Kontrollerar du faktiskt behörigheter innan du installerar Android-appar?

När du laddar ner en Android-app måste du bevilja appbehörigheter. Om du är som de flesta klickar du på Tillåt utan att ens läsa behörigheterna så att appen kan installeras. Problemet är – den appen har nu tillgång till all data och maskinvara på din Android-enhet. Tillstånden kommer oftast att vara relaterade till appens prestanda. Om du till exempel installerar en nummerpresentationstjänst behöver den tillgång till dina kontakter, SMS och andra meddelanden.


Dessa benämns normala behörigheter. Och sedan finns det andra typer av behörigheter som kan hota din integritet. Hur försiktig du än är för det du laddar ner från Play-butiken, bör du vara väl informerad om appbehörigheter för din enhetssäkerhet..

Hur man använder Android-appbehörigheter på ett smart sätt

Hur man använder Android-appbehörigheter på ett smart sätt

Vad är “farliga behörigheter”?

Normala behörigheter är för generiska ändamål, vilket innebär att dessa behörigheter säger sig självt. Om du installerar en Android-app behöver du inte förklara att appen kan ansluta till internet utan ditt tillstånd. Detta är fallet med alla appar du installerar. Dessa är standardbehörighetsinställningar och de utgör inte en risk för din personliga och privata information.

Men vissa skadliga appar går överbord efterfrågan på åtkomst till dina kontakter, kamera, filer, e-postmeddelanden och personuppgifter. Dessa behörigheter är inte på något sätt relaterade till det huvudsakliga syftet med den installerade appen. Det här är de “farliga behörigheterna” som du bör vara medveten om. För nybörjare är det alltid smart att kontrollera om en viss app är säker att installera på din Android-enhet eller inte.

Hur man använder Android-appbehörigheter på ett smart sätt

Till exempel kan en offline engelska ordbok behöva tillgång till din mikrofon för uttal, men den behöver definitivt inte veta din plats. Så hur du använder Android-appbehörigheter på ett smart sätt och vilka aspekter bör du se upp för?

1. Läs behörigheterna innan du installerar appen

I Google Play-butiken, sök efter appen och i utvecklarinformationen, klicka på “Tillstånddetaljer” längst ner och här kan du hitta behörigheten.

2. Använd ett antivirusprogram

För att begränsa specifika behörigheter för vissa appar kan du använda antivirusprogramvara som är installerad på enheten genom att kontrollera om det finns fiskiga och skissiga behörigheter. Planera en snabb skanning för att filtrera bort farliga appar.

Kontrollera systeminställningarna

För installerade appar, kontrollera behörigheterna genom att gå till inställningar och besöka appbehörigheterna. Alternativt kan du ta reda på vilka appar som har tillgång till en specifik funktionalitet. Ta reda på apparna som begär mer behörighet än de behöver.

Varje Android-enhet har speciella behörigheter bortsett från allmänna behörigheter. Dom är:

Enhetsadministratörsbehörighet eller administratörsrättigheter

Det här är behörigheter som antivirusprogram eller inbyggda säkerhetsappar på enheten har tillgång till, som stöldskyddsappar som inte kan avinstalleras.

Att permanent radera all data från enheten och låsa vissa appar efter ett antal misslyckade försök att öppna eller ändra lösenord – allt är administratörsrättigheter. Skadliga appar med tvivelaktiga behörighetsförfrågningar kan förstöra data med hjälp av administratörsrättigheter.

Rotbehörigheter eller root-åtkomst

Dessa är de farligaste tillståndsinställningarna eftersom om en skadlig app har åtkomst till root-behörigheter, oavsett vilka behörigheter du har begränsat för appen, är dina uppgifter inte säkra. Men tack och lov har Android inbyggd säkerhet för att blockera sådana behörigheter.

Andra farliga behörigheter du måste vara försiktig med

En fotodelande sociala medie-app har tillgång till kameran, sedan har den tillgång till galleriet också. Vissa funktioner är grupperade och åtkomst till en innebär tillåtelse att få tillgång till allt inom den gruppen. Detta kan stava dåliga nyheter i vissa fall.

Kontakt-, telefon- och meddelandeappar

Dessa kräver åtkomst till ett telefonnummer, samtalsregister, vidarekoppling, röstmeddelanden, kontakter, SMS, WAP-pushmeddelanden, MMS-meddelanden, tjänsteleverantörsmeddelanden och även din faktureringsinformation. De flesta kontakter synkroniseras också med Google-kontot eller andra e-postkonton.

Så mycket som apparna ger dig bekvämlighet, om den installerade appen är skadlig, kan den samla in dina känsliga data för att spionera på din telefon och meddelandevaner och använda dem mot dig. Dessa kan visa riktade annonser på din enhet eller till och med skicka och ta emot e-postmeddelanden, meddelanden, rikta dina kontakter med bedrägerier och ringa samtal utan din vetskap. Prenumerera på oönskade betalda tjänster och ringa till premiumleverantörer kan skicka dina räkningar genom taket.

Kamera och mikrofon

Vissa appar har tillgång till din smarttelefons mikrofon. De är användbara för din diction om du, säger, lär dig ett nytt språk eller gör en podcast, etc. Fotoredigeringsappar och kameraappar har tillåtelse att ta bilder. Den mörkare sidan av dessa är att de kan använda dessa behörigheter för att göra hemliga ljud- eller videoinspelningar av personliga konversationer.

Plats

För att boka en taxi eller för en e-handelsapp delar du din plats. Appar kan spåra din vistelseort genom att geotagga dina foton och missbruka informationen för brott.

Lagring

De flesta appar söker tillåtelse att ladda ner filer till en katalog. Sparade dokument och konfidentiella filer riskerar om skissartade appar får tag på dem.

Kalender- och fitnessappar

Hälsokontrollappar använder kroppssensorer för att spionera på ditt hälsotillstånd och kalendern kan göra ändringar i dina scheman och mötetider som får dig att missa avgörande händelser.

Hur du aktiverar eller avaktiverar Android-appbehörigheter

Så här ändrar du behörigheterna du har beviljat en viss app:

 1. Öppna huvudmenyn på din enhet inställningar app inställningar.
 2. Kran Apps eller Application Manager (beroende på din enhet kan det se annorlunda ut).
 3. Klicka på appen du vill uppdatera.
 4. Kran Behörigheter.
 5. Slå på eller stänga av behörigheter.

Kontrollera alltid dina Android-appbehörigheter

I tidigare Android-versioner fanns det inget utrymme att anpassa behörigheterna du kunde ge till appen. Du fick inte välja gränsen för tillgång till en app till dina data. Om du accepterade villkoren installerades appen, annars måste du leta efter en annan liknande app.

Men efter lanseringen av Android 6.0 Marshmallow i slutet av 2015 kan du nu ladda ner och installera en app och sedan ange behörigheter – begränsande till bara de du väljer. När du uppdaterar vissa appar kanske du märker att du får samma meddelande två gånger; den andra är från Android som är den faktiska tillståndsbegäran.

Du kan också bestämma om du vill installera uppdateringarna och / eller välja ytterligare behörigheter som köp i appen. Fortfarande finns det många nyare appar från utvecklare som avsiktligt ställer in begäran om apptillstånd att visas före installationen.

Google har instruerat apputvecklarna att förklara behörighet för användarna och säkerhetsåtgärder finns för att blockera skadliga appar. Det är dock viktigt för dig att läsa noggrant och förstå behörigheterna innan du klickar på accept-knappen medan du installerar en Android-app. För ytterligare säkerhet och integritet är det alltid bäst att använda ett VPN på din Android-enhet också.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map