Обяснени торенти – ползи, недостатъци, алтернативи

BitTorrent по същество е метод, който ви позволява да изтегляне на големи файлове докато сте свързани с Интернет. С помощта на BitTorrent можете изтегляне на музика, приложения, игри, видеоклипове и изображения. Можете също да споделяте файлове, които присъстват на вашия компютър с други. В тази статия ще обясня как работи BitTorrent както и да го проучи предимство и недостатъци. Статията ще разгледа и как да изтегляне на торенти анонимно. Торент алтернативи като Usenet също ще бъдат обхванати в това „Обяснени торенти“ настойнически.


Обяснени торенти - ползи, недостатъци, алтернативи

Обяснени торенти – ползи, недостатъци, алтернативи

Какво са торенти?

BiTorrent се основава на peer-to-peer протокол (P2P). Това означава, че компютрите в BitTorrent се роят един друг, без да е необходим централен компютър. С други думи, тези компютри изтегляне и качване на един и същи торент помежду си. Когато зареждате .торент файл във вашия BitTorrent клиент, вашият компютър ще се присъедини към рояка BitTorrent с други компютри, които са заредили същия .torrent файл. BitTorrent контакти a преследвач във файла .torrent. Основната задача на тракера е да следи всички свързани компютри. Този алкеристo споделя вашия IP адрес с други компютри в рояка. Самият процес на изтегляне се постига на малки парчета. Един от вашите BitTorrent е изтеглил достатъчно битове, той ще започне да споделя тези части с други клиенти на BitTorrent. По същество ще започнете да споделяте файловете, които сте изтеглили с други. Този процес е известен като “Засяване”. Колкото повече сеялки, толкова по-бързо ще бъде изтеглянето. Разбира се, ако няма сеялки, никой няма да може да изтегли файла.

Така че накратко, за да изтеглите файлове чрез BitTorrent, трябва да изтеглите и инсталирате BitTorrent клиент на вашия PC / Mac. След като свършите, всичко, което ви остава, е да намерите .torrent на файла, който искате да изтеглите. Можете да използвате сайтове като Пиратски залив, KickAss торенти, или Torrentz. Имайте предвид, че на тези уебсайтове не се помещава нито един от файловете, които искате да изтеглите. Те имат само връзки към файла .torrent.

Торенти: Ползи и недостатъци

Предимства на използването на торенти:

 • Децентрализираният процес, използван от P2P, означава, че файлът, който изтегляте, не се хоства на главен централен сървър. Ако един източник за изтегляне не е активен, можете да разчитате на други източници, за да завършите изтеглянето. При редовни изтегляния, ако основният сървър не работи, няма да можете да завършите процеса на изтегляне.
 • Дори ако изведнъж сте прекъснати от интернет или компютърът ви се изключи / рестартира, ще можете да завършите изтеглянето, след като се върнете онлайн. Няма нужда да рестартирате от нулата.
 • Дори за потребители с ниска скорост на интернет, торентите могат да ви помогнат да изтеглите файл по-бързо, отколкото да използвате „традиционния“ процес на изтегляне.
 • Файловете са лесни за намиране и изтегляне.

Недостатъци на използването на торенти:

 • Ако файлът, който търсите, няма „семена“, няма да можете да го изтеглите.
 • Не можете да разберете със сигурност какво съдържа файлът, който изтегляте. Можете да проверите дали файлът е истински, като бързо сканирате секцията за коментари. Положителната обратна връзка обикновено означава, че файлът е наред.
 • Фактът, който едновременно изтегляте и качвате, може да вземе своето влияние върху вашата честотна лента. Ако имате бърза интернет връзка, не трябва да се притеснявате за тази част.
 • Всеки, който изтегля торент файла, който пилите или засявате, може да види вашия публичен IP адрес. Това включва вашите ISP или групи за цифрови авторски права. За да защитите поверителността си, докато използвате торенти, просто използвайте VPN. Повече за това по-долу.

Обяснени торенти: Използвайте VPN за добавена поверителност и сигурност

Като общо правило, силно препоръчвам да използвате VPN винаги, когато са включени торенти. VPN основно пренасочва целия ви трафик чрез защитена частна мрежа. По време на процеса вашият истински IP адрес е скрит и вашите данни са криптирани. Това означава, че нито вашият интернет доставчик, нито другите ще могат да проследяват вашата онлайн активност. Недостатъкът тук е, че използването на VPN може да намали значително скоростта на интернет, освен ако не се регистрирате с надежден VPN доставчик. Освен това се уверете, че доставчикът на VPN, който сте избрали, няма ограничения на честотната лента. Ето списък на първите три доставчици на VPN, които можете да използвате изтегляне на торенти анонимно.

Обяснени торенти: Usenet като алтернатива

Докато Usenet присъства много преди торентите, употребата му едва започна да нараства през последните години. Докато Usenet може да се използва и за изтегляне на мултимедийни файлове, подобно на торентите, има някои основни разлики.

 • За разлика от торентите, Usenet не се основава на peer-to-peer протокол.
 • Не споделяте файла, който изтегляте, с други хора.
 • По-бързо изтегляне при използване на Usenet поради наличието на специализирани сървъри.
 • Няма нужда от семена.

Докато торентите са главно „безплатни“, трябва да го направите регистрирайте се при доставчик на Usenet за да извлечете максимума от него. Можете да намерите списък на най-добрите доставчици на Usenet за 2016 г. Те са изброени според техните месечно ограничение на данните, период на запазване, едновременни връзки и наличност на SSL.

Връзка към RankProvider
посещение доставчици
14 дни безплатен пробен период
2посещение доставчици
Безплатни 30 GB за 2 седмици
3посещение доставчици
Безплатен пробен период
4посещение доставчици
Безплатен пробен период
5посещение доставчици

Обяснени торенти – ползи, недостатъци и алтернативи

Няма съмнение, че в тази статия трябва да се усвои много информация, независимо дали е свързана торенти, VPN, или Usenet. Винаги можете да публикувате коментар по-долу за повече инструкции и информация по някоя от тези три теми.

Запази

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map