Förbli säkert medan du shoppar eller bankar på offentliga WiFi-nätverk

Modern teknologi har gett oss många bekvämligheter. Istället för att stanna hemma för att få viktigt arbete på nätet, kan vi hantera uppgifter när du är på språng, tack vare smartphones och allmän WiFi. Oavsett om det gör betalningar online eller handlar efter våra favoritartiklar och får dem levererade till vår dörr, kan vi göra allt från våra telefoner så länge vi kan komma åt allmänna nätverk. Faktum är att allmänna nät används ofta av människor eftersom de sparar interneträkningar. Men hur säkert är det?

Förbli säkert medan du shoppar eller bankar på offentliga WiFi-nätverk

Förbli säkert medan du shoppar eller bankar på offentliga WiFi-nätverk

The Rise of Cyber ​​Crimes

Under de senaste tio åren har antalet personer som använder mobila enheter och offentliga nätverk för att göra betalningar och handla fördubblats. 2007 gjorde bara 30 procent av människorna det.

Nu använder mer än 60 procent av människor offentlig WiFi för shopping och bank (även om du inte ska logga in på några känsliga konton med offentlig WiFi – du bör vänta tills du kommer hem för att göra det.

Men och dessutom har detta också lett till ett växande antal cyberbrott. Från att stjäla ekonomiska uppgifter till att hålla en enhet till lösgöring är de typer av online-brott som passar. De flesta av dem händer eftersom människor utsätter känslig information offentligt.

Var smart online

Även om det inte är möjligt att hålla sig borta från alla bekvämligheter som smartphones och offentliga nätverk erbjuder, är det nödvändigt att följa vissa säkerhetsåtgärder för att hålla känslig information säker. Oavsett om du använder en shopping- eller bankapp, eller går in på webbplatserna i ett offentligt WiFi-nätverk, utan tillräckliga säkerhetsåtgärder kan du ge bort viktig information.

Både shopping och bank är känsliga uppgifter eftersom de involverar transaktioner. Det är anledningen till att experter på cybersäkerhet varnar för att dessa uppgifter inte ska utföras via offentliga nätverk. Du kan använda det öppna WiFi på tåget eller på flygplatsen, och det skulle fortfarande vara möjligt för brottslingar att fånga känslig information. Men det är inte den enda risken.

Åtdragning av dina säkerhetsinställningar på nätet skyddar dig inte från axel surfare – brottslingar som stjäl information helt enkelt genom att titta över axeln för att se vad du skriver.

Om det inte alls är möjligt att inte utföra shopping- eller bankuppgifter i offentliga nätverk, finns det vissa steg du kan vidta för att skydda dig själv. Det första du måste göra är att se till att webbplatsen eller appen du använder är legitim.

Detta kan fastställas genom att kontrollera webbplatsens domännamn. Om webbplatsen är säker börjar domännamnet med “HTTPS.” Om det inte börjar med “HTTPS” och om det inte finns något grönt hänglåsskylt är webbplatsen osäker och data krypteras inte. När du använder den legitima shopping- eller bank-appen bör all överföring av data ske via en säker SSL-kryptering.

Uppdatering!

En annan viktig säkerhetsåtgärd som du inte borde ignorera är att uppdatera din dators programvara och ditt antivirusprogram. Dessa uppdateringar får aldrig ignoreras, eftersom de bättre skyddar din enhet från onlinehot.

När din dator inte använder den senaste mjukvaran mot skadlig programvara är den sårbar för hot på nätet. Att utföra regelbundna uppdateringar är avgörande för din enhets hälsa och dina datasäkerhet. Det här är bara smart. 

Ett vanligt misstag som människor gör är att svara på de blå e-postmeddelanden som erbjuder en stor rabatt eller en frestande affär. Om du klickar på länken kan du komma till en bedräglig webbplats och du kan hamna nedladdning av ett virus eller låstas ur din enhet.

På liknande sätt är ett e-postmeddelande som tycks vara från din bank som ber om personlig information med all sannolikhet en tvivelaktig e-post. Ingen bank kommer någonsin att be om personlig information om sina kunder. Att komma ihåg detta kommer att hindra dig från att vidta åtgärder som du snart kommer ångra.

VPN för extra säkerhet

Trots att alla dessa försiktighetsåtgärder följs, kvarstår risken för datastöld. I så fall är en VPN den bästa lösningen. Ett virtuellt privat nätverk är ett program som överför data mellan din enhet och VPN-servern via en säker tunnel.

Det är som ditt eget privata nätverk där ingen annan har tillgång till de data du skickar ut eller tar emot. När du använder ett VPN på din enhet för alla onlineaktiviteter är det omöjligt för någon annan person – från din internetleverantör till cyberbrottslingar – att fånga upp dina data eftersom de är skyddade av en stark kryptering.

Shoppa säkert online – Extra tips

Följande video, med tillstånd av NordVPN, ger ytterligare information om hur du bedriver din online-shopping i en säker fråga.

Ditt val

VPN finns i olika typer, gratis till betalda, billiga till premium. Premium-tjänster använder de senaste och säkraste tunnelprotokollen och har också alla funktioner som en VPN är tänkt att erbjuda. Gratis eller billiga tjänster är ofta långsamma, erbjuder inte många funktioner och använder föråldrade protokoll som inte ger den bästa säkerheten. Om du måste använda offentlig WiFi för shopping och bank, har du alltid en VPN installerad på din enhet för maximal säkerhet. Det finns några dåliga karaktärer där ute. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me