För bra för att vara sant: farorna med gratis applikationer

Riskerna med fri programvara och applikationer

Faror med fri programvara och applikationer

Rise of Free Software

Gratis mjukvara kom framåt med ökningen av internet då individer och företag insåg att det fanns luckor i människors behov. Många företag var villiga att engagera sig i egen kamp för program som snabbt blev viktiga för vardagslivet och affärsverksamheten.

De företag som utvecklar gratis programvara genererar vinst tack vare användare. Låt mig förklara. Eftersom utvecklarna inte tar ut något för sina program, tar de till datainsamling och delning att tjäna pengar. Med andra ord, när du installerar den här programvaran på din enhet kommer den att göra det övervaka din online-aktivitet och sälja den till tredje parter. Dessa parter, som vanligtvis är annonsföretag, använder sådan information för att visa anpassade annonser när du använder Internet.

De flesta läser faktiskt inte “Villkor för överenskommelse”Eller licensieringssidor innan de installerar sådana program. Som ett resultat gör många användare sig sårbara för invasioner av integritet av det mjukvaruutvecklande företaget.

Hur kan dessa program registrera dina data? Med “småkakor,”Och de läckra som din mormor brukade göra.

Cookies är paket med data som internetservrar skickar till webbläsare när användare ofta återvänder till vissa sidor. Webbläsare och webbplatser använder dem för att spåra och samla din aktivitetsinformation online och sälja dem till andra företag. Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, och liknande applikationer gör samma sak.

Varför samlar företag in denna information?

Typen av information som programvara och applikationer stjäl från enheter varierar, men de tenderar att innehålla liknande element. Webbläsare och andra webbplatser gillar att spåra människors shoppingvanor och intressen. Då de dela med sig sådan information med andra företag för att visa relaterade annonser som kan tilltala dig.

Kort sagt, alla strävar efter att tjäna pengar. Om applikationen kan visa annonser som gör att du vill köpa något, får företagen vinst. Mer känslig information kan emellertid äventyras. Denna information inkluderar din fullt namn, ålder, plats, adress och anställningsort.

Det här låter inte mycket av en stor sak för vissa, men det borde. Programvaruföretag kan upptäcka mycket om dig genom dessa program. De kan också dela dina data med andra parter. Facebook är kanske den största gärningsmannen, men andra som Google är också stora köpare och säljare av data. 

Fördelarna med att använda gratis programvara

Trots allt jag har nämnt hittills erbjuder gratis programvara fortfarande gott om fördelar. Dessa applikationer är ju nödvändiga för att ha ett fungerande socialt, personligt och professionellt liv. Kom ihåg att dessa proffs inte gäller alla gratis programvaror. 

 • Finns utan kostnad: De flesta program och applikationer som grundläggande Microsoft Office kräver en initial betalning eller ofta avgifter. Andra kostar dock inte en krona. 
 • Mer frihet: När datorer och internet brast på scenen uppmuntrade företag individuell utveckling och experiment eftersom webben inte ansågs som privat egendom. Numera gör program- och applikationsutvecklare det olagligt att utveckla och experimentera.
 • gransking: Öppna källkodsprogram låter vem som helst läsa och ändra källkoden. Detta innebär att teknikkyndiga användare kan kontrollera för konstiga utvecklingar eller avslöjade aspekter. Men hur är det med dem som inte förstår kodning och programmering? Det finns oberoende säkerhetsföretag, utvecklare och experter som regelbundet inspekterar källkod för öppen källkod för fel och säkerhetsbrister.

Nackdelarna med att använda gratis programvara

Gratis programvara kommer ofta med många problem. Jag råder dig särskilt att undvika gratisprogram som ansvarar för att skydda din integritet och säkerhet online antiviruses. Det beror på att de flesta av dem är ineffektiva och kan inte blockera några potentiella attacker.

Dessa problem inkluderar:

 • Dold skadlig programvara: Det är lätt för utvecklarna att dölja skadlig programvara i gratisapplikationer eftersom användare laddar ner den direkt på sina enheter. Denna skadliga programvara kan hacka din telefon eller PC och stjäla känslig information som bankinloggningar och lösenord.
 • Brist på support och dokumentation: När de använder gratis programvara släpper inte skaparna sina anteckningar om programmets utveckling. Som ett resultat kan individer inte komma åt källkoden för att se några ändringar eller viktig information.
 • Förlust av intresse: Ett stort problem med gratisprogram är att utvecklarna ibland slutar förbättra eller uppdatera dem. 

Vilka är de mest populära gratisprogrammen och applikationerna?

Det finns olika versioner av gratis programvara och applikationer som människor använder hela tiden på sina enheter. De inkluderar webbläsare, antivirusprogram, och applikationer för videosamtal som Skype. Ibland inser individer inte ens att de artiklar de använder kvalificerar sig som gratis programvara och applikationer, vanligtvis för att de inte känner till definitionen.

Eftersom många program nu är inbyggda på våra enheter kan det vara lite förvirrande att avgöra vilka som faller under “fri”Kategori. Därför skapade jag följande lista med de mest populära gratistjänsterna som du kan hitta på din enhet. Men kom ihåg att vissa av dessa program kan vara ganska farliga, särskilt om din enhet inte har det korrekt skydd.

 • Google Chrome
 • Skype
 • Firefox
 • Avast Free Antivirus
 • BitTorrent
 • Adblockers
 • Facebook, Facebook Messenger
 • Google kartor
 • Twitter
 • Instagram
 • WhatsApp
 • AccuWeather
 • Zynga-spel
 • Snapchat
 • Flashlight-appar
 • Pokémon Go
 • Youtube
 • Arga fåglar

Jag fraråder användning av vissa av dessa applikationer eftersom de underlättar olaglig nedladdning av upphovsrättsskyddat material, särskilt BitTorrent. Individer som använder dessa program gör ofta sig ett mål för virus, hackare och skadlig kod. 

Men observera det BitTorrent är inte emot lagen om du använder den för att dela filer lagligt. Men om du laddar ner upphovsrättsskyddat går du på en tunn linje.

Farliga gratis mobilappar

Du kan hitta hundratals gratis mobilappar i din enhets app store. Och trots Google Play Store och Apples App Store att ständigt kontrollera varje app för säkerhetsrisker, det betyder inte att alla program är säkra. Google och Apple inspektera inte annonserna för eventuell skadlig programvara. Detta innebär att reklam kan leda dig till skadliga webbplatser eller till och med innehålla virus.

Dessutom invaderar några gratisappar som du installerar på din telefon för mycket av din integritet, och de inkluderar de mest populära apparna som appar för sociala medier (Facebook, WhatsApp, Instagram, Twitter, SnapChat…)

Dessa appar, som är ganska populära och viktiga bland användare, kräver åtkomst till de flesta av våra telefons data. Det inkluderar plats, galleri, kontaktlista, kamera, mikrofon, texter, samtalsloggar och lagring.

Därför är det upp till dig att se till att appen du vill installera är säker. Du kan börja med att göra lite research på appen eller till och med läsa användarnas recensioner. Håll dig dessutom fast vid din enhets officiella appbutik och använd aldrig tredje part för att ladda ner appar. Och se till att du läser listan över behörigheter. När allt kommer omkring, varför skulle en ficklampa-app kräva din plats?

Du kan också hantera åtkomst som varje app har till din telefon.

För Android-användare:

 1. Öppna ‘inställningar.’
 2. Träffa ‘Apps‘Eller’Application Manager.’
 3. Klicka på appen som du vill ändra.
 4. Tryck nu på ‘Behörigheter.’
 5. Inaktivera all tillgång som du tycker är invasiv.

För iOS-användare: 

 1. Klicka på ‘inställningar.’
 2. Gå till ‘Integritet.’
 3. Du ser en lista över behörigheter som appar kan komma åt.
 4. Slå på var och en för att se vilken app som har åtkomst till vad.
 5. Inaktivera all åtkomst du vill ha av avaktivera tillståndet.

Men Observera att det kan förbjuda för många behörigheter påverka den totala prestanda av vissa appar och förhindra dem från att fungera korrekt. Till exempel måste Instagram ha åtkomst till ditt galleri om du vill publicera en bild med den sociala medieplattformen.

Slutsats

Är gratis programvara värt det? Det är helt upp till dig. Om du är villig att hantera de många risker som följer med det, kanske du borde ta det. Men kom ihåg att även om du inte behöver räcka in i fickan för att få en så kan kostnaden bli mycket högre. Innan du laddar ner något program bör du därför titta hårt på “Villkor för överenskommelse,” så väl som programvara tillgängliga. Undvik också att ladda ner alla program som uppmuntrar olaglig användning, som strömmande egna produkter.

Föredrar du gratis eller betald programvara? Berätta vad du tycker om i kommentaravsnittet nedan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me