Vad är Shadowsocks? Kinas underjordiska ombud förklarade

Om du läser den här artikeln har du antagligen hört talas om ett nytt verktyg som kan komma åt geo-blockerade webbplatser … i Kina! Känd som Shadowsocks har denna “tech” varit tillgänglig ganska länge men lyckades nyligen göra det till mainstream. Läs vidare för att ta reda på vad Shadowsocks är, hur det fungerar, om du ska använda det och varför det är så populärt i Kina.

Vad är Shadowsocks? Kinas underjordiska ombud förklarade

Vad är Shadowsocks? Kinas underjordiska ombud förklarade

Vad är Shadowsocks?

Shadowsocks är en proxybaserad teknik som öppnar sig och kom fram 2012 efter att Xi Jinping tillträdde i Kina. Dess grundläggande funktion är att undvika censur och begränsningar online. Under större delen av dess existens användes det främst av kinesiska utvecklare för att kringgå Kinas stora brandvägg utan att fångas.

Än så länge är allt bra? Bra. Det kommer att bli lite mer komplicerat men bära med mig lite.

Hur fungerar Shadowsocks?

Så Shadowsocks körs på ett öppet internetprotokoll som heter SOCKS5.

Det använder detta protokoll för att selektivt dirigera en del av din trafik. Vissa VPN-leverantörer erbjuder detta protokoll också, särskilt för användare som selektivt vill kryptera och omdirigera sin trafik. Shadowsocks är dock inte VPN.

Tänk på det som en superavancerad proxy. Vanligtvis ansluter proxyer dig till en annan dator, kallad en proxyserver, och ansluter dig sedan till internet. På det här sättet kan du använda proxyservern för att få åtkomst till geo-blockerat innehåll runt om i världen. Kinas stora brandvägg kan dock upptäcka ombud. Eftersom Shadowsocks är något som fortfarande kan hoppa över brandväggen, måste det göra något annat än en enkel proxy, rätt?

  4G vs WiFi - Vilken är säkrare att använda?

Rätt. Se, Shadowsocks använder HTTPS för att dölja din trafik. Kom ihåg att inte all din trafik kommer att dirigeras igen, bara det som behövs för att få åtkomst till geo-blockerat innehåll. Genom att använda HTTPS ser det här verktyget till att trafiken som dirigeras om inte kan skilja sig från vanlig internettrafik. På det här sättet kommer brandväggstekniken inte att fånga dig ut, och heller ingen ISP eller övervakningssystem från tredje part.

Med andra ord, Shadowsocks-användare i Kina kan enkelt kringgå den stora brandväggen utan att någon vet om det.

Vad är det som skiljer sig mellan en VPN och Shadowsocks?

Många tycks tro att Shadowsocks är en ny VPN. Detta är inte fallet. Som jag nämnde ovan är Shadowsocks mer en avancerad proxy än ny VPN.

Den största skillnaden mellan de två tjänsterna ligger i deras grundläggande funktioner. VPN skapas för att erbjuda säkerhet, integritet och anonymitet. Det är därför de båda krypterar dina data och omdirigerar all din trafik. En VPN: s förmåga att få åtkomst till geo-blockerat innehåll är ett resultat av den omdirigerade trafiken. Det är inte VPN: s grundläggande funktion.

Shadowsocks är annorlunda. För det första gjordes det specifikt för att kringgå Kinas stora brandvägg. Sekretess och anonymitet prioriteras inte med denna teknik, eftersom dess grundläggande funktion är att kringgå censur. Både VPN och Shadowsocks har åtkomst till geo-blockerat innehåll, men båda handlar om det på olika sätt helt. En VPN använder helt enkelt en server för att omdirigera all din trafik, Shadowsocks maskerar en del av din trafik med HTTPS och omdirigerar den genom en proxy.

  11 sätt att säkra dina sociala mediekonton

De kan låta liknande, men de är inte samma sak.

Ska jag använda Shadowsocks?

Återigen gjordes Shadowsocks för att kringgå censurer. Om du råkar bo i ett land eller region med allvarliga censurföreskrifter på nätet, kan det mycket vara det rätta verktyget för dig.

För invånare i länder som Kina, Kuba, Saudiarabien, Iran, Vietnam, och tunisien, Skuggorna kan vara många användares rädda nåd för att få åtkomst till geo-blockerade webbplatser.

Men om din oro är integritetscentrerad är detta inte verktyget för dig.

Så här kan du bestämma om du ska använda Shadowsocks eller inte. Ställ dig själv en fråga: Vem är mitt största hot?

Om ditt svar är din internetleverantör, ja, Shadowsocks skulle fungera för dig. Du kommer att kunna få tillgång till det innehåll du vill utan att din Internetleverantör får reda på vad det är du gör. Men om ditt svar var din regering, kan du kanske hålla dig till en bra Ol ‘VPN istället. Medan den kinesiska regeringen har blockerat många VPN-appar finns det några VPN som fortfarande fungerar i Kina.

En gång till för människorna i ryggen: Shadowsocks är ett verktyg som används i områden med allvarliga internetbegränsningar för att kringgå geo-block utan att låta din internetleverantör veta vad du gör. Det är inte ett cybersecurity-verktyg. Du kommer inte att vara anonym. Det skyddar inte din integritet online.

Vad är Shadowsocks – Slutliga tankar

Detta var en mycket förenklad förklaring av vad Shadowsocks är. Kom ihåg att denna teknik har utvecklats av och för utvecklare, så det är en mycket teknisk strävan att komma in till. Med det sagt kan du hitta programvara för kommersiellt bruk här och där. Om du håller på att ladda ner gratis programvara, se till att du gör det från en pålitlig källa. När allt kommer omkring, du vill inte sluta med ett infekterat system med malware, eller hur??

  VPN vs Remote Desktop Protocol: Vad är skillnaden?

Låt oss veta i kommentarerna om det finns några frågor du kan ha om detta intressanta verktyg för att kringgå censur. Vi kommer att göra vårt bästa för att besvara alla dina frågor.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me