Shadowsocks VS VPNS – Vad är skillnaden?

Undrar du vad skillnaden mellan Shadowsocks och VPN: er är? Sök inte mer. I den här artikeln skickar jag Shadowsocks VS VPN: er för att visa dig skillnaderna i deras funktionalitet, deras säkerhetsaspekt och deras syfte i allmänhet. Jag förklarar också när och varför du skulle behöva något av verktygen.

Shadowsocks VS VPNS - Vad är skillnaden?

Shadowsocks VS VPNS – Vad är skillnaden?

Shadowsocks VS VPN – Funktionalitet

Till att börja med, låt oss diskutera funktionaliteten hos både ett VPN och Shadowsocks.

VPN är virtuella privata nätverk. De fungerar som cybersecurity-verktyg som (1) krypterar dina data och (2) omdirigerar all din trafik genom sina egna säkra servrar. Detta gör att VPN: er kan säkra dina data, se till att din anslutning är privat och erbjuda dig anonymitet online. Eftersom de omdirigerar all din trafik oskärligt, ändrar de också din offentliga IP-adress. Detta innebär att VPN: er som ett cybersecurity-verktyg också kan hjälpa dig att kringgå geo-restriktioner.

Shadowsocks är lite annorlunda. För en är det mer av en ombud än ett VPN. Det är faktiskt inte ett VPN alls. Skuggsockorens huvudfokus är att kringgå begränsat innehåll. Hela anledningen till att skuggor finns, beror på att en kinesisk utvecklare ville kringgå Kinas stora brandvägg och få tillgång till internet utan begränsningar. Med det sagt, Shadowsocks gör ingenting för din integritet eller din anonymitet. Det krypterar inte all din data, den omdirigerar inte all din trafik och den maskerar inte din IP. Shadowsocks använder HTTPS- och SOCKS5-protokoll för att dölja en del av din trafik, som den leder via en server. Detta döljer vilken typ av åtgärder du gör online från din internetleverantör. De enda dataskuggorna krypterar är trafiken den skickar till proxyservern. För tekniska kunniga individer är detta begränsat till TCP (och ibland UDP) datapaket.

Så med en VPN kan din ISP eller någon tredje part inte se vad du gör online. Med Shadowsocks kan din internetleverantör se din trafik men den kan inte berätta vad du verkligen gör online.

Shadowsocks VS VPN: er – Säkerhet

Nu när vi förstår skillnaden i hur VPN och Shadowsocks fungerar, låt oss diskutera säkerhetsaspekten för båda dessa verktyg.

Med VPN: er är säkerhet en funktionalitet. De krypterar all din trafik och ser till att all din data är säker. VPN: er arbetar för att skydda dig mot eventuell datastöld och potentiella hackor.

Så säkerhet är definitivt en stor faktor när det gäller VPN: er.

Shadowsocks är dock inte så. Säkerhet är fortfarande en funktion av Shadowsocks, men den tar inte så långt som VPN: er. Se, data som Shadowsocks omdirigerar är krypterade, men det betyder inte att alla dina uppgifter är det. Eftersom skuggklockor vill kringgå begränsningar rakt under en ISP: s näsa, måste den se till att den trafik ISP: n kan se inte ser annorlunda ut.

Med andra ord är VPN: er säkra på grund av deras fullständiga datakrypteringar. Shadowsocks krypterar bara den information som den dirigerar igen. Ingen tredje part kan dock säga att du använder Shadowsocks … som räknas för säkerhet, eller hur?

Shadowsocks VS VPN – hotmodell

Låt mig först förklara vad en hotmodell är.

På området cybersäkerhet använder forskare hotmodellering för att bedöma sårbarheter. Med andra ord är det ett sätt att bedöma var ett hot kan komma ifrån. Både VPN och Shadowsocks är lösningar som skapades baserat på specifika hotmodeller.

VPN är verktyg som skyddar dig och din anslutning från yttre störningar. I.E., VPN skapades med hot om angripare, hackare och övervakningsorgan i åtanke.

Shadowsocks skapades för det enda syftet att kringgå begränsningar som din ISP har.

Så en VPNs hotmodell är annorlunda än Shadowsocks hotmodell. Eftersom hotmodellen är olika för båda dessa tjänster skiljer sig syftet med dessa verktyg.

Shadowsocks VS VPN: er som jag ska få?

Baserat på dessa modeller bör du enkelt kunna bestämma om du behöver ett VPN eller Shadowsocks.

Är du orolig för din integritet online? Gå sedan med ett VPN.

Är du i ett land som verkställer många begränsningar på internet? Shadowsocks är den tjänst du borde leta efter.

Jag måste notera att VPN: er inte kräver någon konfiguration på dina datorer eller dina mobila enheter. Allt du behöver göra med VPN är att ladda ner deras utsedda app. Shadowsocks, som proxy, kommer att kräva viss konfiguration. Eftersom VPN: n omdirigerar all din trafik behöver du inte informera ett program om att du ska använda den. Slå bara på VPN och gör din sak. Med Shadowsocks är det dock lite annorlunda. Eftersom det selektivt omdirigerar trafik måste du välja vilken trafik du vill dirigera om.

Slutliga tankar – Shadowsocks VS VPN

Där har du det, Shadowsocks VS VPN i ett nötskal. Som ni ser, fungerar båda verktygen på olika sätt och används för olika syften. Om du fastnar och bestämmer dig mellan en VPN eller Shadowsocks måste du definiera vad du vill ha av något av verktygen specifikt innan du kan välja. Med detta sagt bör du allvarligt överväga att ha båda verktygen i dina arsenaler för länder som Kina, Saudiarabien, Etiopien, Iran, Syrien och Vietnam.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me