Kina stramar VPN-blocket

Det finns en bra anledning till varför fastlandet Kina toppar vår lista över länder med den högsta nivån av internetcensur. Ingenstans i världen använder Internet lika frustrerande som i Kina. Kinas stora brandvägg är inte ett skämt; det är en riktig fråga som besvärar alla Internetanvändare i landet. Det är inget som någon kan göra åt det.

Kina stramar VPN-blocket

Kina stramar VPN-blocket

Människor i den fria världen åtnjuter obegränsad tillgång till Internet. Men när de reser till Kina möter de deras chock – ingen Google eller Gmail, Facebook eller Twitter eller Instagram.

Det betyder att ta selfies på den kinesiska muren och publicera det på Facebook är inte ett alternativ, och ingen skryt till vänner på WhatsApp om att äta stekt insekter till lunch. När du väl är i Kina är du blockerad från resten av världen.

Omgå den stora brandväggen

Vid denna tidpunkt skulle alla förnuftiga människor undra hur kineserna överlever. Det korta svaret är VPN. Ja, kinesiska medborgare tar regelbundet hjälp av virtuella privata nätverk för att kringgå Great Firewall. 

Det finns en annan tjänst som är vanvittigt populär i Kina på grund av brist på något annat alternativ, och den heter WeChat. Problemet är trots att WeChat kombinerar alla tänkbara tjänster till en, övervakas den alltid av regeringen.

Det betyder att ditt namn, adresstelefonnummer, kontaktlista och annan personlig information som vilken typ av mat du vanligtvis äter på helger, vem du brukar ringa klockan 22 varje kväll och vilka platser du nyligen bokat biljetter till är alla på regeringens databas.

Var inte förvånad eftersom det finns CCTV-kameror på varje gatuinspelning vart du går och vad du gör. I Kina finns integriteten inte.

Nu, tillsammans med webbplatser och applikationer, är VPN också förbjudna av regeringen regelbundet.

Dessa block ökar i intensitet strax före en större händelse i landet. När det finns en stor mässa och internetkonferens i landet, stärker regeringen sina VPN-block. 

Internetcensur i Kina

Kina är känt för många saker. En av dem är en regering som lägger tung censur på allt, inklusive Internet.

Tillgängligheten och användningen av Internet i Kina har alltid varit långsammare än resten av världen. Den utbredda internetcensuren i landet har gjort saken ännu värre.

Begränsad internetanslutning i Kina påverkar inte bara medborgarna utan även företag som vill göra affärer i landet. Internationella företag använder regelbundet VPN: er för att hålla informationen som överförs mellan Kina och resten av världen säker.

Om Kina stänger av varje VPN kommer det att göra det omöjligt för internationella företag att göra affärer i landet. Regeringen blockerar slumpmässigt webbplatser och applikationer, vilket gör det svårt för företag att nå sin målgrupp.

Varför censureras internet exakt i Kina? Det finns två skäl bakom detta. Den första är att förhindra en massrörelse mot regeringen. Eftersom regeringen är diktatorisk lever den alltid i rädsla för att medborgarna organiserar en protest genom sociala medier.

Olika länder har upplevt sådana massprotest av medborgare organiserade via sociala mediekanaler. Den kinesiska regeringen föredrar att vara på den säkra sidan genom att blockera internetåtkomst för medborgarna.

Det andra skälet bakom censur är att tvinga människor att använda kinesiska tjänster. Internationella tjänster som Facebook, Twitter och Gmail är alla förbjudna. Detta lämnar människor utan annat alternativ än att använda kinesiska tjänster.

Detta är bara ett annat sätt att förhindra någon form av konkurrens och behålla endast kinesiska tjänster i landet.

Inte en glad grupp människor

Oavsett orsaken bakom censuren älskar kinesiska medborgare inte bristen på integritet på Internet eller begränsad tillgång till Internet.

Det är anledningen till att virtuella privata nätverk har blivit en sådan galning i landet. Men under det senaste året eller så har regeringen blockerat de flesta VPN och följer med sina ansträngningar för att blockera alla befintliga.

VPN-användning i Kina

Ända sedan kinesiska medborgare fick reda på nyttan av ett virtuellt privat nätverk ökade användningen av VPN i landet med stora språng. Med hjälp av VPN behöver kinesiska netizens inte längre hålla sig till kinesiska tjänster; enkelt använda Google och Facebook och Gmail för kommunikation.

När Internet inte är censurerat med hjälp av en VPN, får människor i Kina också veta vad som händer runt om i världen och deras missnöje över bristen på Internet-integritet i Kina blir starkare.

Sedan 2013 har Xi Jinping-regeringen inte bara skärpt internetcensur utan också börjat ta bort VPN-tjänster som verkar i landet.

Innan någon större händelse av nationell betydelse i landet växer dessa block mer aggressiva, vilket nyligen konstaterades av VPN-tjänsteleverantörer i Kina. Inför en större handelsexpo och internetkonferens har regeringen använt nyare och mer avancerad taktik för att blockera VPN: er.

Tjänsteleverantörer har sina egna motåtgärder för att komma förbi dessa block, men de arbetar bara i några dagar innan regeringen blockerar dem igen.

Inför varje Internetkonferens kunde Kina bara testa ny teknik för att effektivt blockera virtuella privata nätverk. Många tror att när konferensen är över kommer blocken att minska i intensitet. VPN-användning är dock inte lagligt i Kina och det verkar inte troligt att det kommer att ändras när som helst snart.

Var till härifrån?

Det värsta är att Kina inte bryr sig vad världen tycker om dem eller vad medborgarna vill ha. Varje gång VPN-servrar blockeras upplever användare allvarliga problem med förseningar och anslutningar.

Trots att dessa block har lägre intensitet efter en tid, håller regeringen reda på VPN-servrar och fortsätter att blockera dem. Även VPN-användare och promotorer finns på regeringens svarta lista.

Om du reser till Kina och vill få obegränsad tillgång till det ocensurerade Internet är det antingen omöjligt eller extremt svårt. Även om du prenumererar på en VPN-tjänst måste du fortsätta kontrollera om det finns tillgängliga servrar att ansluta till.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me