Varning: Apple Store-appar länkade till Golduck Malware

I december 2017 hittade Appthority, det mobila hotskyddsföretaget, flera Android-spelappar med Golduck-skadlig programvara. Nyheterna vid den tiden var skrämmande. Apparna fick höga betyg och hade miljoner användare. Nu verkar det som om skadlig programvara har kommit till Apple Store också.

Varning: Apple Store-appar länkade till Golduck Malware

Varning: Apple Store-appar länkade till Golduck Malware

Golduck Malware på iPhones? The Full Story

Wandera, det mobila säkerhetsföretaget, hittade nyligen ett parti klassiska spelappar i Apples butik som länkar tillbaka till Golduck-servern.

När de tittade närmare på fann de att apparna skickar följande information till servern:

 • Vilken app användaren använder.
 • Vilken version av appen användaren installerade.
 • En användares enhetstyp.
 • Enhetens IP-adress.
 • Antalet annonser som visas på telefonen.
 • Platsinformation (i vissa fall).

För tillfället gör alla Golduck-servern det för att packa annonser i dessa appar. Säkerhetsforskare oroar sig dock för att detta bara kan vara början.

Tillbaka när skadlig programvara bara påverkade Android-användare, det var vad Appthority hade att säga om det:

“Golduck skadlig programvara kan leda till en komplett kompromiss, särskilt om enheterna redan är rotade, liksom andra adware-relaterade attacker.”

Infekterade appar – en lista

Här är en lista över några appar som Wandera har hittat Golduck-skadlig programvara:

 • Commando Metal: Classic Contra
 • Super Pentron Adventure: Super Hard
 • Classic Tank vs Super Bomber
 • Super Adventure of Maritron
 • Roy Adventure Troll Game
 • Trap Dungeons: Super Adventure
 • Bounce Classic Legend
 • Blockera spelet
 • Classic Bomber: Super Legend
 • Brain It On; Stickman Physics
 • Bomber Game: Classic Bomberman
 • Classic Brick – Retro Block
 • Klättrare
 • Chicken Shoot Galaxy Invaders

Hur du håller dig säker mot skadlig programvara

Den första saken som jag kommer att säga här är den här: Ladda inte ner en app om du inte behöver den.

Glöm förtroende.

Glöm önskar.

BEHÖVER DET.

Det är vanligtvis mycket svårt att ta reda på om en app har installerat skadlig programvara på din enhet. De flesta människor inser inte att de har komprometterat sina telefoner förrän det är för sent. Istället för att oroa dig för den här frågan, hur skulle du inte ladda ner det spelet du tittade på? Försök att hålla sig till de appar du absolut behöver. Den här gången, ni, desto mer är inte den trevliga.

Efter att vi har täckt den här biten, här är några tips för att hjälpa dig att skydda din enhet mot skadlig programvara:

Skaffa dig rätt Anti-Malware-programvara

Inte alla anti-malware görs lika, det är något som jag tror att vi alla kan komma överens om. Vi har alla hört berättelser om någon som testat ett gratis anti-malware-verktyg och slutat med en massa problem relaterade till malware. Det betyder dock inte att du kan gå av med detta steg helt.

Du måste veta vilken anti-malware programvara som är trovärdig och pålitlig

OCH

Du måste börja betala för det. Jag vet att det inte är något som någon vill läsa, men sanningen är att rätt anti-malware oftast kommer med ett prenumeration. Gör din forskning och ta reda på vilken programvara som fungerar bäst för dig, men vi är vid en tidpunkt där skimping av defensiv programvara kommer att leda till problem.

Lägg till ett antivirus till det

Koppla ihop din antivirusprogram med antivirusprogram för att se till att du är skyddad så mycket som möjligt.

I grund och botten är virus typer av skadlig programvara. Anti-virus och anti-malware är dock inte detsamma.

Ett antivirusprogram är bra på att skydda din iPhone från den klassiska formen av virus: trojaner, maskar, keyloggers …

Ett anti-malware-program hanterar mer avancerade och komplexa former av skadlig programvara. Vissa program fungerar till och med proaktivt och stoppar skadlig programvara innan det verkligen kan göra någonting med dina data.

Så varför behöver du båda typerna av program? Eftersom du förmodligen kommer att behöva hantera båda typerna av hot (klassiskt och modernt). Med andra ord är dessa två komplementära till varandra och bör kopplas ihop så snart som möjligt.

Använd ett VPN

Förkortning för Virtual Private Network, en VPN är något du kan använda för att minska effekterna av skadlig kod på din enhet.

Låt mig förklara

Se, en VPN krypterar dina data och tunnlar din trafik (omdirigerar allt) genom sin egen säkra server. Med andra ord klämmer den fast på din internetanslutning och ser till att ingen kan komma åt den eller stjäla data från den.

Så om din VPN körs och du har skadlig programvara kommer VPN att hindra den från att ta kontakt med sin C&C-servern och därmed sätta in dess skadlighet tills du använder anti-virus eller anti-malware programvara för att rensa upp din enhet.

Personligen föreslår jag att du testar ExpressVPN om du vill säkra din anslutning. Det erbjuder alla funktioner du vill ha från ett VPN och sedan några, och har en av de absolut bästa tjänsterna på marknaden. Testa det i 30 hela dagar genom att dra nytta av 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti och se själv!

Golduck Malware i Apple Store – Slutliga tankar

Killar, om du använder något av de spel som jag nämnde ovan, avinstallera det omedelbart. Jag känner till lockelsen av spelen i app store, jag får det … de är roliga och är ett bra sätt att slösa lite tid om du fångar ett tåg eller bara sitter och gör ingenting. Saken är att det inte riktigt är viktigt nog för att riskera alla dina personuppgifter. Om du inte behöver en app får du inte den.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me