Telia tvingas avslöja användarnas personliga information

Svensk Internetleverantör telia är nu tvingad att avslöja personlig information som tillhör 8 600 svenska IP-adresser misstänkta för olaglig fildelning. Patent- och marknadsdomstolen meddelade sitt beslut i går. Det danska advokatbyrån Njord väckte målet vid domstolen. Som ett resultat måste Telia avslöja personlig information om personer som tros ladda ner piratkopierat material via P2p-appar som t.ex. bittorrent eller uTorrent. Information som lämnas kommer att innehålla dessa personer e-postmeddelanden, telefonnummer och fysiska adresser. Njord kommer då att kontakta dessa upphovsrättsintrångare och tvinga dem till någon av dem betala en uppgörelse eller ta ärendet till domstolen. Det är ytterligare en sorglig dag för alla som är intresserade av integritetspolicy. Beslutet kommer veckor efter att Bredbandsbolaget, en annan svensk ISP, tvingades blockera sina användare från att få tillgång till Pirate Bay.

Telia tvingas avslöja användare personlig information

Telia tvingas avslöja användare personlig information

Telia för att avslöja användarens personliga information

Telias presschef, Inger Gunterberg, uttalade att “Vi tror att våra kunders integritet är oerhört viktigt, men nu har domen kommit och vi måste följa.” 

Det betyder att Njord Lawfirm nu kan skicka upphovsrättsintrångsbrev till de personer som verkar vara ansvariga för IP-adresserna som används för fildelning och nedladdning av torrent. Advokatbyrån uppgav att det inte kommer att ta saken till domstol om personen betalar en avgift på 2000-3000 SEK. Den siffran motsvarar ungefär $ 240 till $ 330.

  De bästa apparna för anonym surfning på Android

Njord krävde också det Tele2, Telenor och Bredbandsbolaget måste också lämna ut personlig information om sina användare. Så om du bor i Sverige står din integritet online på spel här.

Hur kan jag bli fångad?

När du deltar i fildelning eller torrent läggs din IP-adress till i en torrentsvärm. Med andra ord, IP-adressen för alla som antingen sådd eller kikar samma torrentfil offentliggörs. Telia kan komma åt den torrentsvärmen och sedan kontrollera varje IP-adress som laddar ner torrent.

Därefter skickar Njord IP-adressen misstänkt för olaglig fildelning till Telia som i sin tur ger lagen bekräftelse av personlig information till alla som använder den IP-adressen.

Det enda sättet att inte fastna är att dölja din IP-adress medan du torrent. Att använda VPN är det bästa sättet att vara anonym när du laddar ner filmer, musik, appar eller TV-program online.

Hur du skyddar din integritet med VPN

Du kan fortfarande utföra dina dagliga onlineaktiviteter utan att behöva oroa dig för troll för upphovsrätt som spionerar på det du gör. Allt du behöver göra är att använda ett virtuellt privat nätverk. Om du ansluter till en VPN-server kan du kryptera all din trafik och dölja din IP-adress.

  • Istället för att din IP-adress läggs till i torrentsvärmen för den fil du laddar ner, läggs IP-adressen till VPN-servern som du bryr dig till.
  • Ladda ner torrenter anonymt så länge du är ansluten till VPN-servern.
  • VPN tillåter dig också få åtkomst till webbplatser som är förbjudna av din internetleverantör som Pirate Bay eller KickAss Torrents.
  • Du kan använda VPN till kringgå geografiska begränsningar och få åtkomst till geoblockerade strömningskanaler i Sverige. Med andra ord, avblockera amerikanska Netflix, HBO GO, BBC iPlayer och många fler.
  Bästa strömningskanaler för NFL 2023

Hur man ställer in VPN för att ladda ner Torrenter anonymt

Att installera en VPN-anslutning är enklare än du kanske tror. Processen att skapa ditt VPN-konto och ansluta till en VPN-server kan ta mindre än 10 minuter. Följ dessa anvisningar till ladda ner torrenter anonymt oavsett vilken Internetleverantör du använder.

  1. Registrera först med en VPN-leverantör. Se till att din VPN-tjänst faktiskt stöder P2P-appar.
  2. Hämta sedan VPN-appen från din VPN-leverantörs webbplats till din PC, Mac, Android eller iOS-enhet.
  3. Starta nu appen och använd ditt VPN-konto för att logga in.
  4. Slutligen, anslut till en VPN-server från appen.

Om du går över till WhatIsMyIP.Network efter att du har anslutit till en VPN-server ser du IP-adressen för den VPN-servern till istället för din. Alla appar och webbplatser du besöker eller använder kommer också att se VPN-servrar IP och inte din.

När det gäller vilken VPN-leverantör du ska registrera dig måste du kontrollera att VPN-leverantören du slutar registrera dig inte håller loggar över dina surfaktiviteter. ExpressVPN är ett bra exempel på en P2P-vänlig VPN-tjänst.

Telia tvingas avslöja personlig information om sina användare – Vad är nästa?

ISP: s policy som delar sina användares personliga information med copyright-troll är ny i Sverige. Internetanvändare i andra länder som Storbritannien, USA och Tyskland har dock lidit av sådana åtgärder i flera år. Vi som slutanvändare kan inte göra mycket för att ändra sådana policyer, men vi kan vidta ytterligare åtgärder för att skydda vår online-sekretess genom att använda VPN.