Kan routrar smittas av virus eller skadlig programvara?

Routrar är en av de viktigaste internetenheterna vi använder idag. Nästan all internetuppkoppling är routerbaserad och därför har de en viktig roll att spela både inom affärs- och privata domäner.

Kan routrar smittas av virus eller skadlig programvara?

Kan routrar smittas av virus eller skadlig programvara?

Det är inte så vanligt känt att routrar arbetar med operativsystem och har användargränssnitt. Detta gör dem mycket som vardagliga datorer bara att deras operativsystem är mycket grundläggande. Och även om deras system inte är avancerade är de fortfarande mottagliga för alla typer av skadlig programvara.

Det som är ännu mer oroande är att attackmetoderna för routerinfektion inte är så välkända. Som ett resultat kan människor ha sina routrar hackade och inte ens vara medvetna om det.

Hur skiljer sig routersäkerhet från enhetssäkerhet?

När det gäller ren frekvens är internetaktiverade enheter mycket vanligare än någon router. Till skillnad från de flesta internetenheter kan routrar faktiskt inte uppdateras digitalt. En person, mestadels en tekniker, måste tillämpa uppdateringen manuellt genom en lång process.

Bristen på regelbundna uppdateringar innebär att routrar blir mycket livskraftiga mål för hackare och cyberbrottslingar. Eftersom routrar används för att kanalisera internetanslutning till alla nätverksenheter, är de idealiska för större hacks. Alla typer av okrypterad anslutning kommer att utsättas för skadliga injektioner om routern äventyras.

Även kompromissade routrar är svårare att upptäcka. Eftersom det är svårt att fastställa var anslutningsfelen kommer ifrån, är det svårt att bestämma routerns status. Detta kan leda till förseningar i upptäckten och då kan skadorna redan ha uppstått.

Hur kan du skydda din router?

Generellt sett är det enklaste sättet att hacka en router att få tillgång till den fysiskt. Så det är bäst att hålla all åtkomst till routrar förbjuden. De bör förvaras på platser där obehöriga inte kan få tillgång. Detta minimerar chansen för alla slags hacks.

En annan viktig aspekt av routerskyddet är att hålla dem bara anslutna till kablar. Trots att Wi-Fi spelar en viktig roll i företag och i privatlivet, utsätter den också routrar för många attackmöjligheter. Trots att Wi-Fi underlättar är fysiska anslutningar alltid säkrare än trådlösa. Om du kan placera din dator på ett sådant sätt att den förblir nära routern kan du ha en stor grad av säkerhet.

Hur du kontrollerar om din router har komprometterats?

Om du använder en gammal router och har ett svagt lösenord finns det chansen att det bara kan hackats redan! Men innan du börjar få panik finns det några viktiga steg som du bör följa för att ta reda på mer om routrar.

Varje router i dag har en återställningsknapp på den. Denna lilla knapp är i allmänhet otillgänglig genom dina fingrar. Och av goda skäl, eftersom du inte vill att din router återställer på egen hand. För att få åtkomst till den här växeln behöver du en stift. Sätt i stiftet för att trycka på knappen och håll den där i några sekunder. Detta återställer routern. Du kan se dess effekt när lamporna blinkar.

Vissa andra routermodeller kräver att du länge trycker på av / på-knappen i 10 sekunder för att återställa routern.

När din router har återställt, måste du konfigurera om säkerhetsprocessen som inloggning, lösenord etc. Om din router hade kompromitterats tidigare, bör den fixas nu, men bara tillfälligt. Om någon fick åtkomst till din router tidigare kan de göra det igen. Så det är bäst att ringa routerföretaget eller teknikern och rådfråga dem om den bästa åtgärden.

I vissa fall måste hela routern ändras eftersom vissa skadliga program inte kan tas bort. Men saker kanske inte behöver komma till det. De mindre farliga trojanerna kan avlägsnas relativt lätt och för inte för mycket bekostnad.

Hur man väljer rätt router?

Förebyggande är alltid bättre än att bota och det är därför bättre att ha en router som är svår att bryta. De bästa routrarna för säkerhet på den kommersiella marknaden erbjuder öppen källkodsprogram som DD-WRT och Tomato.  

Nu är det mycket viktigt att du får den senaste routern istället för en äldre modell. Cybersäkerhet utvecklas snabbt och nyare hot dyker upp dagligen. Så om du vill skydda dina enheter är det absolut nödvändigt att använda den senaste routern. Kompromissa inte med din online-säkerhet för några dollar.

En annan mycket användbar sak är att ha en VPN installerad direkt på din router. Det finns specifika routrar som levereras med förinstallerade VPN: er. De kostar högre än grundläggande routrar men ger också mycket mer säkerhet. De kan också kosta mindre totalt sett när du räknar routern och VPN-tjänsten.

När du väl har fått rätt router är det bäst att anpassa inloggningen och andra säkerhetssaker så snart som möjligt. Om du inte är en teknisk kunnig person, få bara någon du litar på för att installera routern åt dig. De konfigurerar det korrekt och ger dig åtkomst. Se till att fjärråtkomst nekas och att bara administratören har möjlighet att ändra inloggningen.

Det är också viktigt att komma ihåg att det av säkerhetsskäl är klokt att ändra dina inloggningar regelbundet. Detta kanske inte är nödvändigt för privata hemm routrar, men det är nästan väsentligt för företag. Att ändra dina inloggningsuppgifter varje vecka kan verka tråkigt men det kommer både att skydda din router från överträdelser och meddela dig om de någon gång inträffar.

Vad händer om jag inte kan välja min egen router?

Om du väljer en kombinerad ISP-plan kanske du inte kan välja din egen router. Detta betyder dock inte att du behöver utsättas för faror online. För att se till att din router förblir säker tillsammans med alla enheter som är anslutna till den, installerar du ett VPN på den. Vissa VPN-företag erbjuder tjänster som körs på routrar som Tomato och DD-WRT. Om du inte är tekniskt kunnig, här är en enkel steg-för-steg-guide som hjälper dig att installera ett VPN på din router.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me