VPN vs Remote Desktop Protocol: Vad är skillnaden?

Mycket som brandväggar som skyddar din datordata, både VPN (Virtual Private Network) och RDP (Remote Desktop Protocol) skyddar din dators identitet online. Du kan anta identiteten på en helt annan dator som finns i en annan region, stat och land.

Både VPN och RDP kan hjälpa dig att ändra din IP-adress. De används emellertid för olika ändamål och ger specifika funktioner för användarna. Om du inte vet rätt alternativ att välja är här allt du behöver veta om VPN och RDP.

VPN vs RDP

VPN vs Remote Desktop Protocol

VPN och RDP

VPN och RDP är ganska lika och ändå helt olika på samma gång. Både VPN och RDP krypterar på något sätt din internettrafik. Båda ger privat åtkomst till en server eller enhet som kan vara belägen tusentals mil bort.

Om du någonsin har använt Teamviewer eller liknande applikationer vet du vad RDP är och hur du kan komma åt en dator eller server var som helst.

Å andra sidan finns det stora skillnader också. En VPN gör att du ser ut som en annan server i förmodligen ett annat land. En RDP å andra sidan låter dig agera som den servern och använda resurserna som om du använde den lokalt.

Vad är ett VPN?

VPN står för Virtual Private Network. En VPN krypterar din internettrafik och leder den via en mellanhandsserver. Medan krypteringen gör dina data säkra, döljer mellanhandsservern din riktiga IP på internet och webbplatserna du får tillgång till kan se IP-adressen för servern du är ansluten till. Enkelt uttryckt döljer den din IP-adress, låter dig få åtkomst till innehåll som är begränsat i din region och säkrar ditt nätverk.

  Hur man surfar på webben anonymt - VPN vs Tor vs Proxies

Säkerhet och integritet är de största fördelarna som en VPN har jämfört med RDP. En VPN behöver robust kryptering för att effektivt fungera och dölja användaridentiteten. RDP: er behöver emellertid inte den bästa säkerheten och integriteten för att fungera.

För det första kommer du med en VPN att kunna komma åt geografiskt begränsat innehåll (som Netflix eller webbplatser som är förbjudna i ditt land), men du kommer fortfarande att använda din egen dator och vilka begränsade resurser det har.

Vad är RDP?

RDP står för Remote Desktop Protocol, ett program som gör det möjligt för sina användare att få fjärråtkomst till en skrivbordsmiljö eller server för datorer medan de visas på en annan användarenhet. Det skapar en virtuell anslutning mellan de två enheterna och gör att en kan styra den andra.

RDP tillåter datorn att sända sin skärm till den andra datorn. Som användare har du helt kontroll över värdenheten. Du kan till och med använda värddatorns lokala filer, installerad programvara, program och datorkraft.

Medan ‘RDP’ är namnet på ett specifikt Microsoft-utvecklat Remote Desktop Protocol-program, finns det många andra fjärrskrivbordsprogramvara som finns där ute. Olika RDP-utvecklare erbjuder olika och unika funktioner för att locka användare.

Vissa gör att användarna kan gå med i en befintlig användarsession och fjärrstyra enheten medan de visar den kontrollerade sessionen på den andra skärmen. Andra tillhandahåller även funktioner för att visa en svart skärm under kontrollenhetens session.

Även om båda har sina egna fördelar, är anledningen till att någon kan använda RDP över VPN att RDP erbjuder kraften att kontrollera en annan enhet, potentiellt tusen mil bort. Du kan styra en superdator med all dess datorkraft, speciell programvara och geografisk åtkomst från en vanlig bärbar dator eller dator.

  Vad är en Keylogger och hur man kan förhindra infektion

RDP-begränsningar

Det finns vissa begränsningar för RDP. Om du inte använder en lokaliserad RDP, behöver du ett höghastighetsinternet och en anständig dator för att kontrollera den andra enheten på rätt sätt. Du skickar och tar emot stora delar av information, inklusive musrörelser, app-kommandon, skärmgrafik och bakgrundsuppgifter, och alla dessa åtgärder behöver mycket resurser för att hanteras. Även om dessa åtgärder enkelt kan hanteras lokalt, kan hanteringen av dem via internet göra anslutningen långsam och släpar.

För att inte tala om är värddatorn också öppen för potentiella hot online under sessionen. Det är såvida inte enhetsadministratören genomför vissa begränsningar, vilket kommer att äventyra din session. De potentiella hoten inkluderar kapningsförbindelser som kan leda till en infiltrerad och komprometterad enhet.

Jämför detta med ett VPN som är säkert och erbjuder höga hastigheter (åtminstone de bästa VPN-leverantörerna gör).

Vad behöver du?

I slutändan är det allt som beror på dina krav. Så låt oss dela in användarens behov för att se vad som passar bäst för vilken typ av användare. Det bästa sättet att separera användarna är genom avsikt att använda, oavsett om du använder tjänsten för affärs- eller personligt bruk.

Företag

Om du letar efter en säker och privat internetåtkomst för dina anställda när du arbetar i offentliga utrymmen eller utomlands är ett VPN ditt bästa val.

  • För att ge dina anställda en säker central server, som också innehåller viktiga filer, måste du välja ett VPN
  • Om du eller din anställd behöver ett centralt system på en avlägsen plats (på grund av geografiska begränsningar), måste du gå med en RDP.
  • Om du eller dina anställda behöver komma åt datorer på distans för teknisk support, underhåll eller felsökning, använd en RDP
  Vad är närmanden och bör du använda dem?

Enskild

  • Om du behöver komma åt ett säkert och privat nätverk, gå med ett VPN
  • Om du vill strömma ditt favoritinnehåll, som inte är tillgängligt i din region eller när du reser utomlands, använd en personlig VPN
  • För att göra ditt internet säkrare, dölja din IP eller identitet, använd ett VPN
  • Välj VPN för att undvika övervakning eller censur online

Det finns sällan fall när en individ behöver en RDP för att få åtkomst till en fjärrdator, om inte för att få sparken. Dessa situationer innebär nödsituationer, när en användare måste fjärråtkomst till sin hemdator, en väns dator eller låta sin betrodda vän få tillgång till sin egen dator.

Om du är en enskild användare med allmänna dagliga behov, skulle en VPN göra jobbet åt dig. Det kommer att dölja din dators identitet, låta dig ändra din plats, undvika övervakning, strömma geografiskt låst innehåll, säkra internet och erbjuda många andra fördelar.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me