Ska du slå på eller av platsdelning?

Mängden personlig information som vi helt enkelt lämnar utan en ny tanke har nått betydande höjder. Vi delar inte bara vårt namn, ålder, telefonnummer och e-postadresser, utan vi tillåter till och med att appar spårar varje steg. GPS är en av de viktigaste programvaruutvecklingen som vi har idag. Från din hemdator till din smartphone till andra sammankopplade enheter är du alltid på radaren. Även om det är en mycket användbar sak kan det också vara oroande. Med teknikens stora invasivitet måste varje användare veta att de har makten över sina enheter. Du bör förhindra att din enhet spårar dig när du tycker rätt. Här är några misstag du fortfarande kan göra med platsdelning.

Ska du slå på eller av platsdelning?

Bör du sätta på eller av platsdelning?

Tillåter kartläggning av sociala medier

Ursprungligen var sociala medier ett sätt att ansluta till vänner du inte kunde träffa normalt. Men nu använder applikationer som Instagram och Snapchat hårt platsspårning för sina användare. 2017 introducerades Snap Map. Denna funktion låter användare spåra sina vänner i realtid. Samma sak gäller Instagram.

Den här funktionen kan vara användbar om du vill att andra ska spåra dig vart du än går. För att bibehålla din integritet bör du dock överväga att slå på Ghost Mode på Snap Map och undvika att dela foton baserat på platser.

“Hitta mina vänner”

Denna funktion, tillgänglig både på iOS och Android, gör att användare kan hitta andra telefonkontakter som använder den här funktionen.

Det finns en annan app som heter Family Locator som har samma funktion och är tillgänglig på båda plattformarna. Även om vissa föräldrar kan säga att de gillar tanken på att de kan hitta sina barn, är det fortfarande riskabelt. Denna typ av appar bör undvikas av alla som försöker att inte hittas lätt.

Överdriven användning av sociala medier

GPS är inte det enda du borde oroa dig för. Om du använder sociala medier för mycket kan du äventyra din egen säkerhet. Går du och din familj på semester? Fick en viktig affärsresa på väg?

Spilla inte dessa saker på sociala medier, även om du känner att världen inte kan göra det utan att veta om dem. Att göra det kan potentiellt förhindra brott som inbrott och stölder för att bara nämna två.

Platsbaserad fotopostning

I dagens värld är det bra att hålla dina vänner uppdaterade på dina resor. Men detta utgör en risk för dig och alla omkring dig. Att ladda upp platsbaserade foton på Instagram kan till exempel vara ett stort misstag.

De kan komma att trattas in i ett offentligt foder. Således kommer din profil och dagliga vanor att bli utsatta för okända personer. Detta betyder inte att du ska sluta dela dina foton helt och hållet. Men du bör definitivt överväga att dela dina foton baserat på plats.

Använder alltid platstjänster

Det har blivit en norm för appar att begära platsspårning. Med en aktiv karta är användning av lokationstjänster i varje app inget annat än dumt. Det utsätter dig för enorm risk och förbättrar också din spårbarhet. Dessutom kan dina personuppgifter också falla i fel händer. Om du har gett åtkomst till din plats till appar som inte verkligen behöver den, bör du återkalla den.

Platsdelning – De viktigaste syndarna

Låt oss nu prata om några mycket vanliga applikationer som gör uppenbart missbruk av platsspårning:

Google-varningar

Google är ökänt för att använda utrymme och data för sina användare. Om du har en Android-telefon är du redan kompromissad till en viss grad. Du kan vara säker på att dina data också kommer att användas och säljas för vinst.

Men ännu mer oroande är appen Google Location History. Dina GPS-koordinater baserade på närmaste Wi-Fi-nätverk registreras alla av appen. Människor kan till och med gissa dina aktuella aktiviteter baserat på din plats. Den här funktionen är inbyggd med Google Maps, Google Photos och Google Assistant så du kanske vill läsa det finstilta mer noggrant nästa gång.

Fitness Trackers

Strava, en fitness-tracking-app, har sett lite värme på grund av dess spårningstendenser. De publicerade värmekartor eller vägar för att köra eller cykla människor i militären. Kartorna visade också exakta konturer av USA: s militära baser i länder som Syrien och Irak.

I vissa fall var platser för personal inom också synliga tillsammans med användningen av specifika vägar. Företaget var dock snabbt att påpeka att detta inte bryter mot sekretesspolicyn eftersom användare inte hade valt ett sekretessalternativ.

Hitta min…

Varje app som låter dig hitta saker använder din geolokalisering. Till exempel erbjuder Bose-hörlurar en funktion “hitta mina knoppar” via Connect-appen. Detta gör att du kan ta reda på deras senast kända plats. Det kan verka okej om du har en vana att förlägga dina hörlurar. Tänk dock på att Bose nyligen anklagades för att samla in känslig information om användarnas lyssningsvanor. Kan du verkligen lita på sådana appar?

geotagging

Geotagging är ett verkligt problem för alla som är medvetna (som vi alla borde vara) om deras integritet. Majoriteten av de sociala medierna märker automatiskt bilder. En annan skrämmande uppfattning är att iOS-appar automatiskt tar foton och videor. Android är lika skyldig här. Oavsett om du använder Android eller iOS måste du vara säker på att du är medveten om de detaljer du delar med andra.

Söker kärlek

Praktiskt taget alla dejting-appar engagerar sig i att samla in platsdata för sina användare. Detta används som ett sätt att erbjuda fler matcher. Men även bland dessa har Happn kallats den läskigaste. I form av spontanitet kan företaget samla viktig information om dina vanor och hobbyer.

Med hjälp av push-aviseringar försöker appen hjälpa dig att komma i kontakt med personer du just har gått förbi. Det kan tyckas spännande till en början, men tänk på den säkerhetsrisk du måste tåla. Alla som använder appen som går förbi dig kan veta allt du har delat i din profil.

Platsdelning på eller av? – Sista ordet

Alla saker som vi har pratat om här är en allvarlig risk för din integritet. Det tar dock bara några få kranar att fixa dessa problem. Om en app kräver fler rättigheter än den borde (till exempel ett enkelt spel som ber om dina kontakt- eller platsinformation) är det bäst att leta efter andra liknande appar. Du kan till och med förfalska din plats! Läs mer om det här.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me