Vem skapar datavirus och varför?

Vad är den största rädslan för alla datoranvändare? Virus. Även personen med lite datorkunskap är medveten om virus (i det virtuella och det icke-virtuella skälet för säkerhet!). De är oförutsägbara, oväntade och tar olika former. När din enhet är infekterad är vägen till återhämtning lång och svår. Så varför skulle någon vilja skapa virus i första hand??

Vem skapar datavirus och varför?

Vem skapar datavirus och varför?

Hur allt började?

Det finns många orsaker till att någon skulle vilja skapa skadlig programvara (förkortning för skadlig programvara). De kan vara i form av virus, maskar, trojanska hästar, spionprogram och många fler. Jämfört med hur farligt skadlig programvara har blivit i dessa dagar, brukade virus vara ganska tämda tillbaka 1971 när det första dataviruset uppfanns.

Dessa var oskadliga virus som hade liten eller ingen effekt på enheten eller programmet. Naturligtvis hade Internet inte ens utvecklats då, så den här typen av skadlig program sprids bara genom disketter.

Det finns miljontals datorprogramvara idag och de kan spridas på olika sätt. Du klickar på en länk, laddar ner en fil eller så får du tillgång till en osäker anslutning … allt detta kan leda till att din dator blir infekterad eller tagits i gisslan eller att din personliga information blir stulen.

Hackare och cyberbrottslingar är mestadels bakom spridningen av datavirus. Men de är inte de enda. Statliga myndigheter som NSA spelar också en viktig roll när det gäller att utföra datorer med alla slags virus och ransomware. Dessa byråer använder sådana metoder för att stjäla viktig information från andra länder i det som har blivit känt som Cyberwarfare.

  Bästa sökmotorer för sekretess - Google-ersättningar

Vad är ett virus?

Vad är ett virus? Det är en skadlig kod som sätts in i ett datorprogram. Det finns tre typer av virusförfattare. Den första typen är en grupp nya programmerare eller kodare som vill testa sin nyfundna kunskap, men inte hittar ett bättre alternativ.

Många av de skadliga koderna de skriver ut dör ut och släpps inte in i systemet. Den andra typen består av studenter som ännu inte behärskar programmering. Virus de skriver är svaga och inte skadliga alls. Den tredje och farligaste typen av författare är erfarna programmerare och datorproffs som skapar skadlig programvara för sina personliga, själviska intressen. När de släpps infekterar dessa virus hundratals enheter och stör systemet. Detta är den typen av skadlig programvara som vi nu fruktar så mycket.

Varför existerar virus till och med? Vad är deras syfte?

Som nämnts tidigare finns det flera skäl att skapa virus. Några av dem är:

Att ta en dator som gisslan

Ransomware – en typ av virus som tar din dator som gisslan och kräver pengar – har sett en omfattande nyligen. Syftet med detta virus är att ta kontroll över en dator och få det till att göra en specifik uppgift.

Ransomware sprider sig via e-post, bilagor och länkar till skadliga webbplatser. Detta görs för att skada rivalernas webbplatser, eller för att utpressa pengar eller få något annat jobb genom att ta datorn som gisslan. Detta är vanligtvis ett nätverk av datorer med en masterdator som styr dem.

Att stjäla pengar

Dessa virus laddas vanligtvis ned som gratis verktyg för virusborttagning som skannar datorn. När skanningen är klar får användaren ett meddelande om att ett visst virus har upptäckts av verktyget och för att ta bort det måste hela applikationen köpas.

  Bästa strömningskanaler för NFL 2023

När köpet görs går pengarna till den som använder viruset. I andra fall kan viruset lura användaren att dela känslig information som kreditkortsuppgifter som angriparen använder till sin fördel.

Att stjäla känsliga data

Den här typen av skadlig programvara använder metoden för keylogging för att stjäla känslig information. När viruset laddas ner på en dator använder det keylogging för att skapa en post av allt som skrivs in i datorn, inklusive e-postmeddelanden, lösenord, ekonomisk data, chatthistorik och mer. Att stjäla sådan information kan leda till förlust av pengar och kan också leda till identitetsstöld.

Att hämnas

Virus används ofta för att infektera ett konkurrerande företags dator eller program, eller det kan göras för att hämnas på någon. Virusförfattare kan ha sin egen personliga agenda bakom att släppa skadlig programvara i systemet. I andra fall kan ett virus släppas in i ett datorsystem bara för att bevisa hur sårbart det är för systemet. Det finns inte för många datorlustande skadlig programvara idag (eftersom det hindrar viruset i att spridas till andra datorer) men det finns gott om virus som kan förkröpa nätverket. De är några av de mest fruktade virusen.

Hur man kan vara säker?

Virus är utformade för många syften, men alla har samma resultat: att störa ett datorsystem. Det finns flera försiktighetsåtgärder du kan vidta för att undvika att din enhet blir smittad. Det viktigaste är att installera antivirusprogram på din dator eller smartphone. Antivirusprogram som Avast och AVG är den första försvarslinjen mot olika onlinehot som virus, skadlig programvara och ransomware. Klicka inte på länkar som ser misstänkta ut. Vara det i din e-postinkorg eller webbplatser du besöker. Slutligen rekommenderas det alltid att ansluta till en VPN-server när du går online. Detta gör att du kan kryptera all din Internet-trafik. Därför kan du förhindra att potentiella snopor lyssnar på vad du gör när du surfar på webben.

  Att hålla konton för sociala medier säkra med VPN
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me