt uttryckt hittar du ingen hårdvara som inte kör Apple från iOS. Android, å andra sidan, fungerar inte riktigt så. Du kan hitta många olika märken med Android OS, så Google hade bara kontroll över hårdvaran som den producerar, främst Nexus och Pixel. Varje slags sårbarhet som huvudsakligen är hårdvarubaserad har inget att göra med Google eller deras ursprungliga källkod.

Dessa sårbarheter påverkar dock Android-användare. Du måste verkligen lita på hårdvaran lika mycket som du gör programvaran, och Apple gör det lättare att göra det.

iPhone VS Android: Uppdateringar och korrigeringsproblem

Jag släpper in dig för en liten hemlighet: Om du håller ditt operativsystem uppdaterat och omedelbart laddar ner alla säkerhetsuppdateringar Android-utgåvor, behöver du inte oroa dig för dina enhets säkerhet så ofta.

Men för att vara realistiska, fler människor ignorerar sina uppdateringar än tvärtom. Apple gör denna fantastiska sak där den tvingar en användare att uppdatera operativsystemet. Det är därför alla Apple-produkter ständigt är uppdaterade med säkerhetsproblem. Det är också därför det är svårare att hacka till Apple-produkter. i det ögonblick en sårbarhet upptäcks fixas den över hela världen.

Android fungerar inte så. Android-användare får ett meddelande när en ny uppdatering rullas ut, men de tvingas inte in den. Det finns fortfarande användare som idag använder Android Jellybean (Android 4.3) när den senaste OS-versionen är Android Oreo (Android 8.0). iPhone-användare är för närvarande delade mellan iOS 11 och iOS 12, men inte så länge. Snart nog kommer alla Apple-användare att köra på iOS 12.

iPhone VS Android: Användares integritet

Även om det inte är ett “säkerhetsproblem”, säger jag, fortfarande ville jag nämna integritetsaspekten för både Apple och Google eftersom det borde vara något som många användare tänker på.

Google är ökänt för att samla in alla typer av information från sina användare hela tiden. Bokstavligen. På. Allt. Times. Många gånger vet du inte ens att detta händer. Nyligen fick världen reda på att Google spårar din plats även om du uttryckligen ber den att inte göra det. En annan chockerande sekretessproblem nyligen var att Google ger tredjepartsappar tillgång till din Gmail-inkorg.

Apple, å andra sidan, arbetar aktivt för att öka användarens integritet. Det här betyder inte att Apple inte loggar in någon av sina användares data, utan samlar dem. Med andra ord är data som din iPhone samlar in endast för Apples egna produkter. Det kan inte spåras tillbaka till någon person. Apple vill se mönster för hur användarna interagerar med sin produkt, de är inte intresserade av att sälja dina data. Google … ja … Google är inte så. Google fokuserar inte bara på sina egna produkter, det är ett mångfacetterat företagskonglomerat. Så … det handlar om dina uppgifter som alla företagskonglomerat gör. Faktum är att en ny akademisk forskningsrapport publicerad av professor Douglas Schmidt från Vanderbilt University kallad Google riktigt “världens största reklambyrå”.

iPhone VS Android: Domen

Om du letar efter säkerhet och integritet, då iOS är definitivt det operativsystem du bör titta på. Ändå kan Android: s säkerhet enkelt konkurrera med iOS. Android-användare måste anstränga sig lite mer för att säkra sina enheter. Ha alltid en anti-skadlig app som körs på alla enheter. Detta kommer att se till att du inte riskerar att infektera din enhet. Om du vill ladda ner en app klickar du på Googles Play Store. Slutligen, gå alltid till en betrodd och certifierad återförsäljare när du vill köpa en enhet, Android eller på annat sätt. För ökad säkerhet på Android och iOS kan du överväga att använda en betrodd VPN-leverantör för att lägga till ytterligare ett lager av säkerhet, integritet och anonymitet till din online-närvaro.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me