Vad är Ghostery Browser – Är det säkert att använda?

Med de olika online-säkerhetshoten som användarna möter dagligen försöker människor alltid hitta lösningar för att hålla sig säkra på Internet. Till och med för tio år sedan var situationen inte så dålig.

Vad är Ghostery Browser - Är det säkert att använda?

Vad är Ghostery Browser – Är det säkert att använda?

Det fanns fortfarande hot i form av skadlig kod och virus men Internetanvändare visste att de kunde skydda sig med en antiviruslösning. Idag kommer hoten i olika och mer komplicerade former.

Vem skulle till exempel trodde att myndigheter och säkerhetsorgan, ISP: er skulle spåra oss på Internet? Men det är verkligheten nu och Internetanvändare har valt olika sätt att skydda sina data online.

Vad är Ghostery?

En sådan säkerhetslösning är sekretessläsaren som heter Ghostery. Den kostnadsfria webbläsarförlängningen är tillgänglig på både stationär och mobil. Tjänsten startade 2009 och har nu över sju miljoner användare varje månad. Det tyska webbläsarföretaget Cliqz äger Ghostery sedan 2023.

Ghostery är en av de mest populära webbläsarförlängningarna just nu. Under de senaste nyheterna uppgraderar företaget sina mobila webbläsare för Android- och iOS-enheter för första gången på år. Detta är en välsignelse för användare eftersom majoriteten av människor nu har tillgång till internet från sina telefoner.

Varför använder en integritetsorienterad webbläsare en viktig roll??

Varje gång du besöker någon webbplats, vare sig det är Facebook eller din favorit-shoppingwebbplats, installeras små spårningsenheter som kallas cookies hemligt i din webbläsare.

Dessa spårare följer dina aktiviteter på webben och berättar den webbplatsen om dina intressen. Det är därför du får se sminkrelaterade annonser överallt på nätet precis efter att du har läststift på en shoppingwebbplats.

Nästan varje webbplats med en tredjepartsannonsör installerar dessa spårare i varje ny webbläsare de upptäcker. Processen gör att de kan samla in användardata och veta om användaraktiviteter.

  Vad är bloatware? Nybörjarguide

Detta är ett direkt intrång i sekretess eftersom webbplatser spårar besökare utan samtycke. De flesta användare är inte ens medvetna om närvaron av dessa spårare i sina webbläsare.

När du besöker en webbplats som använder cookies förment “för att förbättra deras tjänst”, har du inget annat val än att gå med på att fortsätta. Även om du rensar kakorna senare, finns information som redan samlats kvar på webbplatsen.

Du kan använda det privata surfarläget för att förhindra detta, men det är inte för effektivt enligt flera studier. Detta är när webbläsarförlängningar är till hjälp. Oavsett om du vill blockera annonser eller påskynda din webbläsare, dessa gratis tillägg hjälper dig att uppnå allt detta.

Inte alla tillägg är pålitliga, men Ghostery är en sådan tjänst som har tjänat Search Encrypt-godkännandet.

Vad gör Ghostery?

Ghostery började som en annonsblockerare under 2009. Dess krav på berömmelse var Edward Snowdens godkännande. Sedan dess har Ghostery blivit nummer ett förlängning av personliga webbläsare som upptäcker spårare på alla webbplatser som du besöker och blockerar dem för att inte bara skydda dina online-aktiviteter utan också påskynda din webbläsare.

Detta är den första stora uppgraderingen av Android- och iOS-webbläsarna från Ghostery, säger produktdirektör Jeremy Tillman. Företaget hade alltid velat återuppbygga mobila webbläsare men kunde inte förrän nu eftersom de inte hade tillräckligt med resurser.

Genom att förvärvas av Cliqz gjorde situationen bättre för Ghostery, vilket framgick av lanseringen av Ghostery 8, den senaste versionen av skrivbordswebbläsaren. Företaget tar nu samma funktioner för mobilanvändare.

Desktop-förlängningen är redan mycket avancerad. Utvecklarna ville göra mobilwebbläsaren i nivå med den.

  Vad är NGAV - jämfört nästa generation mot traditionellt antivirus

Enastående kapacitet

Den senaste uppgraderingen till mobila webbläsare beväpnar dem med de avancerade kapaciteten för integritetsskydd, som inkluderar möjligheten att blockera spårning av annonser efter olika kategorier (till exempel reklam för vuxna, webbplatsanalys osv.).

Dessutom har de mobila webbläsarna nu också en inbyggd annonsblockerare och en anonym sökmotor som heter Ghost Search som inte lagrar någon personlig identifierbar information. Både Android- och iOS-versionerna av Ghostery-mobilappen har avancerade sekretessfunktioner.

Android-appen har också flera ytterligare funktioner, till exempel Smart Blocking som automatiskt upptäcker vilka trackare som ska blockeras eller inte blockeras, och Enhanced Anti-Tracking. En AI-driven funktion som tar bort all personlig identifierbar information är en annan fantastisk funktion. På detta sätt kan du vara säker på att dina personuppgifter är säkra även om spårarna körs. Men om du letar efter fullständig anonymitet online rekommenderar vi att du också använder VPN i din webbläsare.

Alla dessa funktioner var redan tillgängliga i skrivbordsbläddraren sedan Ghostery 8-lanseringen. Nu rullar de ut för mobilanvändare också.

Något att veta!

På nackdelen har Ghostery också en funktion som heter Ghostrank som gör anonyma poster om vilka annonser du ser och vilka du blockerar. Den skickar sedan den informationen till annonsörerna för att hjälpa dem att förhindra att blockeras. Om du använder Ghostery, se till att du vet om detta. Om du redan använder det, ja, nu vet du om detta. Sammantaget är det säkert att anta att det inte finns någon risk med att använda Ghostery-webbläsaren, särskilt jämfört med andra alternativ där ute, inklusive Googles Chrome-webbläsare.