Är Apple Pay säkert att använda?

Mobiltjänster och betalningstekniska betalningstekniker blir allt populärare. De ger användare snabbare och enklare alternativ till kredit- eller betalkort. Men den viktigaste frågan är: Är de säkra? Tänk om du vaknar en dag och ser att någon hacker har rensat ditt bankkonto? En sak du alltid bör tänka på är att alla betalningsmetoder är föremål för bedrägeri. Men det betyder inte att företag inte kan göra det svårare för hackare genom att implementera starkaste säkerhetsfunktioner tillgängliga. Och det var exakt vad Apple gjorde när det introducerades Apple Pay, en mobil plånbokstjänst som gör att du kan göra säkra digitala betalningar. I den här guiden kommer jag att förklara vad Apple Pay är, hur det fungerar och om det är tillräckligt säkert att använda.

Är Apple Pay säkert?

Är Apple Pay Safe?

Vad är Apple Pay?

Apple Pay är en mobil betalning och digital plånbokstjänst. Det låter dig göra “enkla, säkra och privata transaktioner i butiker, i appar och på webben” utan att behöva ge ut din kreditkortsinformation varje gång. Du kan också skicka och ta emot pengar från användare med Apple Pay i meddelanden (endast USA).

Tjänsten skyddar dina transaktioner och information genom att använda funktioner som är inbyggda i maskinvaran och programvaran på din enhet. Dessutom lagrar inte all information om kortet du använder eller dina köp. Som ett resultat förblir dina transaktionsinformation mellan du, din bank och köpmannen. Och vara säker på att den senare inte kan se någonting relaterat till dina kredit- eller betalkortsnummer.

Hur fungerar Apple Pay?

Som jag just nämnde kan du använda Apple Pay för att göra butiker, appar eller onlineköp.

I butiker

Du kan betala för dina varor med Apple Pay i alla butiker som accepterar kontaktlösa betalningar. Tjänsten använder lite som heter Near Field Communication (NFC) teknik, som bara fungerar över korta avstånd. Allt du behöver göra är att placera din enhet nära den kontaktlösa kortläsaren för att göra betalningen. Naturligtvis måste du fortfarande verifiera transaktionen med hjälp av Face ID, Touch ID eller ditt lösenord.

I appar eller online

Apple Pay i apparDu kan också använda den för att handla online eller beställa allt från en app. “Köp med Apple Pay”Klick kommer att visas i butikens kassa. Och om du tror att det kan vara riskabelt att köpa något med den här tjänsten, så tänk igen. I själva verket är Apple Pay en av de säkraste metoderna att handla eller köpa online. Den använder a utvecklar-specifik nyckel till re-encrypt din redan krypterade transaktion innan informationen skickas till betalningsprocessorn.

Denna nyckel säkerställer att endast appen eller webbplatsen du köper från kan se din krypterade betalningsinformation. Då måste dessa webbplatser kontrollera deras domän hos Apple varje gång du gör ett köp. Hela processen gör det verkligen svårt för hackare och cyberbrottslingar att få information om ditt kreditkort eller transaktion. Och med Tryck på ID på MacBook Air och MacBook Pro kan användare slutföra sina köp online lättare, snabbare och säkrare.

Hur man lägger till ett kort och ställer in Apple Pay

För att ställa in Apple Pay på din enhet måste du först lägga till din kredit- eller betalkortsinformation. Och oroa dig inte, som jag nämnde tidigare, all information du anger är krypterade.

Lägg till ett kort på iPhone

Apple Pay iPhoneFör att aktivera tjänsten på din smartphone måste du ha en iPhone 6 eller senare.

 1. Gå till “Plånbok” och tryck på “+”Symbol.
 2. Sedan, följ de enkla stegen för att lägga till ditt nya kort. Om du tycker att de är lite förvirrande eller inte kan hålla reda på, den här demonstrationen kommer att göra saker enklare.
 3. Du kan också använda din kamera för att skanna ditt kort och fånga all information som behövs.
 4. Kom ihåg att du kanske måste göra det ladda ner en app från din bank för att kunna lägga till ett kort i din plånbok.
 5. Klick “Nästa”Och vänta tills din bank verifierar informationen du precis har angett. Ibland kan banken be dig om ytterligare information.
 6. När ditt kort har validerats trycker du på “Nästa.”
 7. Grattis, du är nu fri att använda Apple Pay.

P.S. Om du använder kameran för att ange kortinformation sparas informationen aldrig på din enhet eller fotobibliotek.

Lägg till ett kort på iPad

Du kan också aktivera Apple Pay på din iPad. Men din surfplatta måste ha Tryck på ID eller Face ID. 

 1. Klicka på “inställningar” följd av “Plånbok & Apple Pay.”
 2. Tryck sedan på “Lägg till kort”Och följ de enkla stegen för att lägga till ett nytt kort (liknar iPhone).
 3. Tryck “Nästa”Och vänta på verifiering från din bank. Du kan behöva fylla i ytterligare information för din bank.
 4. Tryck på “Nästa”När du har verifiering från din bank.
 5. Och det är allt. Du kan nu använda Apple Pay på din iPad Pro, iPad Air, iPad och iPad mini (så länge de har Touch ID eller Face ID).

Lägg till ett kort på Apple Watch

Apple Pay är kompatibelt med alla Apple Watch-enheter. I Japan kan emellertid de som äger en första generationens Apple Watch inte använda den för belöningsprogram.

Apple Pay Watch

 1. Klicka på Apple Watch-appens ikon på skärmen, följt av “Min klocka”-Fliken.
 2. Klicka sedan på “Plånbok & Apple Pay.”
 3. Tryck på “Lägg till kort”För att lägga till ett nytt kort och följa instruktionerna (liknande ovan).
 4. När du har lagt in all information måste du få verifiering från din bank innan du kan börja använda Apple Pay på Apple Watch.
 5. När allt är godkänt trycker du på “Nästa.”
 6. Nu kan du använda din Apple Watch för att göra inköp butiker och inom appar. Du kan till och med använda dem inom transportsystem i vissa länder och regioner, person till person (endast USA) och även med ditt student-ID på vissa skolor.

Lägg till ett kort på Mac

Notera: För att lägga till ett kort till Apple Pay behöver du en Mac-modell med Touch ID. På Mac-modeller utan inbyggt Touch ID, kan du slutföra ditt köp med Apple Pay på din berättigade iPhone eller Apple Watch: Gå till din iPhone inställningar > Plånbok & Apple Pay och aktivera Tillåt betalningar på Mac.

Apple Pay Mac-installationOm du har en Mac-modell med Touch ID, här är vad du behöver göra för att aktivera Apple Pay:

 1. Måste “Systeminställningar” > “Plånbok & Apple Pay.”
 2. Tryck sedan på “Lägg till kort”Och följ instruktionerna.
 3. När du har fyllt i all nödvändig information klickar du på “Nästa”Och vänta tills din bank verifierar dina uppgifter.
 4. När du väl har fått okej från din bank trycker du på “Nästa.”
 5. Börja använda Apple Pay på din Mac (person till personbetalningar med Apple Pay och Apple Cash finns inte i macOS).

Hur man använder Apple Pay

Apple Pay kommer spara du så mycket tid och ansträngning att betala för varor eller tjänster. Du kan använda den för att göra transaktioner i butiker, inom appar och till och med online.

Betala i butiker

Med din iPhone eller Apple Watch kan du lösa din restaurangräkning, köpa nya skor, betala hyttförare och så mycket mer.

 • För iPhones med Face ID: Dubbelklicka på sidoknapp till höger om din telefon. Sedan, stirra på din enhet att verifiera med Face ID. Och du behöver inte oroa dig om ditt ansikte inte känns igen, du kan alltid betala med ditt lösenkod. När ditt ansikte har verifierats ska du helt enkelt placera toppen av din iPhone inom några centimeter av den kontaktlösa läsaren och vänta tills du ser klar och ett bock visas på skärmen. Titta på det här demo för mer information.
 • För iPhones med Touch ID: Allt du behöver göra är att sätta fingret på Tryck på ID-hemknappen. Dra sedan över telefonen nära den kontaktlösa läsaren och vänta tills “Klar” och kryssmarkering visas på skärmen.
  Detta demo kommer att hjälpa till att göra saker tydligare.
 • För Apple Watch-användare: Dubbelklicka bara på sidoknapp till höger av din klocka och sätta skärmen nära den kontaktlösa läsaren. När du känner ett mjukt tryck knackar du på att ditt köp har genomförts.

I vissa regioner kan vissa butiker be dig ange din PIN-kod eller signera ett kvitto om ditt köp överstiger ett visst belopp.

Betala inom appar eller online

Apple betalar in online

Som jag nämnde ovan kan du använda Apple Pay för att köpa eller beställa allt du vill direkt från en app. Om du har aktiverat tjänsten ser du “Köp med Apple Pay”Som ett alternativ.

 1. Tryck på “Köp med Apple Pay”Eller välj Apple Pay som betalningsmetod.
 2. Se till att din fakturerings-, frakt- och kontaktinformation är korrekta. Du kan till och med lagra alla dessa uppgifter på Apple Pay så att du inte behöver ange dem varje gång du gör ett köp.
 3. Om du vill betala med ett annat kort, bara kran nästa ikon bredvid ditt kort.
 4. Bekräfta din betalning. Du kommer se Klar med en bock på skärmen när allt är klart.
  1. För iPhone X och senare eller iPads med Face ID: Tryck bara på sidoknappen och använd sedan ditt ansikts-ID eller lösenord för att bekräfta.
  2. För iPhone 8 och tidigare versioner eller iPad utan Face ID: Du kan använda Touch ID eller lösenord för att bekräfta.
  3. Apple Watch-användare: dubbelklicka bara på sidoknappen för att bekräfta köpet.
  4. För Mac-modeller med Touch ID: Följ anvisningarna på pekfältet och lägg fingret på Touch-ID när du har gjort ditt köp. Om Touch ID är avstängt, måste du trycka på Apple Pay-ikonen på pekfältet och följa anvisningarna på skärmen.
  5. För andra Mac-modeller: Om du inte har en Mac med Touch ID behöver du en iPhone eller Apple-klocka för att bekräfta dina köp. Aktivera därför Bluetooth på din Mac och se till att du loggar in med samma Apple-ID på alla dina enheter.

Är Apple betala säkrare än kredit- eller betalkort?

Tja, för att uttrycka det enkelt, ja det är det. Även om det inte är 100% hackfast, lägger Apple Pay till extra lager av säkerhet till din kredit- / debetinformation, vilket gör det till ett säkrare alternativ än att använda själva kortet.

Extra verifiering

Låt oss säga att någon lyckas få tag på din enhet. Den här personen kommer att ha svårt att komma åt ditt konto och göra inköp eftersom Apple Pay kommer att be om flera extra information som ditt lösenord, ansikts-ID eller touch-ID. Och eftersom Apple inte lagrar någon information på din enhet kommer angriparen inte att kunna bekräfta någon transaktion.

Din kortinformation delas inte

Din mobil plånbok skapar en unik kod varje gång du köper något via Apple Pay. Handlarna ser den här koden i stället för ditt faktiska kortnummer.

“Kreditkortsnumret ges aldrig till köpmannen, och när det används online, reser det aldrig över internet mellan din enhet och handelsplatsen,” säger Thomas Reed, chef för Mac och mobil på cybersecurity-företaget Malwarebytes. “Om en kriminell av en slump skulle fånga upp dessa data är det en kod för engångsbruk, så de kunde inte missbrukas på samma sätt som ett kreditkortsnummer.”

Du kan alltid stänga av tjänsten

Du kan stänga av Apple Pay genom att sätta din enhet i “Förlorat läge.”För att göra det måste du ha”Hitta min iPhone”-Funktionen aktiverad på din enhet (eller andra liknande funktioner på andra enheter). På så sätt behöver du inte avbryta alla dina kreditkort. Och du kan alltid Aktivera tjänsten när eller om du hittar din enhet.

Domen: Ja, Apple Pay är en mycket säker metod för att göra betalningar. Det är ännu säkrare än att använda ditt kredit- / betalkort eftersom det krypterar din information och inte delar den med någon eller ens lagrar den på din enhet. Dessutom erbjuder det extra verifieringsmetoder innan köpet genomförs.

Använd Apple Pay med VPN

Apple Pay med ExpressVPN

Även om Apple Pay erbjuder några utmärkta säkerhetsåtgärder skadar det dig inte att vidta ytterligare åtgärder för att säkerställa extra säkerhet och integritet. Att använda ett virtuellt privat nätverk när du gör online-köp garanterar att ingen kan se information om dina transaktioner eller ditt kredit- / betalkort. Det beror på att VPN kan kryptera din trafik och Dölj din IP-adress. Som ett resultat kommer ingen att se vad du gör upp online och dina kortnummer förblir dolda.

Se dock till att du använder de bästa VPN-tjänsterna för iOS som ExpressVPN. Som något av en paranoid användare föredrar jag att använda de starkaste åtgärderna för att skydda min online-information. Det är därför jag använder ExpressVPN när jag handlar online. När jag har anslutit mig till en annan server som jag väljer kommer all information jag anger att vara dold från hackers eller ISP: s nyfikna ögon.

VPN kommer omdirigera din anslutning till en av dess säkra servrar, kryptera det, sedan erbjuda dig en ny IP-adress från den region du valt. Därför kommer du att se ut som om du fysiskt var någon annanstans. Anledningen till att jag valde ExpressVPN är att den har starkaste säkerhets- och sekretessfunktioner, ett stort servernätverk och de bästa hastighetsnivåerna i branschen. Läs mer om det här.

Var finns Apple Pay tillgängligt?

Apple Pay är tillgängligt i över 50 länder och accepteras var du än ser dessa symboler och markeringar i butiker, i appar och på webben i Safari. Dessa länder inkluderar USA, Kanada, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Belgien, Finland, Norge, Grekland, Ryssland, Australien, Nya Zeeland, Japan, Kina, Kazakstan, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, och mycket mera.

Kolla in hela listan över länder här.

Apple Pay-stödda enheter

Du kan aktivera tjänsten på flera iOS-enheter, inklusive iPhone, iPads, Apple Watches och Mac.

 • iPhone-enheter: iPhone 6, 6s, 6, 7, 8, 6 Plus, 6s Plus, 7 Plus, 8 Plus, SE, X, XS, XS Max och XR.
 • iPads: iPad Pro, iPad Air 2, iPad mini 3 och nyare.
 • Apple Klockor: Varje generation.
 • Mac: Mac-modeller med Touch ID och Mac-modeller som introducerades 2012 eller senare med en Apple Pay-aktiverad iPhone eller Apple Watch.

Är Apple Pay säkert att använda? – Slutgiltiga tankar

Efter allt som har sagts antar jag att det är säkert att säga att Apple Pay är tillräckligt säkert att använda. Genom att använda starka och mångsidiga säkerhetsåtgärder, Apple ser till att ingen kan se eller hacka in ditt konto under hela inköpsförfarandet. Det inkluderar hackare och den handlare eller webbplats du köper från. Och även om du på något sätt tappar din enhet, är det praktiskt taget omöjligt för angriparen att göra inköp eller gå på utgifterna. Det beror på att de måste bekräfta köpet med Face ID, Touch ID eller ett lösenord. 

Har du någonsin använt Apple Pay? Berätta vad du tycker om tjänsten i kommentaravsnittet nedan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me