Vad är Googles Project Fi? Är det säkert att använda?

Idag kräver människor Internetanslutning oavsett vart de går. Det är sant att internetanslutning är ett viktigt krav. Utan det kan många inte komma åt många viktiga tjänster.

Vad är Googles projektfi? Är det säkert att använda?

Vad är Googles Project Fi? Är det säkert att använda?

Från att boka en hytt till att hitta vägbeskrivningar till att hålla kontakten; det finns mycket som internetuppkoppling möjliggör även när du är på språng.

Men dåligt nätverk gör det ofta svårt att hålla kontakten under resan, särskilt när man reser från ett land till ett annat.

Det är anledningen till att Wi-Fi-hotspots har blivit så populära bland resenärer. Eftersom mobildata inte kan lita på när du reser runt eller utanför landet, är Wi-Fi det mest pålitliga sättet att hålla kontakten med Internet när du reser. Förhoppningsvis har du inte en reseupplevelse som de hade i den löjliga Wrong Turn-filmen eller i den roliga semesterfilmen!

Åtkomstproblem

Men det är ofta svårt att få Wi-Fi-åtkomst på många ställen. Detta sätter människor på ett trångt ställe. För att hjälpa till med sådana problem har den tekniska jätten Google kommit med en lösning som ger människor tillgång till olika operatörer och internetleverantörer när du är på språng.

Google har namngivit tjänsten Project Fi. Det fungerar som en mobiloperatör som ansluter till olika bärare baserat på signalstyrka. Project Fi erbjuder telefon, meddelanden och datatjänster. Nu har Google också infört en VPN-tjänst för att skydda anslutningen oavsett operatör.

  Riktade hackattacker kan penetrera alla datorsystem

Vad är projektfi?

Project Fi lanserades 2015 som en virtuell mobilnätoperatör. Även om tjänsten huvudsakligen riktar sig till dem som reser runt i världen ofta, är den också bra för alla som vill ha sömlösa nätverk och täckning hela tiden.

Normalt, när du prenumererar på bara en operatör, finns det inget sätt att använda Wi-Fi eller mobilnätet för en annan operatör om din egen anslutning är långsam eller besvärlig. Även om du använder en Wi-Fi-hotspot när du reser, finns det ingen garanti för täckning eller nätverksstyrka.

Alla dessa problem tas om hand av Project Fi, som är en mobilapplikation som endast är tillgänglig för Android One-enheter.

Så fungerar Project Fi

Project Fi är en virtuell mobiloperatör eftersom det inte har några egna torn- eller spektrumlicenser. Den använder Wi-Fi och mobilnät för mobiloperatörer som T-Mobile, Sprint, Three och US Cellular. Alla dessa företag klarar sig bra på grund av den blomstrande amerikanska ekonomin men detta är ett annat ämne.

När du ansluter till Project Fi hoppas din telefon- och dataförbindelse bland dessa nät beroende på signalstyrka och täckning.

Telefonsamtalen växlar också mellan Wi-Fi och mobilnätverk oavsett om du reser eller använder tjänsten hemifrån. I andra länder använder Project Fi de tillgängliga nätverk lokalt och tjänar nu över 70 länder runt om i världen.

På vilka enheter finns Project Fi tillgängligt?

Project Fi är endast tillgängligt för avancerade Google-telefoner, till exempel Pixel, Nexus och andra Android One-enheter. Även om tjänsten fortfarande är ganska ny jämfört med Googles andra tjänster, är den populär och används ofta bland många Google-användare.

  Bästa Android-webbläsare 2023

Men det finns ett betydande problem när du växlar mellan olika nätverk. När du använder olika mobiloperatörer för att få åtkomst till mobila och Wi-Fi-tjänster underkastas du också olika sekretesspolicyer.

Villkoren för Sprint kommer att skilja sig från T-Mobile. Google äger inte något av dessa nätverk och kan inte kontrollera villkoren, villkoren eller sekretesspolicyn.

Det kan inte heller kontrollera hur dessa nätverk hanterar användardata. Därför har Google beslutat att stärka sin säkerhet och införa en inbyggd VPN för att skydda användare som får åtkomst till Project Fi. 

Är Googles Fi VPN-säkert?

Fi VPN är automatisk, vilket innebär att det kommer att aktiveras varje gång du öppnar Project Fi. Det säger sig självt att när du använder ett VPN måste du lita på det mer än du litar på din Internetleverantör eftersom den får se alla dina online-aktiviteter.

Men med tanke på Googles rykte angående insamling av data, kan deras VPN lita på?

Google garanterar att det inte finns loggar över användardata, men det kan använda metadata för att förbättra deras tjänster. Google har också den här automatiska VPN-funktionen på alla Pixel-telefoner, som är tillgängliga via paketet Google Connectivity Services.

I den här tjänsten ansluter telefonen till alla öppna Wi-Fi-hotspots när som helst inom täckningsområdet medan VPN automatiskt håller informationen säker. Fi VPN kommer sannolikt att fungera på samma sätt.

För de flesta är dock Google VPN som en oxymoron. Google vet mer om människor än någon annan. Att använda ett VPN från Google betyder därför bara att överlämna mer av din information till företaget i skyddets namn.

  Kan och gör ISP: er sälja dina data?

Vad är ett VPN och hur det fungerar

Ett virtuellt privat nätverk är en av de mest populära Internet-säkerhetslösningarna i dag eftersom det ger den typen av skydd som ingen annan applikation gör.

En VPN är ett program som du kan installera på din enhet för att dölja din ursprungliga IP-adress och skydda data. Det fungerar som en barriär mellan dig och webbplatsen du kommer åt genom att hålla dig och dina data anonyma.

Normalt ansluter du till en webbplats eller applikation via internetleverantörens server. Men när du använder ett VPN ansluter du först till VPN-servern, som sedan ansluter dig till webbplatsen eller applikationen som du vill komma åt.

Detta görs med den process som kallas kryptering, som innebär att du skickar din Internet-trafik genom en säker kanal som bara du och VPN-servern har tillgång till. Det här betyder att ingen annan än VPN-servern och din enhet kan se dina online-aktiviteter.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me