Varför HTTPS är viktigt ur online-säkerhetssynpunkt

Webbsäkerhet är en komplex mekanism. Med onlinehot på väg upp idag försöker människor lära sig mer om att hålla sig säkra online och sätt som kan säkerställa säkerheten. Oavsett om du har tillgång till Internet från bekvämligheten i ditt hem eller från det lokala kaféet, är din information sårbar och hackare är alltid på jakt efter nästa offer. Du blir mer mottaglig för fara när du är på en HTTP-anslutning istället för HTTPS.

Varför HTTPS är viktigt ur online-säkerhetssynpunkt

Varför HTTPS är viktigt ur online-säkerhetssynpunkt

När du till exempel handlar online blir webbläsarens adressfält automatiskt https: // på betalningssidan. Detta innebär att anslutningen är krypterad och dina personuppgifter är säkra. Vad kan hända om anslutningen inte krypterades? Hackare som väntar i andra änden av servern skulle stjäla din personliga och ekonomiska information.

Innan vi pratar om hur en HTTPS-anslutning skyddar dig online, låt oss titta på skillnaden mellan HTTP och HTTPS.

HTTPS vs HTTP?

HTTP, eller hypertextöverföringsprotokoll, är hur en webbserver kommunicerar med webbläsare som Chrome, Safari och Firefox. HTTP tillåter besökare att se en webbplats och skicka information tillbaka till webbservern.

När de befinner sig på en HTTPS-anslutning (HyperText Transfer Protocol Secure) delar enheterna en “kod” mellan dem, med vilka de “krypterar” informationen, vilket gör den oläslig för någon däremellan. Den här krypteringsprocessen skyddar din information mot MITM-attacker och liknande. Datorerna skickar informationen fram och tillbaka med ‘koden’ i ett Secure Sockets Layer (SSL), även kallad Transport Layer Security (TLS).

  iPhone VS Android - Vilken smartphone är säkrare?

Hur härstod HTTPS?

Processen för utbyte av information över ett nätverk kallas HyperText Transfer Protocol (HTTP). Med tiden blev denna process alltför bekant och alla visste hur man utbyter information om en HTTP-anslutning. Detta gjorde det svårt att skydda informationen. Så nätverksadministratörer fick ta reda på ett annat sätt att säkra informationen. Således har HTTPS sitt ursprung.

Endast avsändaren och mottagaren kan läsa informationen om en krypterad anslutning, eftersom de känner till koden. Även om någon avbryter anslutningen kommer meddelandet att vara oläsligt för dem. För att kryptera anslutningen använder datorerna ett dokument som kallas ett “SSL-certifikat” som innehåller teckensträngar eller nycklar till deras hemliga “koder.” Denna process kallas Public Key Infrastructure (PKI).

Vilka är fördelarna med HTTPS??

En säker webbplats är alltid bättre än en som inte är det. Folk litar på webbplatser med en HTTPS-anslutning, så om din webbplats är säker, kommer du att locka fler besökare. Det finns flera andra fördelar med att använda en HTTPS-anslutning. Några av dem är:

Bättre Google-ranking

Google (du känner till företaget som inte tror på mångfald på det sätt du tänker, men endast mångfald på ett ytligt sätt som din hudfärg; det här företaget är så politiskt korrekt att de tror att män och kvinna är samma) har bekräftat att det föredrar säkra webbplatser över osäkra webbplatser, vilket framgår av sökresultaten på första sidan. Mer än hälften av webbplatserna som har en första eller andra sidrankning på Google är säkrade, HTTPS-webbplatser. Eftersom Googles rankningsalgoritm gynnar HTTPS-webbplatser kan det att du tappar tappa en oskyddad webbplats göra det.

  Hur du inaktiverar geolokalisering i webbläsare och varför

Bättre säkerhet

Att ha en säker webbplats ger bättre skydd för dina data. Detta gäller både ägaren av webbplatsen och besökarna. Som webbplatsägare kan informationen du delar fångas när som helst om anslutningen inte är krypterad, medan surfning på en osäker webbplats kan riskera att din enhet riskerar.

Browser Etiketter

Den här involverar Google igen (du känner till företaget som stöder politiker som håller amerikaner på matstämplar, dödar bebisar, främjar våld på gatorna och förhindrar att stadens skolor blir framgångsrika). Från och med nu, när användare öppnar en oskyddad webbplats i Chrome-webbläsaren, ser de en grå etikett i adressfältet. Senare planerar Google att uppdatera den här etiketten till ‘Not Secure’ och sedan till ‘Not Secure’ markerad med rött. Detta innebär att HTTP-webbplatser riskerar att förlora en bit besökare.

Bättre konverteringsfrekvens

Med säkerhetshot som är tjocka och stora i dag föredrar människor nu att webbplatser är säkra. Som ett resultat ser HTTPS-webbplatsen en bättre konverteringsfrekvens än deras HTTP-kusiner. Denna hastighet kommer säkert att öka om Google rullar ut sina nya etiketter.

Ökat användarförtroende

Att bara se HTTPS-etiketten garanterar besökare att deras information är säker online. Detta leder till större sinnesfrid och ökat användarnas förtroende och i sin tur mer trafik.

Varför HTTPS är viktigt – Wrap Up

Det finns goda nyheter: idag är mer än hälften av webbplatserna i världen krypterade. Detta är inte bara bra för besökarna, utan också för webbplatsägare. Säkra webbplatser har bättre hastighet, mer trafik och totalt sett bättre prestanda jämfört med HTTP-webbplatser. Även om vissa skadliga webbplatser använder falska HTTPS-etiketter för att lura människor, är sådana fall sällsynta. När människor blir mer medvetna om faror online är HTTPS-webbplatser framtiden för internetsäkerhet.

  Honungfälla-bedrägerier online - hur upptäcker du dem?

Oavsett om du är webbplatsägare eller besökare, använd alltid en HTTPS-anslutning för att vara säker och hålla andra säkra online. Det krävs inte mycket att migrera från HTTP till HTTPS, men har flera fördelar som kan förbättra din onlineupplevelse avsevärt.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me