Vad är en Keylogger och hur man kan förhindra infektion

EN keylogger kan definieras som en programvara eller hårdvara som fortsätter att logga in varje tangent som du trycker på tangentbordet. Den kan fånga in alla lösenord, personliga meddelanden, antal kreditkort och allt du råkar skriva. Nu är det farligt när det gäller tangenttryckning. Keyloggers installeras vanligtvis av skadlig programvara. Dessa kan också installeras av svartsjuka och misstänksamma makar, skyddande föräldrar eller till och med arbetsgivare som vill övervaka deras anställdas verksamhet. Företagsspionage är känt för att också använda stor nyckelogger för hårdvara.

Vad är en Keylogger och hur man kan förhindra infektion

Vad är en Keylogger och hur man kan förhindra infektion

Hur kommer Keyloggers in i din dator?

På alla genomsnittliga datorer anländer de flesta keyloggers i form av skadlig programvara. Om datorn äventyras, innehåller skadlig programvara vanligtvis en funktion eller keylogger, till exempel, en trojan som kommer att ladda ner keylogger som också annan farlig och skadlig programvara. Keyloggers popularitet fortsätter tyvärr att växa eftersom de lätt tillåter brottslingar att olagligt sälja antal kreditkort, lösenord som också andra känsliga och konfidentiella uppgifter.

Programvara för tangenttryckning kan också installeras av någon inom en organisation. Skyddande föräldrar installerar vanligtvis keylogger-programvara för att övervaka allt som deras barn skriver. Detsamma gäller för en misstänkt make när han / hon är orolig för att hans / hennes partner fuskar. Det finns emellertid lagar som reglerar om denna handling är laglig eller olaglig, beroende på omfattningen av keylogging och jurisdiktion.

Hårdvara Keyloggers

Vissa keyloggers kan implementeras som hårdvara helt. Det typiska skrivbordet har ett tangentbord som ansluter till datorns baksida via en USB-kabel.

  Hur man tar bort VPN från Windows PC - Avinstallera guide

Om någon kopplar ur USB-kabeln på tangentbordet och ansluter en speciell USB-enhet mellan skrivbordets USB-port och USB-kontakten på tangentbordet, börjar enheten fungera som nyckelloggen. Som mellanhand fångar den upp alla tangentbordssignaler, lagrar dem på enheten och skickar sedan alla tangenttryckningar till datorn, vilket gör att allt verkar normalt.

Det är omöjligt för datorns säkerhetsprogramvara att upptäcka keylogger, eftersom den körs helt i hårdvara. Dessutom, om datorn är gömd under ett skrivbord, skulle enheten bli obemärkt helt. Om inspelningsenheten tyst tas bort skulle det inte finnas några spår av någon misstänksam nätverksaktivitet eller program för nyloggning.

Om hårdvaruknappar är ditt största problem, kan du fortsätta kontrollera datorns baksida för att se till att det inte finns några misstänkta eller främmande enheter anslutna mellan datorn och tangentbordskabeln. Keylogger ser mer ut som en adapter och kan lätt identifieras.

Hur fungerar Keyloggers?

Programvara för tangenttrycksloggning är som en pojke i bakrummet som spårar varje tangenttryckning som skrivs in. Programvaran skannar igenom en fil för vissa texttyper. Till exempel kan det leta efter nummersekvenser som liknar antal kreditkort och ladda upp dem till den skadliga servern för missbruk senare. Keylogging-programvara kan kombineras också med annan programvara för datorövervakning för att notera vad som typades när en banks webbplats besökades för att stjäla ditt lösenord.

Det är också möjligt att skanna hela logghistoriken för att kontrollera vad du surfar efter och skriva online. Viss datorövervakningsprogramvara kombinerar också ofta ett skärmdumpprogram för att fånga skärmdumpar av det som visades på datorskärmen vid en viss tidpunkt.

Förhindra infektionen

Keystroke-loggningsprogramvara är i princip skadlig programvara i en annan form. Således kan programvara för keylogging undvikas på samma sätt som annan skadlig programvara undviks. Att ta hand om vad du laddar ner och köra och använda ett pålitligt och fast antivirusprogram som förhindrar att keyloggers kommer in i striden rekommenderas starkt. Grundläggande metoder för datasäkerhet håller keylogger-infektionen i fjärran.

  • När du surfar på bankwebbplatser använder du skärmtangentbordet för att skriva in ditt användar-ID och lösenord snarare än att använda datorns tangentbord. Men detta är inte en absolut idiotsäker metod eftersom det finns många keyloggers som övervakar flera textinmatningsformer också. För extra säkerhet, använd alltid VPN när du bankar online.
  • Använd antivirus: Installera ett starkt antivirusprogram, särskilt när du använder Torrent för att ladda ner programvara eller videospel. Ladda inte ner något misstänkt från okända utvecklare av programvara. Installera bara de saker som krävs och använd ett webbaserat programvarealternativ som inte behöver installeras på datorn. Här är en lista över de mest populära antivirusprogrammen 2023.
  • Använd virtuella maskiner: Program som vmware och virtual box tillåter körning av flera operativsystem på en dator samtidigt. Du installerar allt som är säkert i datorns huvudoperativsystem medan du installerar allt som en keylogger kan komma åt i den virtuella maskinen.
  • Linux: officiellt erkänt och accepterat som en av de bästa skyddsmetoderna mot spionprogram, keyloggers och virus! Vanligtvis erbjuder windows keyloggers eller macs flera alternativ och Ubuntu är ett gripande val. Nackdelen är emellertid att Linux ofta är oförenligt med programvara som körs på mac och windows som också populära spel. Men både Virtual Box och Vmware fungerar på Ubuntu. Detta innebär att du kan köra en virtuell Windows-maskin under Ubuntu.
  Hur tjänar gratis VPN-leverantörer pengar?

Slutgiltiga tankar

Keyloggers är verkligen ett oroande koncept. De bryter mot din integritet och kan få dig till allvarliga problem om din personliga information hamnar i fel händer. Vidta förebyggande åtgärder för att se till att ingen invaderar din dator olagligt och drar onödig fördel av din okunnighet eller oskuld i sådana frågor.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me