Kan VPN öka nedladdningshastigheten?

Det är varje internetanvändares dröm – snabbare hastighet. Oavsett om du bara surfar på webben eller laddar ner några filer, är långsam hastighet irriterande för alla. Det är anledningen till att varje Internetanvändare letar efter sätt att påskynda anslutningen. Vissa metoder fungerar, medan andra inte fungerar alls. Den hastighet du har beror helt på din internetleverantör. Om du inte köper en dyrare plan är det inte troligt att något annat påskyndar din anslutning. Mycket har sagts om virtuella privata nätverk som en lösning. Vissa säger att ett VPN kan dra nedladdningshastigheten ner medan andra påstår att det faktiskt kan förbättra det. Så vad är den verkliga sanningen?


Kan VPN öka nedladdningshastigheten?

Kan VPN öka nedladdningshastigheten?

Kan VPN förbättra min nedladdningshastighet?

Många användare har börjat tro att användningen av ett virtuellt privat nätverk ökar internethastigheten. Under normala omständigheter händer detta inte eftersom hastigheten helt är i tjänsteleverantörens händer. Men om din tjänsteleverantör stryker din bandbredd kan en VPN hjälpa till att förbättra hastigheten.

Bandbreddstrottling görs vanligtvis för att få användaren att köpa en dyrare prenumerationsplan. Om så är fallet, kommer du att använda ett VPN definitivt att förbättra din onlinehastighet, oavsett om du vanligtvis surfar eller laddar ned.

Enkelt uttryckt kan en VPN förbättra din Internethastighet endast när det gäller bandbreddstrottling.

Vad är bandbreddstrottling?

Mycket ofta begränsar leverantörer av internettjänster bandbredd med avsikt för att få användare att köpa de dyrare planerna. Många användare inser inte detta och slutar köpa dyra planer i hopp om bättre hastighet. Naturligtvis gör inte alla tjänsteleverantörer det, men det händer tillräckligt ofta för att få användare oroliga.

Det är svårt att fastställa fall av bandbreddstrottling. Det finns tillfällen då bandbredden fluktuerar på egen hand på grund av nätstyrka, klimatförhållanden etc. Men det finns också tillfällen då hastigheten begränsas i syfte av tjänsteleverantören.

Även om det inte är lätt att berätta bandbreddstrottling, finns det sätt du kan identifiera det. Till exempel, om du märker något kraftigt fall i hastigheten, är det troligt bandbreddstrottling. Om hastighetsminskningarna inträffar med samma typ av innehåll eller när du utför samma typ av online-aktivitet, är din tjänsteleverantör sannolikt att hålla tillbaka din hastighet.

Till exempel, om allt annat fungerar med normal hastighet, men saknar betydligt när du försöker strömma något online, är det förmodligen ett exempel på bandbreddstrottling. En del Netflix-användare klagar över att deras tjänsteleverantörer stryker bandbredden och visar video av HD-kvalitet.

Hur hjälper en VPN?

Internetleverantörer använder selektiv strypning för att begränsa bandbredd. Detta händer vanligtvis när du försöker strömma eller ladda ner något i hög kvalitet. För att spela bandbredd måste din tjänsteleverantör kunna se din online-aktivitet. När du använder ett VPN förblir din aktivitet privat och det finns ingen bandbreddstrottling.

En VPN skickar information mellan din dator och servern genom en säker tunnel. Ingen utanför denna tunnel kan läsa den krypterade informationen. Detta förhindrar hackare, internetleverantörer och andra brottslingar online att läsa din känsliga information. Som ett resultat kan din Internetleverantör inte se vad du gör online, eftersom din trafik visas i form av oläslig gibberish. Detta innebär att ingen bandbreddstrottling är möjlig.

Fall där VPN inte hjälper till att förbättra nedladdningshastigheten

Det måste nämnas här att om din hastighet är långsam även utan bandbreddstrottling, kommer en VPN inte göra någonting för att förbättra saker. Snarare, om du använder ett VPN på en redan långsam anslutning, kommer du att märka ett betydande fall i hastigheten när du är ansluten till ett VPN.

Det finns tre huvudfaktorer som kan bromsa ett VPN:

 • Överbelastade servrar: Detta händer vanligtvis med gratis VPN: er som har många användare men inte tillräckligt med servrar eller bandbredd.
 • Avstånd mellan servrar: Om du är i Indien och försöker ansluta till en server i USA kan det påverka din hastighet på grund av avståndet. Detta händer också när det inte finns tillräckligt med servrar.
 • Krypteringskostnad: Ju bättre kryptering, desto långsammare anslutningshastighet. Detta händer eftersom krypterade filer tar mer utrymme än okrypterade filer.

Bästa VPN för att förbättra nedladdningshastigheten

Om du letar efter en VPN-tjänsteleverantör som ska användas för att undvika ISP-strypning ska du undvika gratis VPN-direkt. Gratis VPN-servrar är nästan alltid överbelastade. Detta resulterar i långsammare hastigheter. En premium-VPN erbjuder sina användare tillgång till hundratals servrar i tier-1-datanätverk. Ju fler VPN-servrar du kan ansluta till, desto mindre är chansen att de kan vara överbelastade. En 30-dagars återbetalningsgaranti är också nödvändig. Detta gör att du kan få tillbaka dina pengar i fall du inte märker någon drastisk förbättring när du använder VPN. Här är de snabbaste VPN: n du kan använda för att öka dina nedladdningshastigheter:

Kan VPN förbättra min nedladdningshastighet? – Sammanfattning

Den grundläggande punkten att notera är att en VPN förbättrar hastigheten när det finns avsiktlig bandbreddstrottling av internetleverantörer. Om din Internethastighet normalt är långsam utan bandbreddstrottling kan en VPN inte göra någonting. Det här är ett problem du måste ta upp med din internetleverantör.

Leta inte efter hastighet ensam. En VPN är en komplett sekretess- och säkerhetslösning, även om du inte har något att dölja.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map