Kan Internet stängas av?

För de flesta av oss på internet har sociala medier blivit synonymt med Facebook. Tänk dig att för ett ögonblick föreställer sig att en kolossal nätverkssajt på grund av en kraftig storm försämras för en liten stund. Det kan inte ha någon stor inverkan på våra liv. Den värsta situationen du kan möta är att du inte kan se eller dela kattvideor eller virala memer på länge.

Kan Internet stängas av?

Kan Internet stängas av?

Men i slutet av september är det exakt vad som hände och detta är inte den första händelsen i år. Den sociala mediejätten var tvungen att möta denna tillfälliga kris för tredje gången och skickade nästborgarna i en vanvidd.

Det finns dock inget faktiskt behov av en sådan panik. Internet är inget annat än ett stort nätverk med flera noder, oberoende av varandra, kopplade ihop. En grupp företag eller regeringar kontrollerar och upprätthåller denna samling. Designen lagrar som standard kopior av all information. Detta betyder att även om nätverket är delvis nedsatt kan du fortfarande få åtkomst till dina data via en annan del av nätverket.

Så internet kan inte stänga av?

Egentligen är delvis oförmåga av internet möjligt med händelser som jordbävningar eller strömavbrott som nämns ovan. När detta händer kommer tjänsterna i en viss region eller ett helt land att påverkas – men inte så negativt att det skulle krascha helt i hela världen. Jordbävningarna 2007 som Asien upplevde ledde till skadorna på undervattens- kablar och det stora telekommunikationsproblemet i regionen. Resten av världen kunde dock få tillgång till internet normalt.

Dessutom har regeringarna i få länder vidtagit åtgärder för att förhindra sina medborgare från att komma åt vissa sidor eller webbplatser på internet genom att använda skyddsplaner som att inrätta brandväggar. Det är vad vi kallar internetcensur. Egypts regering försökte helt stänga av internettillgången till sina människor under 2011. Men deras försök visade sig meningslösa eftersom människor hittade sätt att ansluta till och med under en så strikt avstängning.

Vad händer när Internet kraschar?

Låt oss först förstå vad begreppet “kraschar” betyder. Det är inte exakt ett gigantiskt hot mot cybervärlden över hela världen. Fortfarande innebär en krasch att det skulle finnas betydande destabilisering när det gäller handel och kommunikation i ett stort geografiskt område. Två nivåer av scenarier kan orsaka detta:

  • Den första nivån är när det inte finns någon anslutning mellan server och server på en hel hemisfär. Detta leder till misslyckandet i förbindelsen mellan motorvägar mellan primär och kontinental data, och alla grundläggande verktyg raderas ut.
  • Den andra nivån är ännu sämre. Alla användare i världen har inte tillgång till internet och kan bara visa ett felmeddelande.

Gör sådana situationer verkligen uppstå?

Faktum är att vissa katalysatorer med stor sannolikhet kan orsaka en krasch. Krascher är inte bara möjliga utan också överhängande om vi inte vidtar förebyggande åtgärder för att stoppa dessa:

1. Elektromagnetisk pulsvapen

Om vi ​​använder EMP (Electromagnetic Pulse Weapon) kommer den att behöva flera tusen mil i radie för att se någon effekt. Detonering av en markbaserad EMP kommer att få den landsomfattande anslutningen att sakta. Men även om en lands anslutningshastighet reduceras till noll kommer dataöverföring att ske inom andra noder i ett större kontinentalt nätverk.

I en hypotetisk situation där en fiendens utländska stat detonerar ett kärnvapenhuvud över en del av landet, skulle det skapa en elektromagnetisk chockvåg av enorm storlek. Det kan påverka all grundläggande internetinfrastruktur och servrarna inom EMP: s radie. Allt annat som är fjärranslutet till dess elnät kan göras värdelöst i dess kölvattnet.

2. Rymdattack

Det finns en möjlighet till en rymdattack med en annan typ av EMP-energi våg. Om man antar att “X-klassens solflare” – som “Carrington Event” -förhållandena inte träffar jorden, kan det förstöra internet.

Enligt NASA kan solstormens elektromagnetiska fält som produceras av rymdvädret inducera extrema trådströmmar. Det kan störa kraftledningarna och orsaka utbredda avbrott som skadar internetkommunikationskablar. Så vid en händelse som orsakar energisvep mellan Peking och Manhattan blir alla noder på denna väg skrot.

3. Cyberattack

Den syriska armén som stödde Bashar al Assads regim genomförde påstås hacker en kollektiv attack 2013. De riktade företag som NASDAQ, Google, Twitter och New York Times. 

Den antagna cyberterrorattacken från Assads team avslöjade viktiga konsekvenser av en digital strejk. Denna pro-syriska hackergrupp, finansierad av en misshandlad Mellanösterns regering, hade begränsade resurser jämfört med en mäktig nation med konventionell krigsförmåga som Nordkorea.

Fortfarande krävde det mycket penetrationsanalys för att hitta källan till nämnda cyberattack. Det bekräftar bara befintlig rädsla. Cyberbrottslingar, med mycket effektivare strategi och medel, kan destabilisera internet när som helst. Om Asads människor kan försöka rikta in sig på Google, kan Putins team enkelt stänga av internet helt.

4. Kill Switch

Om en regering önskar kan den stänga av Internet och vi säger detta eftersom de har förklarat det öppet. I juni 2010 föreslogs ett lagförslag som kallas PCNAA (Protecting Cyberspace as a National Asset Act); ge Oval Office befogenhet att godkänna nödstopp av privata och statliga nätverk, i fall av cyberattacker som kan orsaka livförlust eller annan massiv skada.

Om en regering kan utföra denna operation i sitt eget land är det också i teorin möjligt att en utländsk stat kan använda denna kill-switch och genomföra en digital invasion på USA.

5. Vid kapning av kabeln

I en CNN-artikel påpekade analytiker att ett glömskt fartyg drog sitt ankare som skar en viktig datakabel på havsbotten. Det visade sig fel, men ingen kunde hitta det exakta skälet till varför en kabel skulle klippas. Detta utgör ett verkligt hot eftersom varje sjöfart bara skulle behöva dra sitt skeppsankare på havsbotten för att störa en ekonomi eller föra krig med en annan nation.

Slutsats

Slutligen kan vi bara dra slutsatsen att att stänga av internet kräver en stor nivå av global samordning mellan regeringar i olika länder. Annars är det fortfarande möjligt att få tillgång till internet i några få delar av världen. Eftersom webben är ett decentraliserat system finns det ingen möjlighet att ha en enda kill-switch för att stänga av internet för hela världen. Bara i fallet har vi utarbetat en guide som kan leda dig genom vad du ska göra om Internet så småningom stängs av.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me