Vad är syftet med metadata – Hur påverkar det online-aktiviteter

Metadata är en av de mest kända okända i onlinevärlden. Om du inte arbetar med digital marknadsföring och någon relaterad domän vet du förmodligen inte om metadata. Men du använder det antagligen också oftare än du känner igen.

Vad är syftet med metadata - Hur påverkar det online-aktiviteter

Vad är metadata?

På sitt mest grundläggande är metadata en beskrivning av länk eller data om vad länken tillhandahåller. Som sådan använder Google och andra sökmotorer det för SEO-syften. Detta gör det mycket viktigt ur ett SEO-perspektiv. Samtidigt kan det tjäna ett antal andra funktioner. Låt oss titta på vad dessa funktioner är och hur de gör metadata viktiga.

Vilka funktioner serverar metadata?

Metadata används som ett mått för att definiera omfattningen och syftet med annan information. Så det är uppgifter om ämnet eller kärnan i andra uppgifter. Detta är mycket viktigt för sökmotorer eftersom det hjälper dem att hitta och klassificera data lättare.

Ursprunget till metadata ligger i klassificeringssystem för biblioteksdatabaser. Med hjälp av en enkel algoritm utvecklade experter på biblioteksvetenskap modeller för att underhålla digitala bibliotek mer effektivt. När sökmotorerna kom fram för att hantera och underlätta tillgång till internet antogs metadata som en viktig krypningskomponent.

Faktum är att om du är online just nu genererar du som standard metadata. Alla dina onlineaktioner och även din minut-för-minut-närvaro kan komma med en taggad metadata. Här är några av de vanligaste funktionerna vi utför online som genererar metadata:

  Kaspersky vs Norton - Vilket är bättre för Internet-säkerhet?

E-post

Varje e-postmeddelande som skickas eller tas emot av vilken adress som helst har en digital spår bifogad. En av de största delarna av dessa digitala spår är metadata som följer med. Din metadata för e-post kommer att innehålla information om dig och din e-postadress. Saker som serverplats, e-postens ursprung, avsedd mottagare etc. kommer att vara en del av metadata. Som sådan kommer metadata att användas för att leverera e-postmeddelandet.

telefoner

Samtalalternativ som är tillgängliga via konventionella mobilnätverk samt VoIP-programvara leder till generering av metadata. Detta möjliggör en snabbare anslutning och bättre loggning av själva samtalet. Metadata för avancerat samtal kan också innehålla annan viktig information som GPS-placering för berörda parter.

Sociala media

Sociala medier använder en enorm mängd metadata helt enkelt på grund av innehållets rikedom och mångsidighet. Alla media på den kräver sitt eget spår samt godkännande för användning som pera galaxfaktorer och policyer. Detta kräver användning av mycket mager metadata som både kan underlätta effektiv användning av media och korrekt inspelning. Det finns också olika typer av metadata baserade på målet för datasättet det beskriver. Dessa kan sträcka sig från individuella datasätt till datasätt för alla tvärsnitt av demografiska sociala medier.

Webbsidor

Webbsidor är det ursprungliga onlinemediet som använde metadata. De har fortsatt att göra det tills nu. Varje sida och varje element på varje sida har sina egna metadata. Detta kan göra webbsidor riktigt tunga beroende på summan av elementen i dem. Detta påverkar också deras rangordning för sökmotorer och hur lätt de kan genomsökas.

Bibliotek för digitala medier

Alla typer av media klassificeras och används på basis av metadata. Faktum är att metadata utgör kärnan i alla klassificerings-, lagrings- och hämtningsfunktioner. Praktiskt taget alla typer av digitalt lagringssystem kommer att använda någon form av metadata för att ge mer lättillgänglig data.

  Är ES File Explorer säkert att använda?

Vad är syftet med metadata för Internet?

Metadata i internetets större sammanhang fungerar på samma sätt som adresser som fungerar för postkontor. De är avsedda att användas för att leverera rätt datapaket på rätt destination så snabbt som möjligt. Om det finns ett datarelä, tjänar metadata en ännu större funktion genom att tillhandahålla rätt information för leverans.

Så i huvudsak förlitar all kommunikation som bedrivs online starkt på metadata. Och utan närvaron av dessa data skulle effektiv kommunikation, loggning och informationssökning inte vara möjlig. Med detta sagt utgör användning och närvaro av metadata en viss risk för din integritet. Låt oss titta på hur metadata från dina onlineaktiviteter kan användas mot dig.

Hur påverkar metadata onlineanvändarnas integritet?

Eftersom alla metadata är baserade på personliga aktiviteter kompromitteras användaren till viss del av den. Detta är problematiskt endast när metadata går utöver att samla in den minimikrav som krävs för att göra dataöverföringen.

Metadata är dessutom en viktig informationskälla för den vanliga trioen för snoopare online – statliga övervakningsorgan, hackare och annonsörer. De kan använda dina data för att förstå vad du gillar och inte gillar och kompromissa med din online-säkerhet som ett resultat. I vissa fall kan detta också äventyra din verkliga säkerhet.

Tyvärr är metadata praktiskt taget allmänt och om du använder internet på något sätt kommer du att behöva det. För att fungera online är behovet av metadata oumbärligt och din integritet kommer att äventyras. Det finns dock några saker du kan göra för att säkerställa att du utsätter dig så lite som möjligt för faror online.

  Är lösenordshanterare säkra att använda?

Hur kan en VPN förbättra din online-säkerhet?

VPN eller Virtual Private Network är en mjukvara som skapar en privat tunnel för dig över internet. Detta tunnelprotokoll skyddar dig och din enhet från extern intrång. Protokollet använder avancerad kryptering för att säkra din anslutning och maskera dina online-aktiviteter. Det betyder att bara du är medveten om vad du gör.

Dessutom är det bara du och din avsedda mottagare som kan se meddelandena du utbyter. VPN erbjuder ett antal andra användningsområden, som åtkomst till information blockerad i ditt IP-område, åtkomst till tjänster som inte är tillgängliga i din region osv.

Även om VPN inte kan förhindra generering av metadata, kan det dölja dina aktiviteter och därmed göra metadata felaktiga. Detta gör det mycket svårare att använda den för att hitta och skapa en informationsbank om dig. Välj en pålitlig betalad VPN för att säkerställa din online-säkerhet idag.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me