VPN vs Antivirus: Vilket är bäst för online-skydd 2020

Alla som äger en dator och är medvetna om onlinesäkerhet känner till antivirusprogram och virtuella privata nätverk (VPN). Om du behöver sätt att skydda dig själv och dina uppgifter när du är online är det de bästa lösningarna.

VPN vs Antivirus: Vilket är bäst för online-skydd 2020

VPN vs Antivirus: Vilket är bäst för online-skydd 2020

Nätet är en farlig plats där det i något digitalt hörn finns något mörkt som lurar. Att hålla din data säker från bedragare och hackare blir allt svårare i dag. Så, vad är de bästa verktygen du kan använda för att bekämpa de okända farorna i den virtuella världen? Här är VPN: er och antivirusprogram kommer in i bilden.

Både VPN och antivirusklienter skyddar din dator från hot. Så det långvariga tvivel du kan ha är om du kan ersätta dem med varandra.

VPN Och Antivirus – Skillnader

Även om det på ytan verkar som om de båda används för liknande ändamål, har de djupare skillnader.

Vad en VPN gör

Ett virtuellt privat nätverk erbjuder dig fullständig sekretess när du är online. Du kan behålla en privat kommunikation med en VPN: s säkra krypterade anslutning. Tredjeparter eller hackare kan inte se dina data eller surfaaktiviteter eftersom all din internettrafik kommer att krypteras. Det döljer din ursprungliga IP-adress genom att dirigera din internettrafik via en krypterad tunnel.

Vad ett antivirus gör

Antivirusprogram skannar webbplatserna du besöker och andra enheter du ansluter till ditt system. Den upptäcker inkommande hot som virus, trojaner och maskar. Andra dolda hot inkluderar skadlig programvara som kommer in i ditt system, förblir dold och infekterar dina filer. När antiviruset upptäcker en skadlig programvara skickar den den till karantän, varifrån du kan vidta lämpliga åtgärder.

Låt oss nu gräva djupare i funktionaliteten för antivirusprogram och VPN: er och lära oss vilket kan skydda din online sekretess bättre. Men först måste du veta vilka slags hot du möter online.

Onlinehotar du möter

Den digitala världen är full av faror, vilket kan vara förstörande för oskyldiga användare som inte funderar på webbplatserna de besöker. Det finns kraftfulla hot överallt, i alla storlekar och former.

Dessa kallas kollektivt skadlig programvara eller skadlig programvara. Dessa är i form av ett program som kan ange din enhet via din webbläsare. Spyware, trojaner, virus, adware och maskar är några få typer. Vissa av dessa kan orsaka irreparabel skada på dina data och din hårdvara. Dessa kan infektera din enhet, radera filer och bromsa behandlingen.

  • Boot Sector Virus är de som finns på CD-ROM-skivor och andra externa lagringsenheter. När vi talar om molnlagring är dessa mycket sällsynta.
  • Trojaner är körbara program som på ytan liknar användbara applikationer. Dessa innehåller dolda virus i dem.
  • Maskar är destruktiva program som kan infektera olika enheter genom att replikera sig själva.

Att försvara skadlig programvara är dock inte din enda problem när du surfar. Det finns andra faror som du kan stöta på när du strömmar eller laddar ner data från webben. Identitetsstölder, skräppost och phishing är de vanligaste hoten som alla möter. Internetcensur och påföljder för åtkomst till begränsat innehåll beror också på geografisk plats.

Hackare får åtkomst till din server genom att utnyttja sårbarheter i DNS (Domain Name System), känt som DNS-attack. En av de översta attackerna är en Denial-of-Service-attack (DoS) -attack, som tillfälligt kopplar bort dig från webben. Framför allt är det en ökning av övervakningen av regeringar, internetleverantörer, företag och cyberbrottslingar som bryter dina uppgifter för olika ändamål.

Men den goda nyheten är att antivirusprogram och VPN kan försvara din dator mot dessa cyberhot. Låt oss titta på deras avgörande styrkor och potentiella svagheter.

Antivirus mjukvara

Antivirusprogram jämför alla dina körprogram med dess befintliga lista över kända hot. Genom att skanna din enhet efter förekomst av skadlig programvara och utvärdera din datoraktivitet ser det till att det inte finns någon fara.

När du ansluter till internet är du öppen för att få infektioner med skadlig kod via vilken kanal du använder. När du använder e-postklienter, webbplatser, appar eller nya filer introducerar en ny kod sig för din enhets processor. Antivirusprogram kan förhindra det. Den misstänkta koden upptäcks i antivirusskanningen, som du fortlöpande ska köra. Koden isoleras och tas bort automatiskt.

Tyvärr har den bara en begränsad lista över kända och befintliga hot. Men nyare hot dyker upp varje dag och antiviruslösningarna måste utvecklas ständigt. Det är därför du bör uppdatera programvaran då och då.

Virtuellt privat nätverk

VPN kan kamouflera din identitet och skydda din integritet online. Hackare, brottslingar och vissa myndigheter spionerar på människors webbaktiviteter. Men när användare väljer VPN kan dessa spionagerande organ inte skada dem. VPN använder tunnelprocessen och kapslar in dina data, vilket håller dem dolda från nyfikna ögon. Det skapar en krypterad anslutning som gör dina data och aktiviteter oläsliga för regeringar, spionagerar eller cyberbrottslingar.

Med ett VPN kan du förbli anonym online genom att ansluta till webben med deras säkra privata server. På så sätt hålls din sanna IP-adress dold. I vissa länder förbjuder regeringar vissa webbplatser eller begränsar medborgarnas tillgång till internet. Användarna kan fortfarande få åtkomst till det censurerade innehållet, blockerade TV-nätverk och andra begränsade tjänster via en VPN-server.

Kvalitets VPN-apparater använder också säkerhetsventiler och automatiska kill-switchar för ytterligare säkerhet. De stänger av din anslutning till webben om VPN-servern kopplar bort. Detta är särskilt viktigt eftersom om VPN-servern är nere lämnas dörrarna öppna för spårning.

Men när det gäller att försvara din dator från skadlig programvara, är VPN: n efter. Det är möjligt att ladda ner virus eller infekterade filer om du inte är försiktig och klicka på misstänkta länkar.

Domen

Nu när du har lärt dig de grundläggande skillnaderna mellan båda dessa bör det vara tydligt att vilket verktyg du använder beror på dina behov. Om du behöver online-skydd och integritet bör du gå till ett välrenommerat VPN. Det hindrar hackare från att snoopa efter dina aktiviteter och skyddar dina känsliga data från att bli stulna. Men du kan inte säga att VPN erbjuder dig 100% skydd.

Även om de bästa VPN: n har inbyggt skadlig programvara för skadlig programvara är det inte lika effektivt som det du får med antivirusklienter. Å andra sidan kan antivirus inte erbjuda dig anonymitet och integritet online. Faktum är att VPN och antivirusprogram fungerar bra genom att komplettera, inte konkurrera med varandra. Det är bättre att kombinera dem för att få ut det mesta av båda dessa verktyg.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me